Jobb félni, mint megijedni, vagyis érdemes a munkahelyi szekrényben tartani egy dobozt, amibe olyan dolgokat válogatunk össze, amik megmenthetik az íztelen ételeket, vagy épp kisegíthetnek, hogy átvészeljünk a napot, ha például nem volt túl bőséges az ebéd.
Először is üljünk le, és gondoljuk végig, milyen jellegű ételeket szoktunk fogyasztani, és azokhoz milyen tartós mártások,
fűszerek passzolhatnak – hogy legyen esélyünk majd felturbózni őket. Mikor szoktunk megéhezni? Mert az ebéd fontos, de ott van még a tízórai, na meg persze délután is vágyik az ember egy-két falatra.
Emellett az is lényeges, hogy csak olyan alapanyagokat tartsunk ebben a dobozban, ami valóban tartós. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy hűtővel ellátott a munkahelyünk, akkor persze semmi pánik, oda aztán pakolhatjuk a plusz tejfölöket, joghurtokat, sajtokat. De ha esélyünk sincs ilyesmire, a következőképpen érdemes összeállítani ezt a mentőcsomagot.
Az elsősegélycsomag
Ha felturbóznád az ételeket, tarts a dobozban egy kevés sót, borsot, esetleg pirospaprikát, szárított zöldfűszert, chilipelyhet, mézet vagy cukrot. Nem kell nagy mennyiségekre gondolni, akár egy kis fakkos (gyógyszeres) dobozban is tárolhatjuk ezeket.
- Ketchupot a pizzának és mustárt a hamburgernek! Persze lehet ezeket külön is rendelni az ételhez, csak véleményem szerint sokszor nem éri meg - ahogyan egyébként a tejföl sem - , ezekkel a kis tubusos mártásokkal tehát pénzt is spórolhatunk.
- Szójaszószt sem árt tartani benne – már ha kedveljük a ázsiai vonalat. Kissé sós íze miatt egyébként a legegyszerűbb magyar levessel is csodákat művel.
- Dobozos sülthagyma is kerülhet bele, én nem tagadom, hogy már szinte függő vagyok. Számtalan ételt feldobhatunk vele és szuperfinom. Csak ajánlani tudom.
- Ha már az előbb említettük a leveseket, a kruton és a levesgyöngy is mehet a dobozba. Némileg tartalmasabbá tesz egy krémlevest, de akár egy salátát is.
- A reszelt dobozos parmezán is jól jöhet a tésztaételeknél, salátáknál. Persze az íze sehol nincs egy frissen reszelt sajthoz képest, de van az a helyzet, amikor ételmentő lehet.
Túlélődoboz
Ha reggel nincs már időnk beugrani egy pékségbe, vagy úgy gondoljuk, simán kihúzzuk az evéssel ebédig, rosszul tesszük. Mert ugye tudjuk, hogy nagyon fontos a reggeli étkezés. Na hát pontosan az ilyen helyzetekre érdemes tartani a fiókban egy-két finom falatot. Biztosan hálát adunk majd az égnek, hogy előre gondolkodtunk.
Hogy mi kerüljön bele? Nem váltjuk meg ezekkel a világot, de érdemes észben tartani.
Müzliszelet, kétszersült, konzerves májkrém vagy tonhal – persze csak ha utóbbi miatt nem néznek ránk rossz szemmel a kollégák - , abonett, kekszek, esetleg csokiszeletek. Legrosszabb esetben pedig zacskós levesek - persze csak ha van mikró vagy vízforraló a közelben.
Ti miket tartotok a munkahelyeteken?