Első böjthetem: hús helyett tofu, bacon helyett kókusz, és még az alkoholmentes sörtől is berúgtam

Vajon mi történhet az emberrel egy hét alkohol és hús nélkülözése után? Konkrétan semmi, de kösz, jól vagyok, és ezt bővebben is kifejtem a beszámolómban!

Eltelt 1 hét, ami sajnos nem volt annyira sokrétű és mélyenszántó, mint mondjukSaiid és Újonc opusza, melyet az 1hét film betétdalaként pattintottak össze anno. Persze vannak itt is élmények, rácsodálkozások és baromi jó felfedezések. A múltkori kis írásomból egyébként kihagytam egy fontos dolgot: azt, hogy én egész évben gyűjtöm a februári böjtömre az ötleteket és recepteket, amiket ki szeretnék próbálni.

Általában ezek olyan ételfotók, amik megfognak, és amikből kiindulva tovább gondolom, hogyan lehetne belőlük húsmentes verziót kreálni.

Szóval szerencsére tele vagyok ötletekkel, viszont időhiány miatt sajnos kábé csak a negyede valósul meg...

Húsmentes Mapo tofu

Tofu, tofu, tofu

Egy vágyam volt a sok közül, hogy megcsináljam az egyik legnagyobb kedvencemet az utóbbi időszakból: a Mapo tofut. Évek óta próbálkozom a tofuval, és egy baromságnak tartom, azaz nyilván elismerem a létjogosultságát, csak nekem idáig soha nem sikerült úgy megcsinálnom, hogy azt mondhassam, hogy "na, ez beszabehu!" Ellenben a kínai negyedben kipróbáltam pár hete a Mapo-t, és azóta a rajongója vagyok. Ami abból az aspektusból nem csoda, hogy akárhány receptet megnéztem, kb. mindegyik beszámoló úgy kezdődik, hogy ez a kaja a kínai nemzet gasztroüstököse, azaz minden kínai egyik legnagyobb kedvence. Ezt adom!

Lényeg a lényeg: mikor megrendeltem magamnak a tofut, rögtön megkaptam, hogy mekkora csíra vagyok, hogy hát egy ilyen helyen vega kaját kérek, de akkor kellett szembesülnöm, hogy ez a kaja NEM VEGA! Konkrétan darált sertéshússal van felütve, és ez meg van húzva chiliolajjal, babpasztával és fermentált fekete babbal.

Nos, a héten elkészítettem ennek a húsmentes verzióját: a darált húst shiitake gombára cseréltem, amit amúgy is egy umamibombának (azaz ízfokozónak) tartanak, a végeredmény pedig nem okozott csalódást!

(Jó nem lennék őszinte, ha nem írnám le azt, hogy azért rendesen várom, hogy márciusban a húsos verziót is elkészítsem, mert umami ide vagy oda, de a sült zsír jobb katalizátor!)

Mac'n'Cheese kókusz "bacon" chipsszel

Baconchips helyett kókuszchips

A másik mániám pedig a baconchips volt, méghozzá kókuszpehelyből. Ilyet láttam már rengetegszer a Vegan Love kínálatában, és hát nyilván eléggé megfogott. Mondjuk bármi megfog, amiben szerepel bacon vagy szalonna, sőt, a malac, disznó és röfi szavakkal is le lehet kenyerezni, mint egy kutyát a jutalomfalattal. Szóval elkészítettem ezt a chipset is, és eléggé rajongok érte! Tökéletes mac’n’cheese topping, de akár egy jó vega carbonara tetején is kurva jó szalonnapörc helyett. Szóval ha esetleg te is csipázod a ropogósra sült bacont, akkor ezt illene kipróbálnod - én, mint az ügyvéded, ezt tanácsolom!

#nocomment

Berúgtam az alkoholmentes sörtől

Hétvégén eléggé nagy szülinapozásokban voltam, és hát újdonság nem ért: Magyarországon nincs buli alkohol nélkül.

De becsületemre legyen mondva: kibírtam! Sőt, nagyon is jól teljesítettem. Bár igazi művelt alkoholistaként nem voltam rest bevásárolni az egész alkoholmentes szortimentből, és újfent megállapítani, hogy:

Ad1: Nem értem, mi a francért kerül a játéksör többe, mint alkoholos társa...de komolyan. Oké, tudjuk, ami egészségesebb, az valamiért mindig drágább.

Ad2: Az alkoholmentes sörök 98% nagyon tré, de ott az a 2% kivétel!

Komoly konklúziót nem akarok levonni, de azt tudom neked tanácsolni, hogy ha böjt idején szeretnél berúgni, akkor a Gösser Naturbier sörét vedd, és úgy igyad, hogy azt mantrázod, ez is alkoholos! Nekem sikerült bemarnom tőle, mert nincs az a tipikus alkoholmentes íze, sőt igazából marha finom, és az egészben a legjobb, hogy egy-két pillanat alatt ki is tudtam józanodni, mert csak emlékeztetnem kellett magam, hogy "hé, ez alkoholmentes!", és tádám, józan lettem!Lábjegyzetben annyit, hogy a heti síelés alkalmával a szlovákoknál vettem és ittam alkoholmentes Zlaty Bazant is, ami ízre 1:1-ben olyan, mint bármely alkoholos társa. Nyilván a hüttében bevert adag után meg is volt a hatása, és pár kör erejéig úgy éreztem, megszálltAlberto Tomba, és én vagyok a pálya ördöge. Nyilván kívülről ez nem így nézett ki...

vegażżi nápolyi pizzák

Megtaláltam a legtutibb vega pizzázót

Ja, és végül egy helyet szeretnék ajánlani: ha húsmenetesen ennél valami frenetikusat, annyit mondok:Vegażżi! Itt vega nápolyi pizzákat kaphatsz, de olyanokat, hogy én bekönnyeztem a boldogságtól, pedig eléggé szkeptikus vagyok az olyan szavakat illetően, mint gabonakolbászmeg kesubesamel, itt viszont úgy rácáfoltak a marhaságomra, mint egy frontálisan érkező Kamaz 120-nál! Komolyan, esküszöm, finomabb volt a pizzán szétmorzsolt gabonakolbászuk, mint egyes húsipari terméknek csúfolt kolbi.

A kesudióból készült besamel meg egyszerűen zseni volt. Én simán magában is imádom nyalogatni, de ez még annál is sokkal lágyabb, krémesebb volt. Szóval nem kell itt a barokkozás, lényeg a lényeg, hogy ha pizzára vágysz majd böjt idején, irány a Vegażżi! És persze böjtön kívül is...

A tulajnak meg köszönöm a beszélgetést, mellyel kissé rendbe tette a fejemben a vegán, peszketáriánus, vegetáriánus és húsmentes étrend fogalmát. Azt hittem, képben vagyok ezekkel a dolgokkal, de igazából teljes katyvasz volt a tudásom. Nem ártana a népeket edukálni egy ilyen ember segédletével, mert azt hiszem, elég sok ködöt el lehetne oszlatni magáról a húshagyó életmódról.

Egy hét múlva ugyanitt, ugyanígy, addig is fel a fejjel, elektrokalandorok!

Februárom hústornyok és alkohol nélkül - azaz ilyen az én böjtöm

Februárom hústornyok és alkohol nélkül - azaz ilyen az én böjtöm

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...