Amikor a tavasz első napjaiban feltűnnek a boltokban a tökéletes alakú, hatalmas eprek, amiknek kilóját tényleg aranyáron kínálják, az ember általában nem is törődik velük. Úgyis import, úgysincs semmi íze, ki venné meg ennyiért, gondoljuk. Aztán telnek, múlnak a hetek, és azon kapjuk magunkat, hogy egyre kívánatosabbnak, egyre illatosabbnak, egyre természetesebbnek tűnnek a boltok polcain már szinte megszokottá váló dobozok, amikben sokszor már nemcsak Spanyolországból importált darabokat találunk, hanem korai magyar termesztésű gyümölcsöket is. Természetesen ezek még nem a szabadföldi, igazi, mély ízű, napérlelte finomságok, de meglepően édes, ízes darabokat foghatunk ki már ilyenkor.
Epres édességekre fel!
Sokan vannak, akik még ekkor is csóválják a fejüket és azt mondják, várjuk ki a valódi eperszezont, de ne érezzen bűntudatot az, aki az almával és déligyümölcsökkel töltött hosszú hónapok után már tényleg nagyon vágyik valami tavaszi, nyárias epres édességre, és úgy érzi, ez a pár szem eper a kulcs a boldogságához.
Persze, hogy nem több kilónyit vásárolnánk ilyenkor, elég egy kis doboznyi is, hiszen az intenzív ízű eperből rengeteg olyan finomság készíthető, amihez elég csak pár szem gyümölcs, és máris megvan a nyári életérzés.
Joghurtba, kásába, müzlibe
A legegyszerűbb, ha a szokásos reggeli müzlinket, zabkásánkat vagy joghurtunkat dobjuk fel pár szem eperrel, ehhez édesíteni sem szükséges, és kirobbanóan édes-savanykás ízével nagyszerűen feldobja a reggelinket. Párosíthatjuk juharsziruppal, banánnal és mindenféle finom granolával, az elkészült finomság szinte desszertnek is beillik, így aki reggel inkább valami sóssal kezdené a napot, készítse el egy könnyű uzsonnának, nem fogja megbánni.
Turmixba!
Ha egészen kirobbanóan epres ízre vágyunk, a legjobb, ha leturmixolunk pár szemet – az így készült epervelő kerülhet akár a már említett joghurtba vagy kásába is, de ha valami epres italra vágyunk, akkor önthetjük limonádéba, készíthetünk vele különböző gyümölcsös, tejes alapú turmixokat, shake-eket, de smoothie-kat is. Egy kis eperrel megbolondítva a már unalomig ismert déligyömölcsös turmixunk is új életre kel.
Sütibe csokival
Bár pár szem eperből még nem tudunk egy egész francia stílusú tartot vagy pitét összeállítani, de remekül használhatjuk muffinokban például fehércsokival párosítva, túrós desszertekben, tejberizsben vagy akár tejpitében. Az eper ezekben az édességekben csak ízesít, csavar egyet az egész süteményen, használhatjuk nyersen díszítésként, de bele is keverhetjük a tésztába, mindenhogy nagyon finom.
Ha nem akarunk sütni, de a már említett müzlis változatoknál komolyabb desszertre vágyunk, a legegyszerűbb, ha pohárkrémeknél vetjük be, ekkor valamilyen finom csokikrémmel, pudinggal, vaníliás sodóval, de akár fagylalttal rétegezzük a gyümölcsöt és ne feledkezzünk meg a ropogós elemekről sem. Ez lehet összetört babapiskóta, valamilyen granola vagy müzli, pirított olajos magvak vagy valamilyen finom, édes kekszféle is.
Salátába vele!
Nemcsak édességekben használhatjuk az epret, a tavasz másik sztárjához, a spárgához például remekül illik. A sült vagy ropogósra párolt spárgához adva nagyszerű édes-savanykás köret készülhet duójukból, de zöldsalátákhoz, karakteres sajtokkal kombinálva, akár spárga nélkül vagy vele párosítva is remekül illik pár szem eper, amitől így igazán tavaszi, friss lesz a fogás.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptverseny, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Még több epres tartalom erre: