Elkészült a színváltós fagyi

A fagyit az íze és a frissítő hatása miatt kedveljük így nyáron. Most azonban kapunk még egy okot, ami miatt rajonghatunk ezért az édességért.

Egy spanyol fizikus, Manuel Linares elkészítette a világ első színváltós fagyiját. A Xamaleón névre hallgató gyümölcsös finomság sötét, a levendula virágára hasonlító színnel indít, de ahogy nyaljuk egyre jobban világosodik ki, a végén pedig már rózsaszínű öltözetben pompázik.

Fagyit készítenél otthon? Itt egy recept!

Bár a feltaláló nem avatott be a hozzávalókba, annyit elárult, a színváltás ugyanazon a mechanizmuson alapszik, mint más élelmiszerek esetén. A levegő és a hőmérséklet hatására több ennivaló is oxidálódik, és megváltoztatja a színét, gondoljunk csak például az almára, amely percek alatt megbarnul, ha félbevágva az asztalon felejtjük.

Ebben az esetben a fagyi a nyálunk és a levegő hőmérsékletének hatására cseréli ki színeit. A találmány egyébként nem egyedülálló, hiszen tavaly már a sötétben világító fagyit is megalkották ötletes britek.

Az alábbi képen látható a színskála két vége, amelyek között a spanyol gyümölcsfagyi elmozdul:

(via HuffingtonPost)

Legújabb receptek

Mézes torta

Mézes torta, amely csupa-csupa méz, a fondantból készült méhecskék és a fehér csokoládéból készült burkolat együttesen fenomenális ízharmónia.

Fahéjas-mogyorós csillag

Az ünnepekre hangolódva készült ez a finom aprósütemény. Persze nem kell ahhoz karácsonynak lenni, hogy megsüssük, és éppen feltöltsük vele az üresen tátongó kekszes dobozt. A ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...