A sárgabarack tartósításának egyik, ha nem a legmenőbb formája a lekvárkészítés. Megoszlanak a vélemények, nagymamám például sok cukorral sokáig főzte, én inkább a kevés cukros, rövid főzési idejű, és ezért nagyobb darabos lekvárt kedvelem. Olyan jó látni és egyben ráharapni a barackra. A héját azonban mindketten lehúzzuk, sokat ronthat a sárgabaracklekvár élvezeti értékén, és a színében is módosíthatja.
Kenyérre
Leggyakrabban reggelire, uzsonnára vagy vacsira fogyasztjuk, egy szép karéj vajas kenyérre kenve. Rozskenyéren a hótiszta vaj és a gyönyörű barackszín csodálatos színhatást varázsol a tányérunkra. Vannak olyan elvetemültek – ez most csak vicc – , akik kihagyják a vajat a lekvár alól, pedig egyszerűen együtt lettek kitalálva! És tegye fel a kezét, aki velem – egy másik elvetemülttel – együtt szereti a lekváros-sajtos kenyeret?
Kínai kajába
Rögtön legyen egy meglepi! Igen, itt Magyarországon a szezámmagos bundás csirkefalatokhoz Erős Pistából, a hazai paprikakrémből és sárgabarackdzsemből készítik a ragacsos mázat. Remélem, most nem omlott össze senkiben egy világ a “cípős cirkével” kapcsolatban!
Nosalty-tipp: a jó lekvár tartósítószer nélkül is évekig friss marad, és megfelelő hűtés mellett, felbontás után akár hónapokkal is meg lehet enni. A jól kidunsztolt házi sárgabaracklekvár akár 4-5 évig is eláll, de ki bírja addig tartogatni?
Sütibe, tortába
Persze, hogy ez evidencia. Piskótatekercs porcukorszórással, rácsos és sima linzer, isler, Rákóczi túrós, zserbó, Sacher-torta, bejgli, hogy csak a legismertebbekkel példálózzunk. Tényleg, neked melyik a kedvenc sárgabaracklekváros édességed?
Palacsintába
Legyen az rakott, csúsztatott vagy sima, amerikai vagy francia, duci vagy vékony tésztájú, sárgabaracklekvárral minden palacsinta nagyszerű!
Darás tésztára
Maradva a tésztáknál, gyermekkorunk egyik legmegosztóbb menzaétele, a grízes tészta is ezzel készül. Emlékszem, olyan sok lekvárt tettünk rá, hogy csak úszott benne tészta. Ez egy olyan gyors és egyszerű, ráadásul édességnek is beillő fogás volt, amit a mai gyerekek zöme el sem tud képzelni. Pedig hányszor kihúzta az anyukákat a pácból, amikor nem volt idejük bevásárolni? Tészta és gríz mindig volt otthon, no meg a nagyi lekvárja a sublót tetején!
Császármorzsára
A császármorzsa is grízből készült, mert akkor még a bécsi pihe-puha lisztes változatot nem ismertük. Szinte kivétel nélkül mindenki kedvelte, főleg a lepirult darabokért rajongtunk.Ismeritek a sütős változatát? Aztán beindult az osztrák síparadicsomok látogatása, és akkor megismertük az ottani, monarchiás változatot.
Rizsfelfújtra
A rizskochra mindenképpen kell valami, mert magában nagyon fújtós. Menőzésből málnaszörppel locsoltuk, de aztán visszaváltottunk a lekvárra, mert valójában ezzel a legjobb!
Máglyarakásba
Az alma- és a kalácsdarabok közé illetve a tojásfehérjehabba feltétlenül kell egy kis lekvárt tenni, ez adja meg a rakásnyi finomság pikantériáját, de más édes felfújtakhoz is kitűnő!
Nosalty-tipp: a lekvárkészítés körülményei közül kiemelkedően fontos a tisztaság, mert ez a tartósság záloga, ezért mindig jól fertőtlenített üveggel és fedővel dolgozz! Régi, rozsdás fedőket ne használj, mert ezeket nem tudod tökéletesen tisztára mosni.
Kekszes alapú desszertekbe
Kókuszgolyó, keksztekercs és kekszes alapú sütik, torták, ezekbe mindenképpen érdemes baracklekvárt tenni. Így nemcsak kevesebb cukort kell használnunk, de puhább, omlósabb lesz a sütink is:
Fánkok
Szalagos-, csöröge-, talkedli és a társaik, a fánkokkal is lehetett volna kezdeni a sort, de mivel nagyon nehéz lenne mérlegelni, melyik a leginkább baracklekvár-igényesebb, ezért meg sem próbáltam sorrendbe tenni a fogásokat. A fánk viszont tényleg az első vagy a második helyet kaphatná, ugye?
Diós sütikbe és tésztára
A diós sütik külön említést érdemelnek, mert egyszerűen kötelező egy pár kanál sárgabaracklekvárt tenni ezekhez a sütikhez. Kiemeli a dió ízét, nedvességet, puhaságot kölcsönös nekik. Itt jön képbe a diós tészta is, úgy néz ki mint a darás tészta, és ugyan olyan jól áll neki ízben a lekvár.
Gombócba és nudlira
A krumplis alapú tészta egyenesen kiált egy kis baracklekvárért. A gombócba sűrűbb, vagy nagydarabos lekvár, míg a nudlira bármilyen jó.
Édes és sós szószok, mártogatósok
Alapnak bármelyik gyümölcsös vagy édes szószba, öntetbe beletehetjük, BBQ-szószban és pikáns, ázsiai mártogatós szószokban is ott lehet a helye, hiszen ezeket is megédesíti, megízesíti.
Baracklekvárosak még
A mostanra feledésbe merült puncs-szelet, a nagyis tejes pite, egy jó szaftos sima vagy csokis muffin tésztája, mákos pitty-putty és a többi mákos társai.
Ugye, idén is teszel el sárgabaracklekvárt, ne hagyd ki, látod megéri!
Ezek is érdekelhetnek még:
Ezeket olvastad már?
Így készül a tökéletes piskóta, szerintünk
A piskótakészítés ott szerepel az öt legrettegettebb konyhai mutatvány között. Ha nincs egy jól bevált recepted, most megmutatjuk, hogyan süss habkönnyű tésztát!
GrétiÍgy készül a legfinomabb császármorzsa - több módszert is mutatunk
Gyors, kiadós és mutatós: ilyen a császármorzsa. Nézzük, honnan érkezett hozzánk a receptje, és milyen formáit ismerjük! Neked melyik a kedvenced?
GrétiÍgy készül az igazi, retró Piramis-szelet – kösd fel a...
Valódi retró cukrászsüti, amit mi most az eredeti Dobos C. József receptúra alapján készítettünk el. Nagy levegő, ééés kezdjük!
GrétiEz a legjobb linzer alaprecept – így süsd a legprofibb...
Kisilabizáltuk, melyik linzerrecept lehet a legjobb, hogy neked már ne kelljen ezzel foglalkoznod karácsonykor. Nézd, ki hogyan csinálja, és válassz!
Gréti