Ennek a kis városkának a fallosz alakú süti az egyik jelképe, és nincs ebben semmi kivetnivaló

A doces fálicos-nak akkora hagyománya van, hogy még a diktatúra alatt sem tudták betiltani a készítését.

Észak-Portugália egyik legszebb városkája Amarante, amely mintegy 60 kilométerre fekszik Portótól. A hely azonban nem csak festői folyóparti környezete, és a jelképének számító gránithíd miatt ismert, hanem fallosz formájú sütijei miatt is.

Amarante alapítója, és védőszentjeSâo Goncaló. Az ő tiszteletére minden június első szombatján rendeznek fesztivált. A várost feldíszítik papír falloszokkal, a férfiak pedig ilyen alakú süteményeket ajándékoznak választottjuknak. A sütiknek fallosz alakja a termékenységre utal.

Januárban is sokat sütnek a süteményből. Ilyenkor rokonoknak, barátoknak ajándékozzák őket, hogy termékeny és kedvező új esztendőt kívánjanak vele.

A doces fálicos (azaz az édes falloszok) nagyon népszerű a turisták körében is. Általában fehér mázzal öntik le, vagy porcukorral szórják meg, de néha édes krémmel is töltik a süteményt.

Adoces fálicos-nakegyébként annyira nagy hagyománya van a portugál városkában, hogy amikor a 1920-as évek diktatúrája alatt betiltották az obszcén dolgokat a délnyugat-európai országban, akkor a helyi pékségekben titokban sütötték a pékárut, és tartották meg az ünnepségüket.

Ezeket olvastad már?

via Munchies

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...