Több hely zárhat be idén télen, mint a Covid alatt

Bezárási hullámra lehet számítani a következő időszakban a növekvő energiaárak miatt. Egyre több cég, köztük számos vendéglátóhely és szálloda zár be ideiglenesen vagy tartósan a rezsi emelkedése miatt, szakértők szerint több hely zárhat be idén, mint a koronavírus-járvány alatt.

Ételkiszállító cég, cukrászda és szálloda is jelentette az elmúlt időszakban, hogy bezár, szakértők szerint pedig idén még több hely húzhatja le a rolót a növekvő energiaárak miatt, mint a koronavírus-járvány idején. Az RTL híradójában egy nagyatádi szálloda igazgatója jelentette be, hogy októbertől 5 hónapra teljesen leállnak a növekvő energiaárak miatt, egy budapesti cukrászda pedig a múlt héten jelentette be, hogy 65 év után végleg bezár.

Világgazdasági okok miatt cégünk megszűnik!

– írta ki honlapjára néhány nappal ezelőtt az egyik országos ételkiszállító cég, amely már csak jövő csütörtökig vesz fel rendeléseket.

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége szerint bezárási hullám fenyeget.

„Eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet – mondta az RTL Híradónak Perlusz László, a szervezet főtitkára.

A szövetség szerint több és hosszabb időre zárhatnak be a cégek az energiaárak növekedésének hatására, mint a korábbi koronavírus-járvány miatt. Sok vállalkozásnak októbertől kell majd fizetnie a magasabb rezsit, ekkor jár le ugyanis sok, még kedvezőbb árú energiaszerződés. Perlusz László szerint szerencsés az a vállalkozás, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre. Rengeteg cég a mostani energiadrágulást már nem tudja fizetni, ezért döntenek a bezárás mellett.

Több cég zárhat be, mint a koronavírus idején

„A vállalkozó mérlegeli azt, hogy kétszeres áron vagy 50 százalékos áremelés mellett lenne-e még elegendő kereslet a termékére, szolgáltatására. Ha nem, akkor kénytelen azt mondani, hogy inkább nem égeti a költségei,t és bezár ideiglenesen vagy tartósan” – nyilatkozta a Híradónak Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője.

Mindeközben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter továbbra is gazdasági növekedéssel számol azzal egyetemben is, hogy a növekedés lassulni fog. Szerinte a magyar gazdaságot nem fenyegeti sem idén, sem jövőre recesszió, a kormánnyal viszont azt gondolják, Németország recesszióba fog esni jövőre.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...