A francia levendulát (Lavandula angustifolia) orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívják, Franciaországból származik, és az ottani melegebb, naposabb klímának köszönhetően az aromája finomabb, értékesebb és gyógyászati szempontból is jobb az angol levendulához képest. Gyorsan bokrosodik, télálló, és akár 40-50 évig is elél.
Az angol levendula (Lavandula intermedia) fagyra érzékenyebb, és talaj, valamint víz tekintetében is igényesebb.
Miért jó a levendula?
- nyugtató
- hangulatjavító
- stresszoldó
- enyhíti a fáradtságot, a feszültséget és a kimerültség érzetét
- fertőtlenítő
- segít az égési sérülések gyógyításában, bőrbetegségek kezelésében
- belsőleg használva segíti az emésztést
- enyhíti a torokfájást
Indítsd a reggelt levendulával!
A levendula nemcsak finom illatáról és gyönyörű színéről híres, hanem nyugtató és stresszoldó hatásáról is. Indítsd vele könnyedén a reggelt, tedd a kávédba!
Hozzávalók:
- szárított levendula
- fél csésze forró víz
- 3 ek. cukor
- lefőzött kávé
- tej
Elkészítés:
A levendulát áztasd forró vízbe, majd pár perc után szűrd le. A forró vízzel keverd össze a cukrot, így egy kellemes levendulás szirupot kapsz. Tetszőleges mennyiségű szirupra önts kávét és tejet, majd élvezd azonnal a lattéd.
Kiváló a szúnyogriasztó!
Jó hír, hogy a levendula aromáját ki nem állhatják a szúnyogok, ráadásul nyár elejétől egészen őszig virágozhat. Szóval mindenképp érdemes egy-két bokrot a kertben tartani!
Ezeket olvastad már?
Imádod a levendula illatát? Nevelj saját bokrot a konyhában vagy...
Bár csodálatosan mutat a teraszon vagy a balkonon, akár a konyhádban vagy az étkeződben is nevelhetsz levendulát. Hogyan? Segítünk!
Németh OrsiSzereted a muskátlit? - Akkor ezt mindenképpen tudnod kell most,...
Fél siker, ha a muskátlid sikeresen átteleltetted, jöhet a kiültetés! Néhány egyszerű trükk betartásával egész nyárra virágba boríthatod az ablakod, teraszod vagy a kerted!
Németh OrsiCsodaszép, a levendula színeibe öltözött talpig lila konyhák, amiket látnod...
Hamarosan ismét beindul a levendula szezon: te is szereted ennek a nyugtató illatú csodaszép virágnak a színét? Mire vársz, csempészd be a konyhádba!
Németh OrsiA nagy fűszernövény-kalauz
Az édes ’80-as években volt a só meg a bors, a rántás a főzelékben, a minden vasárnap felszolgált rántott csirke koviubival, vagy a húsleves - hol gazdagon, hol nem…
Nosaltyvia Gardenista, PureWow