Tippek a gyerek elhízása ellen!

A kisgyermeked nagyon szereti a hasát, szívesen nassol? Ha még a babádnak nincs is túlsúlya, már most megelőzheted, hogy elhízzon. Csak figyelj oda néhány apróságra!

Ha kisbabánk, gyermekünk normál súlyú, akkor nem kell leragadni az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeknél, húsoknál, de tudjuk, hogy például a szalámi- és kolbászfélék kiemelten magas só- és zsírtartalmúak, emellett erős fűszerezésükmiattnem ajánlottak rendszeres fogyasztásra. Megfelelő ízesítéssel, tűzdelésselfinom, ízletes sülteket készíthetünk pulykamellből, sertéskarajból, amelyek hideg sültként kiválthatják a húskészítményeket.

Amellett, hogy fontosak az alapanyagok, fontos az is, hogy milyen módon készítjük el az ételeket. A magyar konyhában szeretjük az ételeket sok zsiradékkal készíteni, legyen az pörkölt vagy rántott hús. Pedig az alapanyagok tápanyagtartalmát is nagy mértékben megőrző párolással, gőzben főzéssel, sütőben sütéssel is intenzív ízű (és alacsonyabb zsírtartalmú) ételek készíthetőek, ha az ember eltanulja a csínját-bínját.

Konyhai trükkök a fogyás érdekében >>

Sok szülő gyermeke születésekor kezd el ismerkedni a konyhaművészettel. Bátran forduljunk tanácsért szüleinkhez, nagyszüleinkhez, barátainkhoz. Ne ijedjünk meg a konyhában, egy ízletes főzelék összedobása pillanatok alatt megvan, keressünk egyszerű, gyorsan elkészíthető ételrecepteket. Egy finom, egészséges fogás nem jelent feltétlenül megterhelő gasztronómiai kihívást.Aztán, ha belemelegedtünk, próbálkozhatunk már a bonyolultabb verziókkal is.

Olcsó, gyors, egészséges: főzelék! >>

Kenyérfélék, péksütemények körében válasszuk az alacsony cukor-, só-és zsírtartalmúakat. Egy kis lendülettel akármilyen misztikusnak is tűnik az otthoni zsemle-, kifli-, kenyérkészítés, atrükkök elsajátíthatóak, így ezeknél a termékeknél is biztosak lehetünk a felhasznált cukor, só és adalékanyagok mennyiségéről.

Kakukkfüves kenyérrudak

Leggyakrabban előételek kísérője, de krémlevesek mellé is finom ropogtatnivaló. Azonban elég nehéz lesz abbahagyni, ha egyszer nekiállunk rágcsálni... :))

Kakukkfüves-hagymás csavart bagett

Mióta rájöttem, hogy milyen jó dolog a kenyérliszt (BL 80-as liszt), mindenféle bagetteken és egyebeken töröm a fejem. Először a ciabattánál próbáltam ki, most pedig ezt sütöttem, ...

Lusta kenyér bármikor

Keverés után négy nappal megint ki kellett próbálnom a hideg kelt tésztát a hűtőből! Tesztelni akartam, hogy hogyan működik "bármikor"; ez alkalommal egy kenyérnyi adag tésztát ...

Pane

Ezt a kiváló receptet Dolce Vita oldalán találtam. Ki tudna többet az olasz kenyerekről, ha nem ő. Nem vagyok lusta,- főleg nem, ha kenyérsütésről van szó,- de ezek az olaszok a ...

Uzsonnakenyér

A "Mit süssek, zsemlét vagy kiflit, netalántán kenyeret?" dilemmámból született ez az uzsonnakenyér. A szeletek leválaszthatók, és vastagságukban még kettévághatók, így csinos kis ...

Ha lehet, kerüljük a bolti reggelizőpelyheket, bármilyen egészségesnek is hirdetik ezeket, nagyon kevés a hozzáadott cukor nélküli termék. Vásároljunk be inkábbnatúr gabonapelyhekből és készítsünk magunk gyermekünknek kását, müzlikeveréket, müzliszeletet. Ezek tényleg nem igényelnek semmi extra befektetést.

Így reggeliztesd a kisbabádat! >>

Fontos! Figyeljünk oda a napi étkezési ritmusra, étkezzen gyermekünk 4-5-ször naponta. Ne hagyjuk ki a kisétkezéseket, ellenben ne engedjük, hogy gyermekünk nassoljon, csipegessenaz étkezések között.

Ne itassuk gyermekünket cukrozott üdítőitallal, különösen ne szénsavassal, a legjobb szomjoltó a víz. Ha mégis színes, illatos itallal szeretnénk kínálni, préseljünk, turmixoljunk neki friss gyümölcs- és zöldségleveket.

Zöld zöldségturmix

Nos ez a recept nem való azoknak, akik a nyers zöldségeket, salátát nyúltápnak tartják. Viszont tele van vitaminnal!!! A receptet egy internetes oldalon találtuk, de nem volt ...

Mangó lassi

Tradícionális indiai frissítő ital, melynek léteznek édes és sós változatai. Az előbbiekbe jellemzően valamilyen gyümölcs (sokszor mangó) is kerül, az utóbbiakat pedig sóval, ...

Vaníliás rebarbaraital

Tombol a rebarbaraszezon itt, Angliában, s ezt lelkesen ki is használjuk. Ennek a finom, hűsítő nyári italnak az alapját ezen a blogon találtam, de mikor elkészült, őszintén szólva nem ...

Multijég és multijégkása

Kicsi lánykám találmánya, A MULTIJÉG. :) Tesójával együtt szépen rájárnak a jeges finomságra, ők csak egy kis gyümölcslével felöntve iszogatják, én pedig boldog vagyok, hogy ...

Áfonyás limonádé

Nem főztem össze a citromot vízzel és az áfonyával, mert nem volt időm. Aki akarja megteheti, és a cukrot is tegye bele. Elég csak pár deci vízben, és azt majd hozzáönteni a ...

Sóska ital

A recept lényege, hogy a sóskafőzelék is nagyon finom, azt is nagyon szeretem, de amikor rájöttünk, hogy a sóskából turmixot is lehet készteni, akkor onnantól kezve sóskafőzeléket már ...

Ügyeljünk a nyugodt étkezésre! Gyermekünk ne a tévé előtt egyen, ne szaladgáljon közben, ha lehet, a család együtt üljön az asztalhoz. Adjuk meg az étkezés módját, figyeljünk arra, amit eszünk, ne háttér- vagy pótcselekvésként kezeljük.

Tavasz van! Ne hagyjuk gyermekünket a televízió előtt tespedni. Kiránduljunk, biciklizzünk, mozogjunk együtt vele, töltsünk minél több időt aktívan a szabadban!

Étrendtippek fogszuvasodás ellen >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...