Ennyi mindenre jó a levendula - nem csak a molyok ellen vetheted be!

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, nem hiába, hogy népszerűsége töretlen.

A francia levendulát (Lavandula angustifolia) orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívják, Franciaországból származik, és az ottani melegebb, naposabb klímának köszönhetően az aromája finomabb, értékesebb és gyógyászati szempontból is jobb az angol levendulához képest. Gyorsan bokrosodik, télálló, és akár 40-50 évig is elél.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) fagyra érzékenyebb, és talaj, valamint víz tekintetében is igényesebb.

Miért jó a levendula?

  • nyugtató
  • hangulatjavító
  • stresszoldó
  • enyhíti a fáradtságot, a feszültséget és a kimerültség érzetét
  • fertőtlenítő
  • segít az égési sérülések gyógyításában, bőrbetegségek kezelésében
  • belsőleg használva segíti az emésztést
  • enyhíti a torokfájást

Levendulás Blondie

Nagyon szeretem a fehér csoki és levendula ízét együttesen, így gondoltam, belevarázsolom őket egy közös sütibe. Az alaprecept Donna Hay szakácskönyvéből származik, ezt variáltam ...

Indítsd a reggelt levendulával!

A levendula nemcsak finom illatáról és gyönyörű színéről híres, hanem nyugtató és stresszoldó hatásáról is. Indítsd vele könnyedén a reggelt, tedd a kávédba!

Hozzávalók:

  • szárított levendula
  • fél csésze forró víz
  • 3 ek. cukor
  • lefőzött kávé
  • tej

Elkészítés:

A levendulát áztasd forró vízbe, majd pár perc után szűrd le. A forró vízzel keverd össze a cukrot, így egy kellemes levendulás szirupot kapsz. Tetszőleges mennyiségű szirupra önts kávét és tejet, majd élvezd azonnal a lattéd.

Kiváló a szúnyogriasztó!

Jó hír, hogy a levendula aromáját ki nem állhatják a szúnyogok, ráadásul nyár elejétől egészen őszig virágozhat. Szóval mindenképp érdemes egy-két bokrot a kertben tartani!

Ezeket olvastad már?

via Gardenista, PureWow

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...