Nagyon szeretem az epret, talán még jobban az epres pitét, és éppen ezért az idei szezonban úgy gondoltam, hogy alkotok valami friss, könnyed, mégis elég bomba süteményt, amiben főszerepbe kerül a friss, zamatos gyümölcs íze. Persze mellé azért került egy jó adag tejszínes krém, ami krémességével mindig nagyon jól kiegészíti a piros bogyós édességét. Az epres pite végül egy kakaós, szinte étcsokira hajazó tésztát kapott, amiben tényleg a legjobb életét éli a gyümölcs.
Kakaós omlós tészta
A vajas, omlós tésztában az a nagyon jó, hogy viszonylag könnyen ízesíthető, például kakaóval. Önmagában nem túl nehéz a recept, kevés hozzávalóból áll, amelyek közül a száraz rész rugalmasabb.
A liszthez keverhetünk kakaóport és egy kevés porcukrot, ezzel egy nagyon csokis, enyhén édes tésztát kapunk, ami kiválóan illik mind az eperhez, mind a tejszínes krémhez.
Más semmi nem változik az elkészítésben: ugyanúgy elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal a vajat, majd a jéghideg vízzel tésztát képezünk belőle. Egy kicsit talán ragacsosabbnak tűnhet majd, a porcukor és a kakaó (ne feledjük, hogy zsíros) miatt, de ez nem fog nagy problémát okozni.
Tejszínes krém
Személy szerint én az epret porcukros tejföllel szeretem enni, de szorosan mögötte érkezik második befutóként a tejszínhab. Kevés cukorral persze, hogy inkább a tejszín természetes édességét lehessen érezni.
A pitéhez megálmodott krém duplán tejszínes, nem kell főzni, és elképesztően légies állagú. Habtejszín és mascarpone habosításából születik meg, és állagban félúton áll egy krémsajtos krém és egy tejszínhab között.
Friss epres öntet
Az eper sokféle formában kerül a süteményekbe, süthetjük, főzhetjük, de használhatjuk nyersen is. Én ennek az utóbbinak vagyok a híve, mert így érezhető a legjobban a gyümölcs aromája.
Ezért csak összetörtem a gyümölcsöt kevés cukorral és friss mentával. A zöldfűszer parádésan kiegészíti az epret, igazán nyári hangulata lesz tőle a süteménynek.
Készítsünk epres-mascarponés pitét!
Hozzávalók a tésztához: 200 g liszt, 25 g porcukor, 25 g kakaópor, 1 csipet só, 125 g vaj, 6 ek víz
Hozzávalók a töltelékhez: 250 ml habtejszín, 250 g mascarpone, 2 ek porcukor, 200 g eper, 20 g cukor, 1 csokor menta
A lisztet, porcukrot, kakaóport és sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, majd túldolgozás nélkül, kevés gyúrással egy tésztagombócot formálunk belőle. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Az epret megtisztítjuk és megmossuk, majd egy tálba tesszük a cukorral és 2-3 szál menta apróra vágott levelével. Az egészet pépesre törjük egy krumplinyomóval, majd az összeállításig hűtőbe tesszük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából 2-3 mm vastagra. Egy 22 cm átmérőjű piteformába tesszük, a kilógó széleit levágjuk, az alját pedig megszurkáljuk egy villával. A pitét kibéleljük alufóliával, és valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) teszünk bele, hogy ne púposodjon fel a tészta.
A pitét 180 fokos sütőben sütjük: először 20 percig a nehezékkel, majd a nehezék eltávolítása után további 10-15 percig, amíg a tészta tapintásra száraz, és teljesen át nem sült. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez egy tálban összekeverjük a tejszínt, mascarponét és porcukrot egy kézi mixerrel, amíg a keverék sűrű és habos nem lesz. A kihűlt pitetésztába egyengetjük, majd pöttyöket kanalazunk a tetejére az epres öntetből. Egy pálcika vagy kés segítségével elkeverjük az epret a tejszínes krémmel, hogy márványos külsőt adjunk a pitének. A kész süteményt mentalevelekkel díszítjük.
Az epres-mascarponés pite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, tavaszi recept: