Ennyi mindenre jó a sárgabaracklekvár – gondoltad volna?

Hagyományos és nem hétköznapi felhasználási útmutató a nyár egyik kincséhez, mondhatni aranyához: a sárgabaracklekvárhoz. Van olyan, amit nem ismertél?

A sárgabarack tartósításának egyik, ha nem a legmenőbb formája a lekvárkészítés. Megoszlanak a vélemények, nagymamám például sok cukorral sokáig főzte, én inkább a kevés cukros, rövid főzési idejű, és ezért nagyobb darabos lekvárt kedvelem. Olyan jó látni és egyben ráharapni a barackra. A héját azonban mindketten lehúzzuk, sokat ronthat a sárgabaracklekvár élvezeti értékén, és a színében is módosíthatja.

Egy elronthatatlan recept ITT, próbáljátok ki!

Kenyérre

Leggyakrabban reggelire, uzsonnára vagy vacsira fogyasztjuk, egy szép karéj vajas kenyérre kenve. Rozskenyéren a hótiszta vaj és a gyönyörű barackszín csodálatos színhatást varázsol a tányérunkra. Vannak olyan elvetemültek – ez most csak vicc – , akik kihagyják a vajat a lekvár alól, pedig egyszerűen együtt lettek kitalálva! És tegye fel a kezét, aki velem – egy másik elvetemülttel – együtt szereti a lekváros-sajtos kenyeret?

Érett sárgabarackok és egy nagyszerű lekvárrecept hozzájuk!

Kínai kajába

Rögtön legyen egy meglepi! Igen, itt Magyarországon a szezámmagos bundás csirkefalatokhoz Erős Pistából, a hazai paprikakrémből és sárgabarackdzsemből készítik a ragacsos mázat. Remélem, most nem omlott össze senkiben egy világ a “cípős cirkével” kapcsolatban!

Egy jó barackos csirkerecept, ha mégsem lekvárt készítenél!

Nosalty-tipp: a jó lekvár tartósítószer nélkül is évekig friss marad, és megfelelő hűtés mellett, felbontás után akár hónapokkal is meg lehet enni. A jól kidunsztolt házi sárgabaracklekvár akár 4-5 évig is eláll, de ki bírja addig tartogatni?

Sütibe, tortába

Persze, hogy ez evidencia. Piskótatekercs porcukorszórással, rácsos és sima linzer, isler, Rákóczi túrós, zserbó, Sacher-torta, bejgli, hogy csak a legismertebbekkel példálózzunk. Tényleg, neked melyik a kedvenc sárgabaracklekváros édességed?

Baracklekváros piskótatekercs

Palacsintába

Legyen az rakott, csúsztatott vagy sima, amerikai vagy francia, duci vagy vékony tésztájú, sárgabaracklekvárral minden palacsinta nagyszerű!

Darás tésztára

Maradva a tésztáknál, gyermekkorunk egyik legmegosztóbb menzaétele, a grízes tészta is ezzel készül. Emlékszem, olyan sok lekvárt tettünk rá, hogy csak úszott benne tészta. Ez egy olyan gyors és egyszerű, ráadásul édességnek is beillő fogás volt, amit a mai gyerekek zöme el sem tud képzelni. Pedig hányszor kihúzta az anyukákat a pácból, amikor nem volt idejük bevásárolni? Tészta és gríz mindig volt otthon, no meg a nagyi lekvárja a sublót tetején!

Amerikai palacsinta alaprecept

Egy igazi ráérős reggeli része, az amerikaiak kedvence, íme a nálunk ismertnél jóval vastagabb, szivacsos, könnyű palacsinta. Ajánlom azoknak, akik mindig sóvárogva nézték a filmekben ...

Darás metélt

Egy jól ismert fogás a menzáról, ami az egyik legolcsóbb tésztaétel is. Ha kisebb adagot szeretnénk készíteni, a hozzávalók mennyiségét felezzük meg. Tálalhatjuk porcukorral és ...

Császármorzsára

A császármorzsa is grízből készült, mert akkor még a bécsi pihe-puha lisztes változatot nem ismertük. Szinte kivétel nélkül mindenki kedvelte, főleg a lepirult darabokért rajongtunk.Ismeritek a sütős változatát? Aztán beindult az osztrák síparadicsomok látogatása, és akkor megismertük az ottani, monarchiás változatot.

Rizsfelfújtra

A rizskochra mindenképpen kell valami, mert magában nagyon fújtós. Menőzésből málnaszörppel locsoltuk, de aztán visszaváltottunk a lekvárra, mert valójában ezzel a legjobb!

Rizsfelfújt, ahogy Vicikó készíti

Nagyon kedveljük a rizskoch-ot, amolyan gyerekkori emlék - eledel ez is. Pedig az óvodai, iskolai variációk, emlékszem mindig szárazak voltak, olykor még kemény is volt benne a rizs..., de ...

Rizskoch citromhéjjal

Ez a recept azért lehet érdekes, mert a rizst félig vízben kell megfőzni. Így garantáltan hamar puhára fő, és nem kell tartani attól sem, hogy vízízű lesz a végeredmény, mert nagyon ...

Máglyarakásba

Az alma- és a kalácsdarabok közé illetve a tojásfehérjehabba feltétlenül kell egy kis lekvárt tenni, ez adja meg a rakásnyi finomság pikantériáját, de más édes felfújtakhoz is kitűnő!

Nosalty-tipp: a lekvárkészítés körülményei közül kiemelkedően fontos a tisztaság, mert ez a tartósság záloga, ezért mindig jól fertőtlenített üveggel és fedővel dolgozz! Régi, rozsdás fedőket ne használj, mert ezeket nem tudod tökéletesen tisztára mosni.

Kekszes alapú desszertekbe

Kókuszgolyó, keksztekercs és kekszes alapú sütik, torták, ezekbe mindenképpen érdemes baracklekvárt tenni. Így nemcsak kevesebb cukort kell használnunk, de puhább, omlósabb lesz a sütink is:

Máglyarakás ahogy Gréti készíti

Nagyon szeretem a máglyarakást, de a gyermekeim sajnos egyáltalán nem. Rövid közvéleménykutatás után kiderült, hogy a darált dió íze és a megbarnult alma színe a két ellenszenves ...

Fánkok

Szalagos-, csöröge-, talkedli és a társaik, a fánkokkal is lehetett volna kezdeni a sort, de mivel nagyon nehéz lenne mérlegelni, melyik a leginkább baracklekvár-igényesebb, ezért meg sem próbáltam sorrendbe tenni a fogásokat. A fánk viszont tényleg az első vagy a második helyet kaphatná, ugye?

Túrófánk egyszerűen

Habkönnyű, pergős fánkot könnyebb elkészíteni, mint azt gondolnánk. Lekvárral vagy porcukros tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Gyors sütőben sült fánk

Arra azért ne várjatok, hogy pont olyan lesz, mint az olajban sütött változat, hiszen nem ott sütjük, de aki arra gondol, hogy ez csak egy bukta szerű élesztős sütemény, annak sincs ...

Diós sütikbe és tésztára

A diós sütik külön említést érdemelnek, mert egyszerűen kötelező egy pár kanál sárgabaracklekvárt tenni ezekhez a sütikhez. Kiemeli a dió ízét, nedvességet, puhaságot kölcsönös nekik. Itt jön képbe a diós tészta is, úgy néz ki mint a darás tészta, és ugyan olyan jól áll neki ízben a lekvár.

Gombócba és nudlira

A krumplis alapú tészta egyenesen kiált egy kis baracklekvárért. A gombócba sűrűbb, vagy nagydarabos lekvár, míg a nudlira bármilyen jó.

Házi puncsszelet

Egyik nagy álmom volt, hogy olyan csodaszép puncsszeletet készítsek, mint amilyet a cukrászdákban látni. Így akadtam rá az interneten egy szlovákul írt receptre, amit ki is próbáltam, ...

Tejes pite

A tejes pite egy nagyon gyorsan elkészíthető és minimális erőfeszítést igénylő édesség.

Édes és sós szószok, mártogatósok

Alapnak bármelyik gyümölcsös vagy édes szószba, öntetbe beletehetjük, BBQ-szószban és pikáns, ázsiai mártogatós szószokban is ott lehet a helye, hiszen ezeket is megédesíti, megízesíti.

Baracklekvárosak még

A mostanra feledésbe merült puncs-szelet, a nagyis tejes pite, egy jó szaftos sima vagy csokis muffin tésztája, mákos pitty-putty és a többi mákos társai.

Ugye, idén is teszel el sárgabaracklekvárt, ne hagyd ki, látod megéri!

Ezek is érdekelhetnek még:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...