Ennyi rost van egyes élelmiszerekben – például a héjában sült krumpliban vagy a babban

A felnőttek nagy többsége nem eszik elég rostot, ebben pedig nem segít, hogy a klasszikus magyar konyha alapvetően rostszegény. Hogyan együnk belőle többet? Mutatjuk!  

MIÉRT JÓ A ROST?

Az egészséges étkezés egyik fontos alapvetése, hogy együnk rostban gazdag ételeket, hiszen így számos betegség kialakulását megelőzhetjük: csökkennek a szívbetegségek, a stroke, a kettes típusú cukorbetegség, a bélrák kockázatai, a rostok segítenek az optimális vérnyomás és koleszterinszint beállításában - írja a bbc. Rost elég sok élelmiszerben található, mégsem fogyasztjuk el belőle a felnőttek számára előírt napi 30 grammot. Mit tegyünk, hogy ez ne így legyen? Trükköket és rostban gazdag ételeket mutatunk!

MIBEN MENNYI ROST VAN?

A következő hétköznapi ételekben ennyi rost található körülbelül:

100 gramm teljes kiőrlésük száraztészta – 12 g200 gramm konzerv főtt bab – 10 g1 héjában sült krumpli – 6 g40 gramm zabpehely – 4 g2 szelet teljes kiőrlésű kenyér – 4 g80 g főtt csicseriborsó 4 g80 g főtt lencse – 3 g100 g száraz barnarizs – 2 gEgy marék mandula – 2 g1 átlagos alma héjával – 1 g1 közepes banán – 1 g

MIT MIVEL?

A rostok alapvetően olyan szénhidrátok, amit a szervezetünk emésztőenzimjei nem képesek lebontani. Két típusra oszthatók – vízben oldható és nem oldható típusú rostokat találunk az élelmiszerekben különböző arányban. A megfelelő rostbevitellel elkerülhető, megszüntethető a székrekedés, de figyeljünk arra, hogy ha több rostot eszünk, fogyasszunk több folyadékot is, csak így érjük el a kívánt hatást.

MIKOR MIT?

Nem muszáj teljesen átformálni az egész étkezési rutinunkat, hogy több rosthoz jussunk, számos kedvenc ételünk elkészíthető rostban gazdagabb formában is, így könnyen beépíthetjük az életünkbe ezt az új szokást. Ha a reggeli rántottához eddig fehér kenyeret ettünk, válasszunk helyette teljes kiőrlésűt, és együnk hozzá friss zöldséget, gyümölcsöt is – pár karika répát, szárzellert, paprikát, hámozatlan almát például.

Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen

Ez a mára abszolút kedvenccé vált, istenien isteni pite úgy kezdődött, ahogy annak egy lusta szombat délelőtt kezdődnie kell - vagyis megérkezett a bejelentés, hogy vegán vendég jön a ...

Ma már a köretek többsége is elérhető rostgazdag változatban: a kedvenc paradicsomos spagettinket készítsük teljes kiőrlésű tésztával, adjunk extra zöldségeket a ragukhoz (a hüvelyes zöldségek például tele vannak rosttal), a fehér rizst cseréljük le barnára,és ha például a krumplit héjával együtt sütjük és esszük meg, szintén extra rostforráshoz juthatunk.

NE PUCOLJ, NE HÁMOZZ!

Ahogy már említettük, a krumpli héja is ehető, ha jól meg van sütve vagy főzve, ugyancsak rengeteg értékes rost van az uborka, cukkini, alma, körte, barack héjában is, nem kell mindenáron megpucolni, még a gyerekeknek se.

Paradicsomos cukkini sütve

Nyár elején elhatároztam, hogy konyhakertet készítek, de mivel kezdő vagyok még, csak cukkinit, tököt és paradicsomot ültettem. Nagy meglepetésemre óriás cukkinik árasztották el a ...

MIRE VIGYÁZZ?

Mint mindenben, itt is a fokozatosságon van a hangsúly. Ha valaki nem szokott hozzá, hogy nagyobb mennyiségű nyers vagy párolt zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat egyen, ne egyik napról a másikra változtasson ezen a rossz szokásán, mert rengeteg kellemetlen percet szerezhet magának. A hirtelen túl sok rost fogyasztása puffadást, gyomorfájdalmakat, emésztési gondokat okozhat, főleg, ha nem iszunk mellé elég folyadékot. Csak kis mennyiségben emeljük a rostbevitelt, fokozatosan szoktatva hozzá a szervezetünket: először csak a reggelit reformáljuk meg, és ha nincs emésztési panaszunk, akkor térjünk át a következő étkezésre.

A FOGYÁSBAN IS SEGÍT

A rostok csökkentik az ételek glikémiás indexét, valamint lassítják az emésztést. Ha magas rostbevitelű étrendet követünk, tovább tart a teltségérzet, hiszen a rostokat idő megemészteni. Ezért könnyű megemészteni az alacsony rosttartalmú ételeket, és ezért is éhezünk meg utánuk olyan gyorsan.

Chilis bab hús nélkül

Villámgyors és pofonegyszerű vacsora a jéghideg januárra. A koriander a tejföllel (vagy növényi alapú helyettesítőjével) együtt erősen javallott a tetejére, de akár le is hagyhatjuk.

A hüvelyesek például magas kalóriatartalommal rendelkeznek, de mivel rosttartalmuk miatt nehezebben emészthetők, kevesebbet is elég belőlük enni, jobban eltelítenek, és nem mellesleg rendkívül egészségesek is.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...