Rajongsz a töltött karalábéért vagy a gondolatától is kiráz a hideg? Akármelyik táborba is tartozol, itt a helyed, ideje újítani a tölteléken – vagy megbarátkozni vele.
Tippek a töltött karalábé készítéséhez
Tavasszal, zsenge karalábéból készítve az igazi. Ha egyéb évszakban látunk hozzá, kerüljük a fás példányokat.
Olyan karalábét vásároljunk hozzá, amin rajta van a levele, mert egyrészt felhasználhatjuk, másrészt a levél árulkodik a zöldség frissességéről: a fonnyadt levelű egyedeket ne tegyük kosarunkba.
Két irány közül választhatunk: tűzhelyen, lábasban készítjük vagy a sütőben sütjük. Érdemes mindkét verziót kipróbálni. A sütőben készített töltött karalábéhoz célszerű előfőzni a megpucolt zöldséget, jelentősen lerövidítve ezáltal a sütési időt.
Ami a tölteléket illeti, csak a fantáziánk szabhat határt
Klasszikusan darált húsos-rizses töltelék kerül a karalábék belsejébe, de kanalazhatunk bele csak zöldségeket vagy hús és zöldségek keverékét, sajtot, gombát stb.
- A karalábék belsejét legkönnyebben a speciálisan erre a célra készült vájóval tudjuk kikanalazni. Egyenletesen vájjuk ki, úgy, hogy kb. 1 cm-es rész maradjon. Az aljukat pedig (ha kell) igazítsuk egyenesre, hogy ne billegjenek.
- Ha nem használjuk fel az összes kivájt karalábébelsőt, isteni krémlevest vagy főzeléket készíthetünk belőle.
- Ha maradna a töltelékből, az alaposan megmosott zsenge karalábéleveleket is megtölthetjük vele, és a karalábék mellé helyezve aztán megfőzünk.
- Egy-két, finomra vágott karalábélevéllel pedig a mártást/főzeléket ízesíthetjük.
Még több töltött karalábé recept >>