Mint ahogy viszonylag kevés olyan ember szaladgál e földbolygón, aki nem kedveli az epret, hasonlóan ritkásak azok az alapanyagok is, amelyek kiutálják maguk mellől a piros gyümölcsöt. A nyár első leheleteként érkező bogyós bizony bebújik a receptekbe, akkor is, ha nem akarjuk: jobban tesszük hát, ha önszántunkból rejtjük el az epret, például olyan finomságokban, mint a túrós rétes vagy a túrógombóc.
Barátságra lép az eper és a túró
Az eper tényleg egy igen barátságos alapanyag, alig tudunk félrenyúlni, ha más ízekkel, textúrákkal szeretnénk párosítani. Savanyíthatjuk citrommal, felfrissíthetjük bazsalikommal vagy mentával, fanyaríthatjuk rebarbarával, erdeivé tehetjük más bogyósokkal, balzsamecettel bolondíthatjuk vagy, ha a helyzet úgy kívánja, túróval is társíthatjuk.
Ha jó minőségű, rögös tejterméket használunk, annak karakteres fanyarsága csodásan simul majd az érett eprek édességéhez.
Kihasználhatjuk ezt a kombinációt olyan édességreceptekben, amelyek hagyják mind a túrót, mind az epret kibontakozni, nem nyomják el azok természetes aromáját, karakterét egyéb elemekkel.
Légies túrógombócba bújik a gyümölcs
A túrógombóc klasszikus verziója azért nagyszerű desszert, mert tényleg azt hozza a tényérra, amit ígér: a légies gombócokba harapva rögvest eláraszt minket a túró friss íze, amit maximum a pirított zsemlemorzsa otthonos aromája és a cukros tejföl egészítenek ki.
Ezen az egyszerű nagyszerűségen csak tovább emel az eper jelenléte: mivel édesítés nélkül dugjuk az érett szemeket a gombócok közepébe, tényleg minden lehetőségük meglesz arra, hogy önmagukat adják.
TIPP: érdemes egy fokkal nagyobb gombócokat formázni, nehogy túl vékony legyen a túrófal, ami körbeveszi az epreket. Figyeljünk arra, hogy a gyümölcs középre kerüljön, különben kinyílhat a gombóc.
Ezt a gyümölcsös verziót érdemes a megszokott zsemlemorzsázás helyett mákba forgatni, ha további izgalmakra vágyunk.
Házi húzott rétes rejt epret is, túrót is
Persze, ha a túrógombócnál egy fokkal nagyobb konyhai kihívásra vágyunk, arra az eshetőségre is akad egy isteni epres-túrós recept. Manapság már viszonylag ritkán fogunk odahaza rétestészta-készítésbe, hiszen a legtöbb bolt hűtőpolcáról leemelhetjük a kész, csomagolt verziót.
A bolti produktum használatával azonban elveszítjük azt a különleges élményt, amit egyrészt a tészta elkészítése, lassú, szinte meditatív húzása ad, illetve amit akkor érzünk majd, ha beleharapunk munkánk kisült gyümölcsébe.
Ami jelen esetben eper: a cukorral és citromlével, marinált, ízes gyümölcs házi túrókrémre simul a hajszálvékony tészta tetején, felcsavarás után a komponensek kellemesen keverednek a sütemény belsejében.
TIPP: tényleg adjunk teret a tésztának, mert ha egészen vékonyra nyújtjuk, beteríti majd az egész asztalt. Ezen kívül pedig legyünk türelmesek, ne siettessük a húzást, mert akkor szakadni fog a tészta.
Itt az epres túrógombóc és az epres-túrós rétes teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni: