Meddig tartható el az előre elkészített étel?

Nagyon sokan főznek több napra, akár egy hétre előre, hogy mindig házi, a saját ízlésüknek való ételeket tudjanak nemcsak otthon, hanem a munkában is enni. De hogy marad minden friss és kívánatos több nap után is? Ezekhez adunk ötleteket.

A tudatos tervezés és előre főzés nagyon hasznos, ha szeretnénk hatékonyan étkezni, diétát vagy speciális étkezést követünk, spórolnánk, vagy egyszerűen csak szeretjük a házi kosztot. Ha egy egész családra főzünk, vagy épp a munkába viszünk mindig otthoni ételt, anyagilag jobban jövünk ki, a kérdés inkább az, hogy tényleg friss marad-e az az étel, amit vasárnap főzünk meg, ha csütörtökön vesszük elő. Pár egyszerű szabály betartásával nem lesz probléma azzal, ha előre főzünk.

Az elkészült ételeket, amint lehetséges, tedd be a hűtőbe

Mindig hűtőben

Az elkészült ételeket, amint lehetséges, tedd be a hűtőbe – figyelj arra, hogy jól záródó üveg vagy műanyag dobozokat, jénai tálakat használj. Minél kevésbé éri levegő az elcsomagolt ételt, annál kevesebb esélye van megromlani. Vannak, akik le is fóliázzák és vákuumozzák az ételeket, ami tényleg hasznos, mert valóban extra friss marad minden elkészített fogás, de ha neked nincs otthoni vákuumozód, semmi gond. Csak figyelj arra, hogy minden tárolót gondosan lezárj, és állandó hőmérsékleten, felmelegítésig állandóan hűtőben tárolj.

A főtt zöldségeket 3-5 napig, a paradicsomos szószokat, ételeket nagyjából egy hétig biztonsággal eltarthatjuk így a hűtőben. Minél laposabb tárolóba pakoljuk az ételt, annál jobban át tud hűlni, és tovább marad friss.

Válogasd szét

Frissebb és kívánatosabb is marad az étel, ha valamelyest alkotóelemeire bontod. A szószokat, szaftos húsokat, köreteket tárold külön, és csak mindig aznap porciózd – így nem tudja a köretet eláztatni a szósz, az ízek nem lesznek állottak.

Félig főzd

Vannak olyan ételek, amelyek tényleg akkor a legfinomabbak, ha friss, ropogós kéreg van rajtuk, így aztán amikor két-három nap után vennénk elő a pirított krumplit vagy húst, hát nem annyira finomak, mintha frissen készültek volna. Ha van idő arra, hogy mikrós melegítés helyett nagyjából öt perc alatt átpirítsd az ételeidet, akkor érdemes nem teljesen pirultra készíteni alapból az ilyen fogásokat. Inkább vedd ki őket átfőve, de nem pirultan a sütőből, serpenyőből, majd fogyasztás előtt pirítsd át őket alaposan a tűzhelyen vagy a sütőben grill fokozaton. Nemcsak friss, hanem épp olyan ropogós lesz az eredmény, mintha akkor készítetted volna nulláról.

Waterzooi - gyors csirkeleves

A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Ne főzz, csak apríts és csomagolj

Ha előre főzés helyett csak előkészülsz pár dologgal, akkor is rengeteg időt és persze pénzt tudsz megspórolni. Persze, hogy nincs kedve az embernek csomót aprítani, pucolni, előfőzni egy rohanós hétköznap estéjén, könnyebb lenne rendelni valamit.

De ha egy zöldséges ragu hozzávalóit előre felaprítod, esetleg a ragu szószát is bekevered, fűszerezed, majd az egészet nyersen egy jól záródó edénybe vagy zacskóba teszed, akkor csak elő kell venni majd a hűtőből, és fél óra múlva már kész is a tartalmas vacsora.

Ugyanígy előkészíthetsz zöldségeket levesnek, vagy húsokat is előre pácolva betehetsz a hűtőbe. Mindegyik biztonsággal eltartható öt napig állandó hűtés alatt, és utána elég csak a sütőbe tolni a finomságokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...