Emberre veszélyes baktériumot találtak ebben a magyar ásványvízben

Laboratóriumi vizsgálatok során derült ki, hogy veszélyes baktérium van egy magyar márka ásványvizeiben. 

Veszélyes baktériumot, úgynevezett Pseudomonas aeruginosát találtak a Hírös ásványvízben – derült ki a 24.hu által rendelt laboratóriumi vizsgálatból. A magyar ásványvizet a Kecskeméthez közeli Kerekegyházán gyártja a Hírös-Vitál Zrt. Az internetes portált több forrás is értesítette arról, hogy gondok lehetnek a vízzel, ezért a vizet laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá.

A vizsgálat során kiderült, a Hírös ásványvízben egy kórházi fertőzéseket okozó, a gyógyszereknek nagyon ellenálló baktériumot, úgynevezett Pseudomonas aeruginosa-t találtak. Ez a baktérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása alapján a legveszélyesebb rezisztens, az antibiotikumoknak nagyban ellenálló, tehát nehezen elpusztítható baktériumok közé tartozik.

„A szabály előírja, hogy Pseudomonas aeruginosa egyáltalán nem fordulhat elő ivóvizekben, élelmiszerekben, aminek van egy egyszerű oka, hogy ez egy opportunista kórokozó. Nem véletlenül mondják azt a higiéniai előírások, rendeletek, hogy ilyen baktériumot nem tartalmazhatnak az ivásra használt vizek. Ez a baktérium sok szervünkben tud betegséget előidézni, lényeges tulajdonsága, ami miatt vizekben gyakorta előfordul, hogy biofilmképző, tehát biológiai bevonatokat képez, és ezek a biológiai bevonatok műanyag felületeket kiválóan tudnak létrejönni” – nyilatkozta a 24.hu-nak Márialigeti Károly, az ELTE Mikrobiológia Tanszékének egyetemi tanára.
A szakértő elmondása alapján a baktérium nem okoz mindenkinél betegséget, egy legyengült immunrendszerű, alapbetegséggel küzdő embernél viszont nagyobb eséllyel alakulhat ki fertőzés akár több szervben is, így tüdőgyulladást, szem- vagy húgyúti fertőzést is okozhat a szervezetbe bekerülő baktérium.
Márialigeti Károly azt is elmondta a 24.hu-nak, hogy a Pseudomonas aeruginosa-nak egyáltalán nem szabadna előfordulnia ivóvizekben vagy élelmiszerekben:

Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...