Az enchilada egy mexikói étel, mely gazdag szósszal bevont töltött kukoricatortillából áll. A tortillalapok friss és változatos összetevőkkel tölthetőek meg, beleértve a húsokat, sajtokat, babot, burgonyát, zöldségeket vagy ezek kombinációját. Enchilada nélkül nincs igazi mexikói lakoma! Mi tépett csirkehússal, tejföllel, sajttal töltjük meg, fűszeres paradicsomszósszal öntjük nyakon, és jó adag sajttal megszórva, 30 perc alatt összesütjük.
Házi készítésű tortillával lenne igazán klasszikus, de mi most boltit használtunk, az egyszerűség kedvéért. Ez a recept gyors és praktikus, hétköznapokra tökéletes, sokféleképpen variálható, és szuper laktató.
Maradék csirkehússal 20 perc alatt megvagyunk vele, sütés közben pedig egy kevés friss guacamolét vagy salátát is összedobhatunk mellé.
Hozzávalók:
- 6 db tortilla lap
- 4 db sült csirkemell (maradék grillcsirkéből, húslevesből stb.)
- 13 dl paradicsomszósz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mexikói fűszerkeverék (1 csomag)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 ek jalapeño (szeletelt)
- 350 ml tejföl
- 200 g juhsajt
- 250 g mozzarella (két csomag)
- koriander ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
Elkészítés:
Első körben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt: turmixgépbe tesszük az aprított vöröshagymát, a 4-5 gerezd fokhagymát, a fűszerkeveréket, sót, borsot, majd felöntjük a paradicsomszósszal, egy kis vízzel, és simára turmixoljuk. A következő lépés, hogy a sült csirkét falatnyi darabokra tépkedjük, a juhsajtot lereszeljük, a jalapenót és a mozzarellát felkarikázzuk, illetve a többi hozzávalót is előkészítjük.
A paradicsomszósz 1/4-ét egy magas falú hőálló tepsibe öntjük. A tortillalapokat egyenként átkenjük 1-2 evőkanál szósszal. Mind a 6 tortillalap egyik szélére sültcsirke-darabokat halmozunk, arányosan elosztva.
Erre jöhet 2-3 evőkanál tejföl, egy marék reszelt sajt, néhány karika jalapeno és ízlés szerint korianderzöld.
A tortillákat, mint a palacsintát (lehetőleg szorosan) feltekerjük, és a paradicsomszószba helyezzük, közvetlenül egymás mellé. A tetejükre öntjük a maradék paradicsomszószt, és elegyengetjük. Ráhalmozzuk a felkarikázott mozzarellát, és megszórjuk gazdagon reszelt juhsajttal.
Előmelegített 200-220 fokos sütőben 25-30 perig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad, és ropogósra pirul.
Melegen tálaljuk tejföllel, chilivel és korianderrel megszórva.
Még több mexikói csoda itt:
Az enchilada receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: