Ennyi időnként kell lecserélned a mosogatószivacsot

Háztartásunk egyik legszennyezettebb eszközéről beszélünk, így igen gyakran le kéne cserélnünk.

Nagyon fontos, hogy a konyhai eszközeinket folyamatosan tisztán tartsuk, de sajnos a takarítás sem mindig elég – vannak olyan használati tárgyak ugyanis, amelyeketrendszeresen lecserélnünk kell, hogy abaktériumoktól végleg megszabaduljunk.Ilyen kórokozótelep lehet a mosogatószivacs is.

Durvább, mint a WC-ülőke

Egy átlagos szivacs naponta többször isételmaradékokkal, meleggel és nedvességgel találkozik, ami a baktériumoknak, szalmonellának, E. colinak és számtalan egyéb kórokozónak is tökéletes táptalajt jelent.

Egy amerikai egyetem kutatója szerint egy használt konyhai szivacson körülbelül 200 ezerszer több baktérium található, mint egy WC-ülőkén. Igazából a szivacs a háztartásunk egyik legszennyezettebb eszköze, ne szépítsük: minden négyzetcentiméterén közel 65 millió kórokozó bújhat meg.

A Furtwagen Egyetem és a Justus–Liebig Egyetem tudósai kiderítették, milyen kórokozók lehetnek egy mosogatószivacson.

14 darab használt szivacs felületét vizsgáltak meg, és362 baktériumfajt azonosítottak.

Ezek zöme az ember életterében, a bőrflórán, illetve a természetes vizekben is fellelhető baktériumok voltak, de találtak ételmérgezést, emésztőrendszeri zavarokat kiváltókat is, amelyek között akadnak olyanok, amik a legyengült, idős vagy beteg emberekre veszélyesek lehetnek.

via GIPHY

Milyen gyakran cseréljük?

A szakértők tehát azt javasolják, hogy hetente cseréljük le a szivacsainkat. Azt is fontos hozzátenni, hogy bár az alkalmankénti tisztítás elengedhetetlen, ettől függetlenül muszáj meg is válnunk tőle hetente.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek