Ennyivel korábban halhatunk meg, ha sűrűn eszünk rántott csirkét

Egy szomorú új tanulmány szerint 13%-kal növeli a korai halálozás kockázatát, ha minden nap fogyasztunk sült csirkét. 

A rántott csirke hatalmas kedvenc, szinte nem is ismerek olyat a környezetemben, aki ellen tudna állni egy aranyló, roppanós bundájú, kiválóan elkészített finomságnak. Egy új tanulmányból azonban - amelyben 50 és 79 év közötti nőket vizsgáltak - kiderült, hogy aki minden nap megeszik egy vagy több adag rántott csirkét, az 13%-kal növeli a korai halálozás esélyét. A sült hal napi fogyasztására is születtek eredmények, ez 7%-kal magasabb kockázatot mutatott.

A menopauzával küzdő nők fokozottan érintettek

A The BMJ-ben közzétett új tanulmány megállapította, hogy az olajban sült ételek fogyasztása a posztmenopauzális életszakaszban lévő nők esetében fokozottan kockázatos.

A kutatók kérdőíves adatok felhasználásával értékelték összesen 106.966 fő, 50–79 éves közötti nő étrendjét, akiket 18 éven át követtek, egészen 2017. februárig. Azt vizsgálták, hogy milyen gyakran fogyasztanak különféle olajban sült ételeket, beleértve a csirkét, halat, kagylót, hasábburgonyát, tortillachipset. Ez idő alatt 31.588 nő halt meg. A haláleseteket 8.358 esetben szívprobléma okozta.

Wei Bao, a University of Iowa és a tanulmány vezetője a CNN-nek elmondta:

"Ahogyan azt tudjuk, a rántott ételek fogyasztása rendkívül gyakori az Egyesült Államokban és a világ minden táján. Sajnos nagyon keveset tudunk ezen fogások fogyasztásának hosszú távú egészségügyi hatásairól."

Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a rántott ételek fogyasztása, valamint a szívbetegség és a cukorbetegségközött.

via GIPHY

A sült csirke napi fogyasztása 13%-kal növelte a korai elhalálozás kockázatát.

A sült hal napi fogyasztása pedig 7%-kal magasabb kockázatot jelentett.

A kutatók viszont nem találtak bizonyítékot arra, hogy az olajban sült étel növelné a rák kockázatát.

Azok a nők, akik több rántott ételt fogyasztottak, inkább a fiatal korosztályból kerültek ki, alacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkeztek, nagyobb valószínűséggel dohányoztak, kevesebbet mozogtak, és általában kevésbé egészségesen táplálkoztak.

A tanulmány inkább iránymutatásul szolgál, nem lehet mindenkire vonatkoztatni, de a megnövekedett szív- és érrendszeri halálozási arány egyik kockázati tényezőjét azonosították, a jó hír pedig, hogy ez egy jóval egészségesebb életmóddal könnyen orvosolható.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...