Elképesztő módon drágult a tojás egy év alatt - Itt vannak a legfrissebb adatok

Nem is merünk abba belegondolni, mi lesz húsvét előtt. 18 éve nem ugrott ekkorát a tojás ára.

2018. januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. 12 hónap alatt, 2017. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,4%-kal emelkedett, ezen belül a tojás 48,0, a vaj, vajkrém 13,6, a száraztészta 8,7, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,1, a tej 5,8, a kávé 5,1%-kal drágult.

Idén januárban átlagosan 54 forintot kellett fizetni egy tojásért, ami másfélszer több a tavalyi árnál. A Napi.hu azt írja,az elmúlt 18 évben mindössze 5 olyan hónap volt, amikor a jelenleginél nagyobb éves alapon számolt drágulást kellett "elszenvedniük" a fogyasztóknak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tojás drágulásáért a fipronil-botrány a felelős, amelyben elsősorban Hollandia volt érintett, de a szert tartalmazó termékekből 17 országba, köztük kis mennyiségben Magyarországra is került.

Az élelmiszerek mellett, átlagosan 6,5%-kal a szeszes italok, dohányáruk ára is nőtt. A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

Ezeket olvastad már?

Így buggyan a tojás a vízben

A konyhában sok folyamat nem a szemünk előtt zajlik, vagy csak a szakács szemszögéből látunk mindent. Mi lenne, ha alkalmunk nyílna a vízből nézni, hogyan buggyan a tojás?

admin

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...