Ennél meghatóbban még sosem gyűjtöttek adományokat egy pesti étteremnek sem - Éljen a curry!

Legyél részese te is annak az örömnek, hogy egy bangladeshi család újra tudja nyitni az éttermét! Az adománygyűjtő-akcióban minden fillér számít.

Hencz Péter úgy döntött, hogy segít annak a bangladeshi családnak, akik anyagi nehézségek miatt nem tudják újranyitni isteni ételeket kínáló éttermüket a Damjanich utcában. A család mögött több évnyi hosszú út áll Bangladesh-ből, és rengeteg nehézség azzal kapcsolatban is, hogy megtalálják a helyüket Magyarországon. Történetüket Nemes Nóra is megírta, és meg is kóstolta Begum főztjét - és elégedett volt vele.

Péter az alábbiakban elmeséli a szorgalmas és törekvő család történetét, és arra biztat mindenkit, hogy anyagi lehetőségeihez mérten segítse az Ali családot abban, hogy éttermükbe, a Begum's Kitchen-be új elszívó és trafó kerülhessen, és be tudják kötni az új konyhai eszközöket. A gördülékeny újranyitás érdekében egy havi bérleti díjat is fedeznének az adományok.

Az Ali család

Péter a YouCaring oldal segítségével, átláthatóan gyűjti az adományokat. Ide kattintva te is adakozhatsz! A 290 ezer forintból eddig 180 ezer forint már összegyűlt.

A YouCaring egy olyan, közösségi finanszírozással foglalkozó online közösség, ahol személyes, orvosi és jótékonysági célra gyűjtenek adományokat.

Lássuk a történetet Péter saját szavaival elmesélve!

"Az Ali család pár négyzetméteres bangladeshi éttermét három éve ismertük meg barátaimmal az Akácfa utcában. Az ázsiai ételek rajongóiként folyamatosan fedeztük fel a városban az új helyeket, de a Begum All Modina volt az az étterem, ami egyből a törzshelyünk lett. A saját receptek alapján összeállitott étlap és a család kedvessége annyira meggyőző volt, hogy hetente visszajártunk.

Sajnos egy év után, 2015-ben bezártak. 2017-ben, a Facebook oldalukon észrevettük, hogy mozgolódnak és decemberben, már a Damjanich utcában, Begum's Kitchen néven végre újra kinyitottak. Ezúttal viszont csak egy hétre, majd technikai okokra hivatkozva rögtön be is zártak.

Utána szerettem volna járni, hogy pontosan mi történhetett, ezért kapcsolatba léptem velük.

Begum a konyhában

Egy egész estét volt szerencsém eltölteni a család otthonában, ahol Kalam, a középső testvér elméselte a történetüket, miközben édesanyja, Begum a legfinomabb ételeit készítette nekem. Az öttagú család Bangladeshből Indián, Pakisztánon, Iránon, Törökországon es Görögországon keresztül utazva, végül Magyarországon érezte először biztonságban magát. Több, mint 20 évnyi hontalanság, kirekesztettség után Budapesten telepedtek le. Másfél évet töltöttek három magyar menekülttáborban, míg végül a magyar hatóságok, a debreceni bíróság és civilek segítségével megkapták az oltalmazott státuszt. A három testvér kevesebb, mint egy év alatt tökéletesen megtanult magyarul.

A magyar menekülttáborokban eltöltött másfél év után iskolába jártak, a szülők pedig megnyitották az éttermüket. Egy év működes után, a háromszorosára emelt bérleti díj miatt bezártak, egy évig új helyet kerestek, két évig felújitottak, majd egy hét nyitvatartás után újra bezártak.

Begum curry-jét Nemes Nóri szerint nem szabad kihagyni

Az új helyen a problémát egy rosszul bekötött elszívó és egy tömítés okozta. Nemcsak az elszívó, hanem az azt működtető trafó is leégett.

Aliék rengeteget dolgoznak annak érdekében, hogy az étterem újra kinyithasson de külső segítség nélkül nem győzik az új alkatrészek beszerzésének és üzembe helyezésének költségeit. Két éven át a család minden egyes tagja azért dolgozott, hogy az új helyet felújitsák, berendezzék, és újra az étterem üzemeltetésével tartsák el magukat. Most minden jövedelmük a lakásuk bérlésére, az étkezésre megy el, és hogy hónapról hónapra fizessék a zárva tartó helyiség költségeit.

Tudom, hogy rengeteg embernek lenne szüksége segítségre manapság, de az Ali család esetében csak egy kis lökés kell ahhoz, hogy újra a saját lábukra állva olyan gasztronómiai élményt adjanak a városnak, amit csak ők tudnak.

A pénzt, amit nekik gyűjtök, egy új elszívóra, új trafóra, az új eszközök bekötésének költségeire és - az étterem minél gördülékenyebb újranyitásának támogatásaként - egy havi bérleti díjra szánom."

Ide kattintva te is adakozhatsz!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A MÁK, a ZONA, illetve legutóbb a Fáma és a Beszálló éttermekből ismert séf, Huszár Krisztián közismerten a legjobbak közé tartozik az országban.

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...