Ha előre csomagolt hústerméket vásárlunk, akkor is többféle csomagolással találkozhatunk: az egyik választási lehetőség a vákuumozott termék, míg a másik, igen népszerű opció a tálcás, a tetején átlátszó fóliával rendelkező hústermék. Ahhoz, hogy biztonságosan fogyaszthass bármilyen húsfélét, olvass tovább!

Egy előre csomagolt hústermék praktikus, hiszen csak ki kell kapni a hűtőspultból, és már mehetünk is tovább. Legyen szó darált sertéshúsról, vákuumozott csirkemellfiléről vagy egy szép szelet steakről, érdemes tisztában lenni azzal, hogy elfogyasztásuk nem mindig jár biztonsággal, ha a csomagolásukon valamilyen rendellenességet vélünk felfedezni.
Levegős, felpuffadt csomagolás
Számos oka lehet annak, ha azt látjuk egy vákuumozott csomagoláson, hogy levegőtől duzzad. Az oxigén által okozott romlás csökkentése érdekében a hús csomagolásában gyakran alkalmazzák a módosított légköri csomagolásnak (MAP) nevezett eljárást. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a MAP a szabályozott légköri csomagolással (CAP) együtt a csomagban lévő oxigén egy részét vagy egészét más gázokkal, például nitrogénnel és szén-dioxiddal helyettesíti.
Ez lassítja a mikrobák növekedését és oxidációját, valamint megőrzi a hús frissességét, minőségét és színét, miközben csökkenti az élelmiszer-pazarlást
- mondta a szakértő.
Elmondása szerint normális, hogy ez az eljárás puffadást okoz a csomagoláson. Ennek ellenére a túlzott puffadás a baktériumok által termelt gázok mikrobiális megromlását jelezheti.
A magas telítetlen zsírtartalmú vagy magas pH-értékű hús gyorsabban megromlik, és előnyös a vákuumzárás az oxigén teljes eltávolítása érdekében
- tette hozzá.
A kis mértékben levegős, puffadt csomagolás általában az eljárás következménye, de jobb elkerülni.
Amelyik hús csomagolásán már sokkal nagyobb mértékű levegősödést, puffadást észlelünk, semmiképp ne vegyük meg vagy fogyasszuk el, mert mikrobiális szennyeződésről lehet szó. Ez nem feltétlen veszélyes az egészségre, de ízben, szagokban és színben is okozhat elváltozásokat.
Jelek, amik felhívják a figyelmed arra, hogy ne vedd meg a húst
- Ha bármilyen páralecsapódást látsz a csomagoláson, semmiképp ne kerüljön a kosárba a termék!
- Szintén ne vidd haza azt a húsfélét, aminek csomagolása sérült vagy bármilyen szivárgást mutat!
- Fontos alaposan megnézni a színét: húsfélétől függ, de ha szürkés, zöldes elszíneződést mutat, biztosan nem alkalmas a fogyasztásra.
- Ha nyálkás réteget látsz rajta, vagy éppen az ujjadat belenyomva a húsba (a csomagoláson keresztül) ott marad a lenyomata, akkor maradjon csak a boltban.
Még több cikk, ami kedvedre való lesz:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!