A nagyobb ünnepeket, így a húsvétot is megelőzi egy komolyabb készülődés, ennek pedig részét képezhetik az olyan előre elkészíthető húsvéti ételek, amelyek kevésbé intenzívvé teszik a konyhai munkát. Elfelejthetjük az utolsó pillanatos kapkodást és idegeskedést, az előre elkészíthető húsvéti ételek kihúznak majd minket a csávából.
Nézd meg a galériában az előre elkészíthető húsvéti ételeket:
Előre elkészíthető húsvéti ételek, amelyekkel könnyű a készülődés
Hidegtálak
A húsvéti ünnepkör sztárjai a kaszinó- és töltött tojások, a sonka- és sajttekercsek. Ezek viszonylag jól bírják a többnapos hűtős pihentetést: akár 2-3 nappal korábban megfőzhetjük, megtölthetjük őket. A lényeg, hogy gondoskodjunk a frissentartásról: fóliával lefedett tálakon vagy teljesen légmentesen zárható dobozokban kerüljenek a hűtőbe. Egyedül az összeállítást hagyjuk az elfogyasztás napjára: ekkor kerüljenek a tálalóedényre, friss zöldségekkel, salátákkal.
Saláták
A saláták esetében két kategóriára kell osztanunk az ételeket: a majonézes salátákat bátran betehetjük a hűtőbe 2-3 nappal korábban (kivéve akkor, ha házi majonézt kevertünk, ekkor az eltarthatóság 1-2 napra rövidül), míg a friss, leveles és vinaigrette-el kevert saláták sajnos nem ilyen strapabíróak. Ezeket nem tudjuk előre elkészíteni, hagyjuk őket rögtön a húsvéti ebéd/vacsora előttre.
Kalács
Nincs szomorúbb dolog egy kiszáradt kalácsnál: a fonott péktermék tényleg akkor a legjobb, ha puha, foszlós, nem morzsolódik. De mit tegyünk akkor, ha szeretnénk pár nappal előbb megsütni? Ennek a megfelelő tárolás a kulcsa: csavarjuk szorosan alufóliába vagy frissentartó fóliába a kalácsokat, majd egy konyharuhába, és tegyük őket sötét helyre, ahol mégis van némi légmozgás (pl. kamra).
Sütemények
Néhány olyan sütemény is van, amit jó előre megsüthetünk: a linzereknek például kifejezetten jót is tesz a pihentetés, 1-2 nappal később puhábbak, omlósabbak lesznek. Minden más vajas aprósüteményre hasonló sors várhat: légmentesen zárható dobozokban tegyük őket el, amíg meg nem jönnek a vendégek. A pogácsákkal nem ilyen egyszerű a helyzet: ezek vagy kiszáradnak, vagy túl puhák, mállósak lesznek. Ezeket a felszolgálás előtti estén süssük meg, korábban ne. A rétesek is frissen mutatják legszebb arcukat: ilyenkor még ropogósak, lemezesek, ne süssük ki őket jó előre. A torták és kevert sütemények szintén készülhetnek korábban, azonban a külső vajkrém csak az utolsó pár órában kerüljön fel rájuk, különben kiszárad és megrepedezik.
Néhány recept a készülődéshez:
Diós linzerkoszorú
Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...
Parmezános-tormás sonkatekercsek
A sonkatekercs az egyik legnépszerűbb hidegtálszereplő, és egyébként nem csak húsvétkor érdemes készíteni. Most egy besameles-parmezános-tormás verziót mutatunk nektek!
Húsvéti ötfonatú kalács
Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több cikk a húsvéti készülődéshez: