EPER, BARACK, SZILVA: 3 kedvenc házi lekvárunk – és amit készíthetsz belőlük

A nyár nemcsak a friss gyümölcsök, hanem egyben a befőzés időszaka is - elrakjuk a finom ízeket későbbre, hogy aztán kenyérre, sütibe kenhessük! Nekünk ezek a kedvenceink:

Ha választani kellene, nem sikerülne, mert a szilvalekvárt pont azért szeretjük, mert intenzív, mély színű, fanyar, és általában kevés cukorral készül, az eperlekvárt ezzel szemben könnyed, édeskés íze és piros színe miatt vesszük elő, a sárgabarack pedig az átmenet: napsárga, savanykás-édes és krémes, a nyár maga.

via GIPHY

Ha befőznél, itt okosodhatsz a dunsztolásról, itt a tartósításról, itt pedig az üvegek sterilizálásáról!

A P R Ó S Ü T I K

Fűszeres linzer házi szilvalekvárral

Amikor áprilisban Kata barátnőm esküvőjére 300 ilyen linzert kellett legyártanom, megfogadtam, hogy nem sütök idén több linzert. De aztán a korai sötétedés, és az idei első adag ...

Teheted természetesen aprósüteményekbe, kekszekbe - az a helyzet, hogy erre nincs szabály, mindhárom jól áll nekik. Egy omlós sárgabaracklekváros linzernél viszont nincs klasszikusabb!

Néró teasütemény Aranylekvártól

Én a gyors és praktikusabb módszerét írom le ennek a receptnek, nem az eredeti recept alapján készítem el, mert szeretem ha gazdaságosabban vannak elkészítve a sütemények, és ebben az ...

S Ü T E M É N Y E K

Kend bele a legfinomabb zserbókba, mézes krémesekbe, édes szeletekbe, piskótákba, kókuszkockákba – itt sincs megkötés, a típust nyugodtan válaszd meg, és igen, még egy retró tekercsbe is mehet eperlekvár, nem csak barack!

Csíkos ricottaszelet

Nagyon szeretem a ricottát, képes vagyok csak úgy magában is elkanalazgatni. Egyszerű sütemény, friss házi eperlekvárral a tetején, bohókás és finom.

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

P A L A C S I N T A

Itt aztán nem kell sok magyarázat: bármelyik palacsinta elviseli a lekvárt, sokak szerint nincs is jobb egy baracklekvárosnál, nem igaz? De persze a csúsztatott, rakott meg az amerikai fajták is szeretik!

Diós palacsintatorony

Valójában ez a diós palacsintatorony nem azért készült, mert „palacsinta-készíthetnékem” támadt volna, hanem az apropót a pár napja beszerzett juharszirup szolgáltatta.

S Z O T T Y O S - T E P S I S K E D V E N C E K:

Egy mákos vagy diós guba, egy császármorzsa vagy egy máglyarakás csak finomabb lesz néhány pötty kedvenccel - ne sajnáld, sokkal kevésbé száradnak ki, ha sok a lekvár!

Klasszikus máglyarakás

A máglyarakás az az egész évben készíthető édesség, ami klasszikusnak számít, és tényleg nagyon sokan szeretik. Nővérem első komolyabb konyhai próbálkozásai között tartjuk ...

Császármorzsa 1.

Gyermekkori kedvenc második fogás, kiadós levesek után. Szigorúan házi készítésű sárgabarack lekvár kerül mindig a tetejére.

Sütőben sült mákos guba

És eljött a karácsony megint... mint minden évben. Néhány éve pedig jön vele a mákos guba is. Eddig a hagyományos módon készítettük, de idén változtattunk, és sütőben ...

GOMBÓCOK

Egy szilvás gombóc is elbírja a plusz lekvárt, de egy epresbe, barackosba is teheted a gyümölcs mellé - a gőzgombócokról nem is beszélve! A máknak amúgy is alapvető kiegészítője a szilvalekvár!

Gőzgombóc

A síelések kedvelt pillanatai, amikor megállunk egy kis pihenőre a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy óriási gőzgombócot. Imádjuk! Egyáltalán nem bonyolult az otthoni ...

K E L T T É S Z T Á K:

Egy jó retró bukta vagy egy édes csiga, de egy bejgli se merüljön felejtésbe, csak mert épp nincs karácsony. A házi kelt tésztánál a világon nincs finomabb!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...