Ennyivel korábban halhatunk meg, ha sűrűn eszünk rántott csirkét

Egy szomorú új tanulmány szerint 13%-kal növeli a korai halálozás kockázatát, ha minden nap fogyasztunk sült csirkét. 

A rántott csirke hatalmas kedvenc, szinte nem is ismerek olyat a környezetemben, aki ellen tudna állni egy aranyló, roppanós bundájú, kiválóan elkészített finomságnak. Egy új tanulmányból azonban - amelyben 50 és 79 év közötti nőket vizsgáltak - kiderült, hogy aki minden nap megeszik egy vagy több adag rántott csirkét, az 13%-kal növeli a korai halálozás esélyét. A sült hal napi fogyasztására is születtek eredmények, ez 7%-kal magasabb kockázatot mutatott.

A menopauzával küzdő nők fokozottan érintettek

A The BMJ-ben közzétett új tanulmány megállapította, hogy az olajban sült ételek fogyasztása a posztmenopauzális életszakaszban lévő nők esetében fokozottan kockázatos.

A kutatók kérdőíves adatok felhasználásával értékelték összesen 106.966 fő, 50–79 éves közötti nő étrendjét, akiket 18 éven át követtek, egészen 2017. februárig. Azt vizsgálták, hogy milyen gyakran fogyasztanak különféle olajban sült ételeket, beleértve a csirkét, halat, kagylót, hasábburgonyát, tortillachipset. Ez idő alatt 31.588 nő halt meg. A haláleseteket 8.358 esetben szívprobléma okozta.

Wei Bao, a University of Iowa és a tanulmány vezetője a CNN-nek elmondta:

"Ahogyan azt tudjuk, a rántott ételek fogyasztása rendkívül gyakori az Egyesült Államokban és a világ minden táján. Sajnos nagyon keveset tudunk ezen fogások fogyasztásának hosszú távú egészségügyi hatásairól."

Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a rántott ételek fogyasztása, valamint a szívbetegség és a cukorbetegségközött.

via GIPHY

A sült csirke napi fogyasztása 13%-kal növelte a korai elhalálozás kockázatát.

A sült hal napi fogyasztása pedig 7%-kal magasabb kockázatot jelentett.

A kutatók viszont nem találtak bizonyítékot arra, hogy az olajban sült étel növelné a rák kockázatát.

Azok a nők, akik több rántott ételt fogyasztottak, inkább a fiatal korosztályból kerültek ki, alacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkeztek, nagyobb valószínűséggel dohányoztak, kevesebbet mozogtak, és általában kevésbé egészségesen táplálkoztak.

A tanulmány inkább iránymutatásul szolgál, nem lehet mindenkire vonatkoztatni, de a megnövekedett szív- és érrendszeri halálozási arány egyik kockázati tényezőjét azonosították, a jó hír pedig, hogy ez egy jóval egészségesebb életmóddal könnyen orvosolható.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek