Minden vallásnak megvan a maga böjti időszaka. A muzulmánoknál Ramadan idején, a zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján, a katolikus vallás szerint pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepét megelőzően böjtölnek a hívők. A farsangi időszak ezennel lezárult, tegnap volt húshagyó kedd, ma hamvazó szerda van, április 11-ig tart az idei nagyböjt.
A húsvét előtti negyven nap talán az egyik leghosszabb böjti időszak. A felnőttek már el tudják dönteni, szeretnék-e a hagyományokat követni, avagy csak részben figyelnek oda az adott időszakban folytatott táplálkozásukra. A gyerekeknek megtiltani, hogy húst egyenek, badarság lenne. Azonban a szülőknek lehetőségük nyílik arra, hogy újabb, könnyű zöldséges ételekkel ismertessék meg gyermekeiket, miközben elmesélhetik nekik, miért is csomagoltak szalámis kenyér helyett céklás pitát tízóraira.
Mit ehetnek böjt alatt az emberek?
A gyerekek nagyon kíváncsiak és, ha feltesznek egy kérdést, arra a szülőnek tudnia kell a választ. Na jó, ha egy atomerőmű működéséről érdeklődnek, akkor be kell vallanom töredelmesen: fogalmam sincs róla. Téves információt adni ugyanis nem szokásom. A húsvétról és a hozzá kapcsolódó böjtről azonban egyszerűbb regélni.
Régen - főleg vidéken - a hamvazószerda és nagypéntek közötti böjti időszakot szigorúan betartották. Ekkor a vallási előírások szerint elhagyták az állati eredetű zsiradékkal való sütést-főzést, és olajjal készítették még a süteményeket is. Jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves és a káposztás ételek. Mára sokat enyhült az egyházi szigorúság: először a zsírral való főzés, majd a húsfogyasztás negyvennapos tilalmát oldották fel, így mostanra csak hamvazószerda napja és a pénteki napok számítanak igazi böjti napnak. Ilyen és hasonló hagyományokról meséltem gyermekeimnek egy céklás pita társaságában.
Miért pont cékla?
Tulajdonképpen bármilyen más új és izgalmas finomságot elkészíthettem volna a gyerekekkel való beszélgetéshez, de pont aznap kaptam kolléganőmtől egy nagy adag céklát, úgyhogy adott volt a fő alapanyag. A csicseriborsó és a keleti konyha pedig mostanában a mániám, szerencsére ezt nem rója fel nekem senki.
A cékla élettani hatásairól itt olvashatsz!
Ezeket olvastad már?
Így készül a káprázatos külsejű vérnarancsos pite
Ki ne fuss a vérnarancsszezonból úgy, hogy nem készítettél még semmit vele! Íme egy színpompás pite és egy saláta receptje, ezeket nagyon ajánljuk.
GrétiEz a legjobb linzer alaprecept – így süsd a legprofibb...
Kisilabizáltuk, melyik linzerrecept lehet a legjobb, hogy neked már ne kelljen ezzel foglalkoznod karácsonykor. Nézd, ki hogyan csinálja, és válassz!
Gréti13+1 levesbetét, amit már a mamika is készített
Neked melyik a kedvenc levesbe való gombócod? Itt most összeszedtük neked a legismertebbeket, és új recepteket is hoztunk!
GrétiÍgy készül a legfinomabb császármorzsa - több módszert is mutatunk
Gyors, kiadós és mutatós: ilyen a császármorzsa. Nézzük, honnan érkezett hozzánk a receptje, és milyen formáit ismerjük! Neked melyik a kedvenced?
Gréti