Emlékek az ünnepi asztalnál

Kevés dolog segít jobban a személyes emlékek felidézésében, mint az ünnepi asztal. 

Elhunyt szeretteink, barátaink jutnak eszünkbe az olyan apróságokról, mint a leves illata, a teríték - a kissé megkopott aranyszegély a nászajéndékba kapott tányéron, a ritkán elővett metszett üvegpohár, a csípős paprikakrém a tálkában, ahogy apánk szerette, a bor, amit azért vettünk, mert néhai barátunk ajánlotta. Egy ilyen régi szép emlékről és annak megőrzéséről szól az alábbi történet is.

Bodor Béla költő, regényíró, kritikus, irodalomtörténész, nem utolsó sorban a műkedvelő költők munkásságának tüneményes humorú szakértője az egyik legbarátságosabb ember volt Magyarországon. Szívügyének tartotta a fiatalok felfedezését és az eredeti tehetségek segítését. Ennek megfelelően hosszú éveken át igazi irodalmi szalont tartott fenn VII. kerületi lakásán. Ugyancsak hagyomány volt a kilencvenes évek elejétől a nagy karácsony előtti fogadás, ahol nemcsak az asztalon voltak krémek, hanem a hivatalos irodalmi eseményeken kívül ott találkozott legnagyobb létszámban az akkor induló írónemzedék krémje is.

A sokak által szeretett és tisztelt házigazda elkeserítően fiatalon, 56 évesen hunyt el 2010-ben. A betegséggel harcolva egyszer, 2009 karácsonyán még elkészítette az évek alatt tökélyre fejlesztett menüsort, aztán feleségére, Tunyogi Erzsébet terapeutára, a születéskor központi idegrendszeri sérülést szenvedett gyerekek játékterápiájának kidolgozójára és geológus lányukra, Emesére hagyta – nemcsak a recepteket, hanem még a beszerzési helyek listáját is. Úgyhogy 2010 óta minden decemberben változatlan a menü, és változatlan a Bélára szeretettel emlékező társaság is.

További megemlékezéseket az Örökemlékül.hu oldalon olvashatsz.

Hogy mi van az asztalon? A hagyományos magyar és mediterrán ízek kombinációja. Fő fogások: egyedi fűszerezésű fasírtgolyók, baconbe göngyölt csirkemáj, marinírozott hal. Saláták: currys csirkesaláta, tojássaláta, olívás-paradicsomos kagylósaláta, polipocskás saláta, svédgomba. Kencék: halkrém, tojáskrém, körözött, májpástétom. Legalább kétféle házi kenyér, „sárga” (kukoricás) és barna (korpás) változatban.

Sokfűszeres májpástétom

Dobd fel az unalmas kenőmájast! A receptet Peti anyukájától tanultam, köszönöm szépen! Picit változtattam rajta, tovább gondoltam - én kacsamájassal készítem, nekem az ízlik jobban. ...

www.orokemlekul.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...