Fotó: flickr - Fruits of my Labour by ChristophLacroix
Elérkezett az első falatok ideje, remélhetőleg minden szereplő nagyon lelkes. Első körben érdemes a gyümölcs levével próbálkozni – ez lehet például alma, körte vagy barack. Legyünk türelmesek, kis adagban kínáljuk, ne erőltessük, ha elsőre nem túl biztató a fogadtatás.
A gyümölcs legyen mindig érett, ép és tisztítsuk meg alaposan, hámozzuk is meg. Ha túl vagyunk a „lé" időszakon, folytathatjuk a pürével. Reszelhetjük a gyümölcsöt műanyag reszelőn, pürésíthetjük botmixerrel, turmixgéppel. Édesíteni, ízesíteni a püréket nem szükséges. Ha eljutottunk már a babával egy komolyabb mennyiséghez, akkor a natúr gyümölcspürét összekeverhetjük, sűríthetjük natúr gabonapehellyel, készíthetünk ízletes gyümölcsös zab- vagy köleskását reggelire, tízóraira.
Ha idősebb a baba, akkor készíthetünk natúr joghurttal otthoni gyümölcsjoghurtot, joghurtos kását, gyümölcsös túrókrémet vagy sűrűbb, görög joghurttal keverve gyümölcskrémet. A főzelékfélék bevezetésekor keverhetünk gyümölcsöket is a zöldségekhez, ezzel édesítve, ízesítve azokat.
Bár mindenkit csábít a friss eper, hamarosan a málna, ribiszke, szeder is, ezeket a bogyós gyümölcsöket potenciális allergén hatásuk, a kis magvaik nyálkahártyát irritáló hatása miatt a csecsemőknek ne kínáljuk. Meggyet, cseresznyét azonban ehetnek, természetesen kimagozva és hámozva.
Kisgyermekünket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül enni, ne hagyjuk az egész gyümölcsöket számára elérhető helyen, ha nem tudunk vele lenni.