Emlékek az ünnepi asztalnál

Kevés dolog segít jobban a személyes emlékek felidézésében, mint az ünnepi asztal. 

Elhunyt szeretteink, barátaink jutnak eszünkbe az olyan apróságokról, mint a leves illata, a teríték - a kissé megkopott aranyszegély a nászajéndékba kapott tányéron, a ritkán elővett metszett üvegpohár, a csípős paprikakrém a tálkában, ahogy apánk szerette, a bor, amit azért vettünk, mert néhai barátunk ajánlotta. Egy ilyen régi szép emlékről és annak megőrzéséről szól az alábbi történet is.

Bodor Béla költő, regényíró, kritikus, irodalomtörténész, nem utolsó sorban a műkedvelő költők munkásságának tüneményes humorú szakértője az egyik legbarátságosabb ember volt Magyarországon. Szívügyének tartotta a fiatalok felfedezését és az eredeti tehetségek segítését. Ennek megfelelően hosszú éveken át igazi irodalmi szalont tartott fenn VII. kerületi lakásán. Ugyancsak hagyomány volt a kilencvenes évek elejétől a nagy karácsony előtti fogadás, ahol nemcsak az asztalon voltak krémek, hanem a hivatalos irodalmi eseményeken kívül ott találkozott legnagyobb létszámban az akkor induló írónemzedék krémje is.

A sokak által szeretett és tisztelt házigazda elkeserítően fiatalon, 56 évesen hunyt el 2010-ben. A betegséggel harcolva egyszer, 2009 karácsonyán még elkészítette az évek alatt tökélyre fejlesztett menüsort, aztán feleségére, Tunyogi Erzsébet terapeutára, a születéskor központi idegrendszeri sérülést szenvedett gyerekek játékterápiájának kidolgozójára és geológus lányukra, Emesére hagyta – nemcsak a recepteket, hanem még a beszerzési helyek listáját is. Úgyhogy 2010 óta minden decemberben változatlan a menü, és változatlan a Bélára szeretettel emlékező társaság is.

További megemlékezéseket az Örökemlékül.hu oldalon olvashatsz.

Hogy mi van az asztalon? A hagyományos magyar és mediterrán ízek kombinációja. Fő fogások: egyedi fűszerezésű fasírtgolyók, baconbe göngyölt csirkemáj, marinírozott hal. Saláták: currys csirkesaláta, tojássaláta, olívás-paradicsomos kagylósaláta, polipocskás saláta, svédgomba. Kencék: halkrém, tojáskrém, körözött, májpástétom. Legalább kétféle házi kenyér, „sárga” (kukoricás) és barna (korpás) változatban.

Sokfűszeres májpástétom

Dobd fel az unalmas kenőmájast! A receptet Peti anyukájától tanultam, köszönöm szépen! Picit változtattam rajta, tovább gondoltam - én kacsamájassal készítem, nekem az ízlik jobban. ...

www.orokemlekul.hu

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...