Kiderült, mennyire olcsó az eper a diszkontban, és milyen drága a zöldségesnél

Pár hetet még várnunk kell arra, hogy elkezdődjön az igazi eperszezon, a hipermarketek és zöldségesek portékájában azonban már lehet találkozni a gyümölccsel igaz, a különböző helyek egymástól egészen eltérő áron kínálják a szamócát.

Bár a hazai eperszezon csak május elején kezdődik, néhány hete már a zöldségeseknél és a hipermarketekben is lehet kapni import, főleg Spanyolországból, Görögországból és Olaszországból érkező szamócát. Aki már az évnek ezen részében is epervásárlásra adja a fejét, tudja, hogy a gyümölcs íze még közel sem olyan, mint a késő tavaszi termésé, ezeket a szemeket ugyanis sokszor még zölden szedik le, betakarítás után pedig ugyan bepirosodnak, cukor már nem termelődik bennük, így ízük sem lesz még egészen édes – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

A gazdasági lap értesülései szerint jelenleg az Aldi és a Lidl boltokban kapható akciós földieper, a Lidl 22 százalékos kedvezménnyel 699 forintért (1398 forint/kg), az Aldi kicsit drágábban, 779 forintért (1558 forint/kg) hirdeti a szamóca fél kilós csomagját.

A zöldségeseknél valamivel drágább, 1980 forintos áron kapható jelenleg az import szamóca, a hazai földieper viszont borsos, 6800 forintos áron kapható. A vidéki piacokon megint csak eltérő árakkal találkozhatunk, Debrecenben 1390 forint, Szegeden pedig 2400 forint a gyümölcs kilónkénti ára.

Bár az árak várostól függően változóak, a Pénzcentrum adatai szerint nincs nagy különbség az előző évekhez képest. 2019-ben például az eper ára április végétől kezdett el látványosan csökkenni, az előző évek adatainak átlaga alapján azonban az igazi árcsökkenés június elejétől várható, ekkorra mehet a gyümölcs kilónként ára 1000 forint alá.

Érdemes kivárni a hazai szezont?

Bár néhány hétig még türelemmel kell lennünk, a hazai szamócát nem csak íze, de praktikussága miatt is érdemes megvárni. Azzal, ha magyar terméket vásárolunk, a hazai gazdaságokat támogatjuk, ráadásul egy néhány száz kilométeren belül termő gyümölcs kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint az import áru. Ha szezonban termesztett zöldségeket és gyümölcsöket vásárlunk, a természetre gyakorolt környezeti hatás is mérsékeltebb lesz, mivel a megfelelő időben termesztett növényeknek nincsen szüksége mesterséges tényezőkre (fűtés, világítás, növényvédő szerek használata) ahhoz, hogy jól megérjen.

A gyümölcs és zöldség szezonban való termesztése kevesebb mesterséges tényezőt és anyagot igényel (például fűtést, világítást, növényvédő szereket és műtrágyákat), mint az év többi szakában, ennek megfelelően a környezeti hatás is mérsékeltebb.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...