Május-június tájékán szinte túlcsordulnak a piacok és zöldségesek standjai, az élelmiszerboltok polcai a boldogan piros kis eperrel. Hazavisszük kilószám a gyümölcsöt, majszolgatjuk porcukorral, tejföllel, tejszínhabbal vagy csak magában, süteménybe sütjük és…? És általában slussz – ennyi történik az eperrel. Pedig annyi minden másra is képes: ismerjük meg most új szerepekben is, és tanuljuk meg elkészíteni úgy, ahogy még sosem tettük korábban!
Nézd meg galériánkban az eper felhasználásának izgalmas módjait:
Használd az epret izgalmasabban idén nyáron, mutatjuk, hogyan
Tüzesítsd
Könnyű az eperre édes alapanyagként gondolni, hiszen mégiscsak gyümölcs. Azonban olyan édességgel rendelkezik a piros bogyós, amit csodásan kiegészíthetünk egy csípős vonallal. Adjunk chilit az eperlevesekbe, salátákba, akár egy kis adag lekvárt is főzhetünk így. Íme ITT van hozzá egy tüzes próbarecept.
Kínáld húsok mellett
Sült húsokhoz amúgy is szokás néha édes gyümölcsszószokat kínálni, ezek a legtöbbször meggyet vagy őszibarackot szerepeltetnek. Készítsünk epres szószt vagy salsát: ez utóbbi aprított, nyers gyümölcsöt, fűszereket és citrusok levét tartalmazza. Nyári grillezett húsok mellett csodásan mutathat az eper, például EBBEN a gyümölcssalsában.
Tedd sós salátába
Sós ízekkel is összebútorozhat az eper: az ugyancsak szezonális spárga például kiváló társa lehet, de zsenge zöld levelesek (spenót, rukkola, saláták) is kerülhetnek mellé. Ne fűszerezzük ezeket túl, inkább hagyjuk érvényesülni a zöldségeket-gyümölcsöket, öntetként pedig egy egyszerű vinaigrette-re essen a választásunk. Az ALÁBBI például egy csodás recept.
Párosítsd sajtokkal
Tovább robogunk az eper sós ízekkel való társításának terén és sajtokat teszünk a bogyós gyümölcs mellé. Több fajta is működhet, akár egészen erőteljes aromájúak is: a mozzarella, brie, gruyére, kéksajt és kecskesajt mind kiváló választás, csakúgy, mint a feta, ami EBBEN a receptben egyesül az eperrel.
Rétesbe vele!
Ha pedig minden áron süteménybe szeretnénk tenni, a klasszikusok helyett essen a választásunk a rétesre. Gyors is, szaftos is, bármikor összedobható édesség – ráadásul más gyümölcsökkel is egyesülhet az eper a ropogós réteslapok ölelésében: többek között almával, áfonyával és egyéb bogyósokkal, pont min EBBEN a receptben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tavaszi, nyári ötlet a konyhádba: