Ennyi időt töltenek a magyar nők a konyhában

Mennyi időt töltenek a nők a konyhában, és a férfiak? Egy tanulmányból ez is megtudható, de már azt is kiszámolhatjuk, hogy mennyi pénzt ér a házimunkánk.

Az otthon végzett házimunka rengeteg időt vesz el az ember életéből, mégsem jár érte különösebb fizetség. Kötelességünknek érezzük a mosást, a főzést és a takarítást is, amelyeket a mindennapok magától értetődő tevékenységeinek veszünk. A házimunkának viszont igenis van értéke.

Az interneten fellelhetők kalkulátorok, amikkel kiszámolhatjuk háztartási munkánk pénzbeli értékét.

Az egyik ilyen a szamoldki.hu-n található "Mennyit ér a házimunkád" kalkulátor, ahol a heti takarítással, mosással, vasalással, főzéssel, mosogatással, gyermekgondozással és bevásárlással töltött órákat megadva közérthetően megkapjuk azok valós értékét. Kiszámoltuk a lehető legszélsőségesebb esetet, ha egy családanya minden nap főz, vásárol, heti kétszer nagytakarít, és mellette gyereket is nevel, akkor a 1000 forintos órabérekkel számolva havonta kb. 348 ezer forintot ér a házimunkája.

Ha otthon végzett munkát pénzben értékeljük, és beleszámítanánk a háztartások jövedelmébe, az 37 százalékkal növekedne. Ha pedig a GDP-számításban is figyelembe vennénk, akkor az 25%-os pluszt jelentene

- írja az Új Egyenlőség egy korábbi cikkében a KSH tavaly év végén megjelent, a háztartási munka értékét kiszámító tanulmányára hivatkozva. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak 41 százaléka, a nőknek viszont 80 százaléka fordít valamennyi időt a főzésre. Az átlagos időráfordítás a nőknél 94 perc, míg a férfiaknál csak 42 perc.

Ennél sokkal rosszabb az arány a takarításnál. A férfiak mindössze 18%-a, míg a nők 55% százaléka végzett ilyesfajta házimunkát.

A KSH adataiból arra lehet következtetni, hogy továbbra is nagy a szakadék a nők és a férfiak között a családi és társadalmi munkamegosztásra vonatkozóan. Bár a tendenciák afelé mutatnak, hogy egyre több férfi vállal nagyobb szerepet a házimunkában.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

így lesz minden pörkölt tökéletes Bíró Dániel séf szerint

Bíró Dániel a legjobb iskolát kapta: gyerekkorában Bíró Lajos konyháját ismerhette belülről, később pedig a szakma egyik legelismertebb iskolájába járt Svájcba. Tudásból tehát nincs hiány, de mit mond az ifjú séf akkor, ha nem egy ázsiai fúziós, komplex étel a téma, hanem igazi házias ízek? Bíró Daninak volt mit mondania!