Ennél jávorszarvas sajtot? Itt készítik a világ egyik legdrágább és legkülönlegesebb sajtját

A svédek nemcsak az életszínvonalat tekintve járnak az élen, hanem a méregdrága ételek terén is. A svéd jávorszarvas sajt a világ legdrágábbjai között van.

Ha a jávorszarvasokra gondolunk leginkább egy idilli skandináv, vagy észak-amerikai táj jut eszünkbe, ahogy a szarvasfélék legnagyobbra növő szarvasa a tundrán legelészik. Vagy bevillanhat még a ’90-es évek egyik legnézettebb amerikai sorozata a Miért éppen Alaszka kezdő képsorai közül az, amelyikben egy jávorszarvas lépked. Vagyis, a jávorszarvasokról nagyjából ennyi sejlik fel első nekifutásra, és tény, hogy nem sokaknak dereng, hogy a tejtermékekhez is közük lenne. Ha te sem hallottál még a jávorszarvas sajtról, itt az ideje megismerkedned vele!

A legdrágább sajtok egyike

A jávorszarvas sajt ritka és különleges, és a világ legdrágább sajtjai között tartják számon: kevesebb, mint fél kiló sajt ára, forintba átszámítva körülbelül 150 ezret ér. Tegyük hozzá, nem ez a legdrágább sajt a világon, de mindenképpen az élvonalba tartozik.A jávorszarvas sajt többek között azért is különleges, mert az egész világon csupán egyetlen farmon készítenek ilyen sajtot. Észak-Svédországban, a Bjurholmban fekvő The Elk House farmon készülnek a méregdrága tejtermékek, ahol 4 különböző sajtot állítanak elő 3 jávorszarvas tejéből, akiket nagy becsben tartanak.

A közel 60 hektáros területen él Gullan, Haelga és Juno, a három jávorszarvas nővér, akiket a Johansen család fogadott be még kis korukban. Mivel Johansenék már sokféle sajtról hallottak, de hazájuk legikonikusabb állatának tejtermékéről nem, így gondoltak egy merészet, és belevágtak a jávorszarvas sajt gyártásába. Persze, a gyártást ne nagyüzemben képzeld el!

A jávorszarvasok kizárólag májustól szeptember végéig adnak tejet, naponta összesen körülbelül 5 litert, de az is előfordul, hogy kevesebbet. A fejéshez azonban óvatos, és nyugodt kezek szükségeltetnek, mivel a legkisebb stressz hatására is elapadhat a tej. Egy jávorszarvas tehén megfejése 1,5 órát vesz igénybe, vagyis nemcsak a jávorszarvasok, hanem maga a fejés módja is jelentősen megdobja a sajt árát.

A jávorszarvas tej Oroszországban is népszerű, a fejést ott is szakértő kezek végzik:

Friss házi sajt lilahagymával

A héten munkából hazafelé menet sikerült elcsípnem az autót, ami friss házi tejet, sajtot szállít házhoz. Jópofa tehénfoltos autó, folyton a "Boci-boci tarkát" játssza. Néha, mikor ...

Házi sajt metélőhagymával

Sokáig nem mertem nekifogni a házi sajtkészítésnek, mert azt hittem bonyolult, de végtelenül egyszerű. Sokkal finomabb, mint a bolti, megéri kipróbálni :)

Különleges kulináris élvezet

A négyféle sajt közül a feta sajt a legnépszerűbb, amit növényi olajban tartósítanak. A gasztro szakértők szerint az enyhén savas ízű, lágy textúrájú fetasajt különösen ízletes. De a magas fehérje tartalmú tejből készítenek még a Camembert-hez hasonló, lágy, fehér sajtot nemespenésszel bevonva, amit gyümölcsökkel érdemes fogyasztani. A sajtkínálatból a krémes kéksajt és szárított kéksajt sem hiányozhat, de bármelyik mellett döntenél, a farmon kipróbálhatod – feltéve, ha nem vagy rest mélyen a zsebedbe nyúlni.

Ha Svédországban jársz, és kedvet kaptál egy kis jávorszarvas sajthoz, a nívósabb éttermek kínálatában is kutakodhatsz, ugyanis a sajthoz néhány svéd étteremben is hozzá lehet jutni, vagy egy-egy helyi boltban, de tejet Oroszországba és Kanadába is exportálnak. A farmra azonban a sajt áránál olcsóbban is ellátogathatsz, és meglesheted a világhírű rénszarvas nővéreket.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via és via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...