Hosszantartó, súlyos betegség után 76 éves korában elhunyt Frank Júlia, a magyar gasztronómia kiemelkedő alakja, több mint 130 szakácskönyv szerzője.
A szakácskönyvíró generációk főzőtudását alapozta meg, egy korábbi, az nlc által készített interjúban azt nyilatkozta, 10 ezer receptet legalább tud fejből. A főzés iránti szeretetéről akkor így nyilatkozott:
Azt azért tudni kell rólam, hogy én kinyitom a hűtőt, és abból készítek ételt, ami itthon van, csak a vendégségek előtt gondolom át alaposabban a menüt. És a legtöbbször nem készül ugyanúgy étel, mindig variálok valamit, belekerül még valami, vagy éppen elveszek belőle egy hozzávalót. A legjobban a kísérletezést szeretem, szerencsére pontosan megérzem, mi mihez passzol, melyik fűszer adja meg a legjobb ízt, borzasztóan élvezem. Nálam mindig, minden van itthon, négy hűtőből főzök, óriási fagyasztókapacitásom van, és imádok vásárolni is.
Frank Júlia fiatalabb korában operaénekesnek készült, de dolgozott korábban adminisztrátorként, drogériában és könyvesbolti eladóként is. Barátai unszolására jött rá arra, hogy érdemes lenne különleges receptjeit leírni. Beszerzett minden szakácskönyvet, versenyekre jelentkezett, több pályázaton is indult, első szakácskönyvét mégis 24 kiadó utasította el.
Élete során több mint 130 könyvet írt, jól lehet, nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, aki ennyi kötetet adhatott ki élete során.
Frank Júliát férje és öccse gyászolja.
Címlap: Rácz Tamás/ Nlc.hu