Elhunyt Frank Júlia, az egyik legnagyobb magyar szakácskönyvíró

A gasztronómiai legenda 76 éves volt.

Hosszantartó, súlyos betegség után 76 éves korában elhunyt Frank Júlia, a magyar gasztronómia kiemelkedő alakja, több mint 130 szakácskönyv szerzője.

Frank Júlia 76 éves volt

A szakácskönyvíró generációk főzőtudását alapozta meg, egy korábbi, az nlc által készített interjúban azt nyilatkozta, 10 ezer receptet legalább tud fejből. A főzés iránti szeretetéről akkor így nyilatkozott:

Azt azért tudni kell rólam, hogy én kinyitom a hűtőt, és abból készítek ételt, ami itthon van, csak a vendégségek előtt gondolom át alaposabban a menüt. És a legtöbbször nem készül ugyanúgy étel, mindig variálok valamit, belekerül még valami, vagy éppen elveszek belőle egy hozzávalót. A legjobban a kísérletezést szeretem, szerencsére pontosan megérzem, mi mihez passzol, melyik fűszer adja meg a legjobb ízt, borzasztóan élvezem. Nálam mindig, minden van itthon, négy hűtőből főzök, óriási fagyasztókapacitásom van, és imádok vásárolni is.

Frank Júlia fiatalabb korában operaénekesnek készült, de dolgozott korábban adminisztrátorként, drogériában és könyvesbolti eladóként is. Barátai unszolására jött rá arra, hogy érdemes lenne különleges receptjeit leírni. Beszerzett minden szakácskönyvet, versenyekre jelentkezett, több pályázaton is indult, első szakácskönyvét mégis 24 kiadó utasította el.

Élete során több mint 130 könyvet írt, jól lehet, nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, aki ennyi kötetet adhatott ki élete során.

Frank Júliát férje és öccse gyászolja.

Címlap: Rácz Tamás/ Nlc.hu

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...