Elkezdődött a böjti időszak - készíts céklás pitát kezdésnek!

Mi számít böjti ételnek most, és mit ettek elődeink a negyven napos időszak alatt? Kíváncsi és éhes gyermekeimmel erről beszélgettem egy céklás pita társaságában.

Minden vallásnak megvan a maga böjti időszaka. A muzulmánoknál Ramadan idején, a zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján, a katolikus vallás szerint pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepét megelőzően böjtölnek a hívők. A farsangi időszak ezennel lezárult, tegnap volt húshagyó kedd, ma hamvazó szerda van, április 11-ig tart az idei nagyböjt.

Céklás humusz ropogós pitával recept

A húsvét előtti negyven nap talán az egyik leghosszabb böjti időszak. A felnőttek már el tudják dönteni, szeretnék-e a hagyományokat követni, avagy csak részben figyelnek oda az adott időszakban folytatott táplálkozásukra. A gyerekeknek megtiltani, hogy húst egyenek, badarság lenne. Azonban a szülőknek lehetőségük nyílik arra, hogy újabb, könnyű zöldséges ételekkel ismertessék meg gyermekeiket, miközben elmesélhetik nekik, miért is csomagoltak szalámis kenyér helyett céklás pitát tízóraira.

Mit ehetnek böjt alatt az emberek?

A gyerekek nagyon kíváncsiak és, ha feltesznek egy kérdést, arra a szülőnek tudnia kell a választ. Na jó, ha egy atomerőmű működéséről érdeklődnek, akkor be kell vallanom töredelmesen: fogalmam sincs róla. Téves információt adni ugyanis nem szokásom. A húsvétról és a hozzá kapcsolódó böjtről azonban egyszerűbb regélni.

Régen - főleg vidéken - a hamvazószerda és nagypéntek közötti böjti időszakot szigorúan betartották. Ekkor a vallási előírások szerint elhagyták az állati eredetű zsiradékkal való sütést-főzést, és olajjal készítették még a süteményeket is. Jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves és a káposztás ételek. Mára sokat enyhült az egyházi szigorúság: először a zsírral való főzés, majd a húsfogyasztás negyvennapos tilalmát oldották fel, így mostanra csak hamvazószerda napja és a pénteki napok számítanak igazi böjti napnak. Ilyen és hasonló hagyományokról meséltem gyermekeimnek egy céklás pita társaságában.

Céklás-sárgarépás és csicseriborsós pita fűszeres joghurttal recept

Miért pont cékla?

Tulajdonképpen bármilyen más új és izgalmas finomságot elkészíthettem volna a gyerekekkel való beszélgetéshez, de pont aznap kaptam kolléganőmtől egy nagy adag céklát, úgyhogy adott volt a fő alapanyag. A csicseriborsó és a keleti konyha pedig mostanában a mániám, szerencsére ezt nem rója fel nekem senki.

A cékla élettani hatásairól itt olvashatsz!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...