Amikor a tavasz első napjaiban feltűnnek a boltokban a tökéletes alakú, hatalmas eprek, amiknek kilóját tényleg aranyáron kínálják, az ember általában nem is törődik velük. Úgyis import, úgysincs semmi íze, ki venné meg ennyiért, gondoljuk. Aztán telnek, múlnak a hetek, és azon kapjuk magunkat, hogy egyre kívánatosabbnak, egyre illatosabbnak, egyre természetesebbnek tűnnek a boltok polcain már szinte megszokottá váló dobozok, amikben sokszor már nemcsak Spanyolországból importált darabokat találunk, hanem korai magyar termesztésű gyümölcsöket is. Természetesen ezek még nem a szabadföldi, igazi, mély ízű, napérlelte finomságok, de meglepően édes, ízes darabokat foghatunk ki már ilyenkor.
Epres édességekre fel!
Epres New York cheesecake
Egyszerű, tartalmas, és az eperszezon kötelező darabja! Ez a mi epres sajttortánk!
Habos epres szelet
Készítettem már hasonlót sütit almával, most kipróbáltam eperrel is. Egyszerű linzertészta, tojáshab és eper. Működik szinte minden gyümölccsel - nagyon jól szeletelhető, mutatós ...
Epres túrógombóc
Készíthetünk hozzá eperöntetet, vagy tálalhatjuk porcukorral elkevert mascarponéval is, úgy is nagyon finom. :)
Sokan vannak, akik még ekkor is csóválják a fejüket és azt mondják, várjuk ki a valódi eperszezont, de ne érezzen bűntudatot az, aki az almával és déligyümölcsökkel töltött hosszú hónapok után már tényleg nagyon vágyik valami tavaszi, nyárias epres édességre, és úgy érzi, ez a pár szem eper a kulcs a boldogságához.
Persze, hogy nem több kilónyit vásárolnánk ilyenkor, elég egy kis doboznyi is, hiszen az intenzív ízű eperből rengeteg olyan finomság készíthető, amihez elég csak pár szem gyümölcs, és máris megvan a nyári életérzés.
Joghurtba, kásába, müzlibe
A legegyszerűbb, ha a szokásos reggeli müzlinket, zabkásánkat vagy joghurtunkat dobjuk fel pár szem eperrel, ehhez édesíteni sem szükséges, és kirobbanóan édes-savanykás ízével nagyszerűen feldobja a reggelinket. Párosíthatjuk juharsziruppal, banánnal és mindenféle finom granolával, az elkészült finomság szinte desszertnek is beillik, így aki reggel inkább valami sóssal kezdené a napot, készítse el egy könnyű uzsonnának, nem fogja megbánni.
Triplakókuszos-epres zabkása
Kókusztej, kókuszreszelék és kókuszchips, meg még egy kis eper is? Hát ha ettől nem indul jól a napunk, akkor semmitől...
Granola
A granola egy kicsit felturbózott müzli - bár Dr. James Caleb Jackson úgy 30 évvel korábban találta ki, mint Maximilian Bircher-Benner a müzlit. Egyébként az alapok mindkettőben ugyanazok: ...
Epres joghurthab
Valódi nosztalgia, mert állagra és ízre is pont olyan, mint amit anno kapni lehetett. Én az epreset szerettem a legjobban, úgyhogy ezt készítettem el.
Turmixba!
Ha egészen kirobbanóan epres ízre vágyunk, a legjobb, ha leturmixolunk pár szemet – az így készült epervelő kerülhet akár a már említett joghurtba vagy kásába is, de ha valami epres italra vágyunk, akkor önthetjük limonádéba, készíthetünk vele különböző gyümölcsös, tejes alapú turmixokat, shake-eket, de smoothie-kat is. Egy kis eperrel megbolondítva a már unalomig ismert déligyömölcsös turmixunk is új életre kel.
Kókusztejes tejberizs házi eperszósszal
Annyira egyszerű elkészíteni ezt a finomságot, hogy szinte recept sem kell hozzá, de mi megosztjuk a saját verziónkat, mert imádtuk. Mindenki szeretni fogja, ha elkészíti, de főleg azok, ...
Sütibe csokival
Bár pár szem eperből még nem tudunk egy egész francia stílusú tartot vagy pitét összeállítani, de remekül használhatjuk muffinokban például fehércsokival párosítva, túrós desszertekben, tejberizsben vagy akár tejpitében. Az eper ezekben az édességekben csak ízesít, csavar egyet az egész süteményen, használhatjuk nyersen díszítésként, de bele is keverhetjük a tésztába, mindenhogy nagyon finom.
Epres süti
Bármilyen gyümölccsel elkészíthetõ. A képen levõt ma sütöttem fagyasztott eperbõl. Így is tökéletes, csak az eper nem szabad, hogy teljesen kiolvadjon!
Fehércsokoládés pohárkrém eperrel
Nagyon egyszerű pohárkrémes desszert, melyben a két legjobban összepasszoló alapanyag találkozik: a csoki és az eper.
Duplacsokis-epres muffin
Fél óra alatt elkészíthető, de a következő fél órát már aligha éli túl ez az eperrel és csokidarabokkal töltött muffin! Ha mégis, akkor valószínűleg egyedül próbáltad megenni ...
Ha nem akarunk sütni, de a már említett müzlis változatoknál komolyabb desszertre vágyunk, a legegyszerűbb, ha pohárkrémeknél vetjük be, ekkor valamilyen finom csokikrémmel, pudinggal, vaníliás sodóval, de akár fagylalttal rétegezzük a gyümölcsöt és ne feledkezzünk meg a ropogós elemekről sem. Ez lehet összetört babapiskóta, valamilyen granola vagy müzli, pirított olajos magvak vagy valamilyen finom, édes kekszféle is.
Salátába vele!
Epres spárgasaláta
Nagy kedvencem mindkettő, együtt még nem ettem, most kipróbáltam, és tetszett! Nagyon mutatós és gyors előétel.
Könnyű epres spenótsaláta
Isteni finom és üdítően könnyed saláta, amit akár hétköznap reggel vagy este is összedobhatunk. Sok-sok eperrel az igazi!
Mentás epres avokádósaláta
A nyári hőségben egy finom salátát - legyen az zöldség vagy gyümölcs szívesebben fogyasztok, akár egész nap is. Kedvenc gyümölcsöm az eper minden formában. Ez a mentás epres saláta ...
Nemcsak édességekben használhatjuk az epret, a tavasz másik sztárjához, a spárgához például remekül illik. A sült vagy ropogósra párolt spárgához adva nagyszerű édes-savanykás köret készülhet duójukból, de zöldsalátákhoz, karakteres sajtokkal kombinálva, akár spárga nélkül vagy vele párosítva is remekül illik pár szem eper, amitől így igazán tavaszi, friss lesz a fogás.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptverseny, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Még több epres tartalom erre:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!