Ennyi időt töltenek a magyar nők a konyhában

Mennyi időt töltenek a nők a konyhában, és a férfiak? Egy tanulmányból ez is megtudható, de már azt is kiszámolhatjuk, hogy mennyi pénzt ér a házimunkánk.

Az otthon végzett házimunka rengeteg időt vesz el az ember életéből, mégsem jár érte különösebb fizetség. Kötelességünknek érezzük a mosást, a főzést és a takarítást is, amelyeket a mindennapok magától értetődő tevékenységeinek veszünk. A házimunkának viszont igenis van értéke.

Az interneten fellelhetők kalkulátorok, amikkel kiszámolhatjuk háztartási munkánk pénzbeli értékét.

Az egyik ilyen a szamoldki.hu-n található "Mennyit ér a házimunkád" kalkulátor, ahol a heti takarítással, mosással, vasalással, főzéssel, mosogatással, gyermekgondozással és bevásárlással töltött órákat megadva közérthetően megkapjuk azok valós értékét. Kiszámoltuk a lehető legszélsőségesebb esetet, ha egy családanya minden nap főz, vásárol, heti kétszer nagytakarít, és mellette gyereket is nevel, akkor a 1000 forintos órabérekkel számolva havonta kb. 348 ezer forintot ér a házimunkája.

Ha otthon végzett munkát pénzben értékeljük, és beleszámítanánk a háztartások jövedelmébe, az 37 százalékkal növekedne. Ha pedig a GDP-számításban is figyelembe vennénk, akkor az 25%-os pluszt jelentene

- írja az Új Egyenlőség egy korábbi cikkében a KSH tavaly év végén megjelent, a háztartási munka értékét kiszámító tanulmányára hivatkozva. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak 41 százaléka, a nőknek viszont 80 százaléka fordít valamennyi időt a főzésre. Az átlagos időráfordítás a nőknél 94 perc, míg a férfiaknál csak 42 perc.

Ennél sokkal rosszabb az arány a takarításnál. A férfiak mindössze 18%-a, míg a nők 55% százaléka végzett ilyesfajta házimunkát.

A KSH adataiból arra lehet következtetni, hogy továbbra is nagy a szakadék a nők és a férfiak között a családi és társadalmi munkamegosztásra vonatkozóan. Bár a tendenciák afelé mutatnak, hogy egyre több férfi vállal nagyobb szerepet a házimunkában.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...