Emésztés: kiderült, miért olyan fontos rá figyelni a koronavírus elleni védekezésben is

A bélben élő baktériumok egyensúlya is befolyásolja, hogyan reagál az immunrendszerünk a betegségre, ezért ideje (jól) táplálnunk őket.

A koronavírus elsősorban a tüdőt rombolja, ezért leginkább annak védelmére szoktunk gondolni, ha arról van szó, hogy az ellenállást fokozzuk. Pedig a COVID-19 elsősorban az immunrendszert támadja, ezért annak erősítése sokkal fontosabb, amit pedig a legjobban a bélrendszer erősítésével érhetünk el.

Hasmenés vagy köhögés, nem mindegy

A vírust hordozó molekula a bélrendszert is megfertőzi - ezért is jelentkeznek a köhögésen túl gyakran emésztőrendszeri tünetek is, mint hasmenés és hányás.

Egy angol, a belek immunrendszerével foglalkozó lapban nemrég megjelent egy tanulmány, amely egy Kínában észlelt jelenséget fejtegetett. Azt vették észre, hogy azoknál a betegeknél, akiknél súlyos emésztőrendszeri tünetekkel tört ki a vírus, az esetek negyedében nem jelentek meg légzőszervi tünetek.

Akinek megy a hasa, nehezebben épül fel?

Egy kisebb kutatás összehasonlította azokat a betegeket, akiknek csak emésztőrendszeri tüneteik voltak, azokkal, akiknél légzőszervi problémák is jelentkeztek, vagy csak az utóbbi típusú bajokkal küzdöttek. Ezek alapján úgy tűnik, kevesebben vannak azok, akiknél csak emésztőrendszeri bajok jelentkeztek, ők nehezebben vészelték át a betegséget, mint akiknél nem merült fel ilyesmi.

Ott van az emésztőrendszerben

Több betegnél vizsgálták azt is, hogy az orron és a torkon kívül a test más részein is kimutatható-e a vírus, és arra jutottak, hogy az esetek többségében az emésztőrendszerben is jelen van, az esetek felében a székletből is kimutatható volt. Mindebből úgy tűnik, hogy a vírus az emésztőrendszert is támadja, sőt, az is valószínű, hogy így aztán a széklettel is terjedhet, amiben még napokkal az egyéb tünetek megszűnése után is jelen van a vírus.

A mikrobiom jelentősége

A bélrendszerben milliónyi baktérium és mikroorganizmus él, és úgy tűnik, hogy ezek összetétele is meghatározza, milyen lefolyású lesz a betegség. Egyelőre csak kisebb kutatások foglalkoztak a mikrobiom egészségének és a koronavírus lefolyásának kapcsolatával, de ezek alapján úgy tűnik, hogy ha a belekben lévő baktériumok ideális egyensúlyban vannak, akkor erősebben tud védekezni a vírus ellen is.

Hogyan lesz egészséges a mikrobiom?

A bélben lakó baktériumokat etetni kell, ez pedig leginkább növényi rostokkal, sok zöldséggel, gyümölccsel, hüvelyessel, teljes kiőrlésű gabonával, és sok probiotikus élelmiszerrel működik - utóbbihoz tartoznak a fermentált zöldségek és az élőflórás joghurtok is. Fontos az is, hogy a meglévő szisztémát ne romboljuk, együnk kevés cukrot és finomított élelmiszert!

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...