Élve sütött madarak?

Láttatok már olyat, hogy egy hatalmas pitéből élő madarak szállnak fel? Bevallom, élőben még én sem, de filmekben már igen. Utánajártunk, mi is történik a szegény jószágokkal!

Én először akkor hallottam erről a különleges pitéről, amikor kisfiam a nagymamájától megkapta az első angol nyelvű, ovis dalokat tartalmazó kazettáját. A válogatásban szerepelt a "Sing a Song o' Sixpence" című dal, amelyben arról énekelnek, hogy 24 feketerigó szállt fel a királyi pitéből. Elsőre elborzadtam, mikor belegondoltam, hogy vajon hogy is készül ez a fenséges sütemény, min mennek keresztül szegény madarak a sütés során.

Jelenet a Trónok harca c. filmsorozatból

A minap aztán G.R.R. Martin A Tűz és jég dala ciklusának népszerű, hazánkban Trónok harca néven futó televíziós feldolgozásának egyik epizódjában láthattuk a király esküvőjén felszolgálni ezt az ünnepi étket. A hatalmas pitét egy kocsin tolták be, amelyet az ifjú király kardjával megszegett (kettéhasított) és abban a pillanatban fehér galambok repültek ki a nyitott pitéből.

Ekkor úgy döntöttem, nem várok tovább és a végére járok az igazságnak.

BBC csirkés-pórés pite

Nézelődtem a BBC videóreceptes oldalán, ott bukkantam erre a receptre. A szakács hölgyet Lesley Waters-nek hívják, sosem hallottam róla, de szimpatikus : ) A videó itt található, angolul ...

Pásztorpite ahogy Gréti készíti

A pásztor pitét eredetileg hétfőnként készítették, hogy a vasárnapi sült maradékát felhasználják. Ez a tradíció a mai napig létezik. Nagyon sok angol ember bálványozza a roppanós ...

Húsos pite BackerMan konyhájából

Lassan itt az ősz, és érkeznek a sütőtökös receptek. Itt van tőlem is egy. Előző nap bablevest főztünk, és több füstölt sonkát raktunk bele a szokottnál. Szánt szándékkal. Mivel ...

A pite története a XV.-XVI. századi angol királyokig nyúlik vissza, innen erednek az első források. A nagy udvari lakomákon, ünnepélyes alkalmakkor, csakis kivételezett személyiségeknek tálalták ezt az igazi meglepetést. A pite tésztájáról annyit sikerült kiderítenem, hogy nem érdemes a mai, puha, omlós-roppanós pitetésztában gondolkozni, hanem gyakorlatilag egy "kőkemény" tésztát készítettek, amely egy nagy sütőedényként funkcionált, a lényeg a belsejében rejlő étel volt. Ez jellemzően egy szaftos, bőséges húsétel volt, a pite tésztája pedig akkor vált ehetővé, mikor a belsejében lévő szaft már kellően beleszívódott, feláztatta.

Na, de a lényeg. Mi is történik szegény madarakkal a kemencében? Szerencsére semmi. Ugyanis a nagy trükk, hogy a pitébe utólag, közvetlenül a tálalás előtt kerülnek a madarak, amikor a kemény vázat már készre sütötték. Többféle megoldással is találkoztam, van, ahol a fedelet sütötték külön, van, ahol a pite alját, van, ahol lyukat vágtak a pite aljába és ott tették be a madarakat, akik a pite (remélhetőleg óvatos) megszegése után vidáman szálltak fel az égbe.

A pitében sült madarak még a kísérletezéseiről híres brit séfet, Heston Blumenthal-t is megihlették, aki egyik műsorában el is készítette ezt a süteményt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...