„Aki ide megérkezik, olyanban lesz része, amit nem felejt el" – közeleg Erdély legszebb gasztrofesztiválja

A tavalyi Taste of Transylvania gasztrofesztivál után 2023-ban szeptember 14. és 17. között kerül megrendezésre a csodálatos erdélyi kulturális hagyományokat, ételeket és ízeket őrizni vágyó gasztroesemény.

„A 2022-es, első Taste of Transylvania gasztrofesztivál sikere után nem marad el a folytatás” – jelentette be Trucza Adorján, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője. Az idei fesztivál szeptember 14. és 17. között zajlik a tavalyi helyszínen, vagyis a Gyimesi Skanzen házai között, festői környezetben. Bár a dátum már jó ideje köztudott, most számos új részletet is elárultak a szervezők. 

A fesztivál lényege az erdélyi alapanyagok és gasztronómiai hagyományok ápolása (2022-es fotó)

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a fesztivál lényege továbbra is az erdélyi alapanyagok és gasztronómiai hagyományok ápolása. Ezt idén a low waste filozófiával is összekötötték a szervezőt, ami azt jelenti, hogy a kiállítók és előadók számára tilos a tájidegen, sokezer kilométerről érkező alapanyagok (úgymint a tenger gyümölcsei, egzotikus növények és állatok, avokádó stb.) használata, helyette az autentikus, erdélyi alapanyagok használatát támogatják, ezzel is csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát. 

Mautner Zsófi műsort vezet (2022-es fotó)

Idén egy szakmai nappal is bővül a Taste of Transylvania, hiszen szeptember 14-én, csütörtökön a vendéglátós és más rokon szakmák képviselőit várják a Skanzenbe. Ez a nap kiváló lehetőség lesz a kapcsolatépítésre, az ismerkedésre, egymás termékeinek és szolgáltatásainak kipróbálására, majd péntektől már a nagyközönség számára is nyitva áll a fesztivál.  

A tavalyi fő előadói helyszín, a csűr mellé egy újabb színpad is épül a Skanzen domboldalára, ahol szintén gasztronómiai témájú előadások és kulturális programok kapnak helyet. További szerepeket kap a fő sátor is, ahol most már nemcsak a kiállítóktól beszerzett finomságokat lehet fogyasztani, de mindennapos táncház és egyéb kulturális és zenei programok is várják a vendégeket. 

Mindennapos táncház és egyéb kulturális és zenei programok is várják a vendégeket (2022-es fotó)

„Két teljesen új helyszín is lesz, az egyiket Örömfőzdének kereszteltük el, és itt egy olyan ötletet valósítunk meg, amire tudomásunk szerint nem volt még példa a térségünkben” – mondta Trucza. A főszervező hozzátette, hogy ezen a helyszínen 50 szakács négy turnusban, kisebb csoportokra osztva és egymást váltva fog főzni, ki-ki a saját fantáziája és tapasztalata szerint. Az Örömfőzde lényege, hogy korábban együtt még nem dolgozó szakácsok egymást váltva, egymás munkáját folytatva alkossanak olyan fogásokat, amiket ott helyben találnak ki. 

A fesztivál másik újdonsága a Champagne bár!

„Ez több annál, minthogy egy bárpultnál pezsgőt lehet fogyasztani. Itt a gyimesi táj lenyűgöző szépségét és nyugalmát szeretnénk átadni a betérőnek”. Az ötletgazda elmondta, a fesztiváltól nem messze található Apahavason rendezik be ezt a helyszínt, ahová külön járművekkel viszik ki az érdeklődőket.

Itt a környék egyik legszebb panorámáját élvezhetik a vendégek, aki egy természetes, szinte érintetlen környezetben kapcsolódhatnak ki egy pohár pezsgő vagy bor társaságában. 

Mindezen újdonságok mellett a fesztivál ki is bővül a tavalyi évhez képest, hiszen idén 22 kiállító és mintegy 40 előadás várja a betérőket, akik most már a Skanzen teljes területén és azon kívül is kóstolhatnak, szórakozhatnak, tanulhatnak és kikapcsolódhatnak Erdély legfinomabb fesztiválján. 

"...aki ide megérkezik, annak ígérjük, hogy olyanban lesz része, amit nem felejt" (2022-es fotó)

„Jó tudni, hogy„ a Skanzen nem jött közelebb az utóbbi egy év alatt, sem a nagyvárosokhoz, sem a repterekhez. Tehát ez a fesztivál még mindig messze van, de aki ide megérkezik, annak ígérjük, hogy olyanban lesz része, amit nem felejt el.

Aki keményített, fehérabroszos, fehérkesztyűs, pincéres kiszolgálást szeretne, az szerencsére egy csomó egyéb helyen megtalálja, de itt nem lesz erre most alkalmunk pedig az előadók, a kiállítók és a termékeik teljesen megérdemlik, sőt!

– jegyezte meg Trucza, ezzel is aláhúzva a fesztivál autentikus, természetközeli közegének fontosságát. 

A kiállítók és előadók listája közel végleges, így a programon is az utolsó simításokat végzik a szervezők. Mindezen fejleményekről folyamatosan tájékoztatnak a fesztivál Facebook-oldalán és weboldalán, ahol egyébként szálláshelyeket is lehet igényelni a fesztivál idejére. Jegyelővétel itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...