A szakértő elárulta, tényleg meghízunk-e, ha este eszünk

Sokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.

Sokan hiszik, hogy a késő esti vacsora egyenes út a pluszkilókhoz, de bizonyítékok erre nem egyértelműen – állítja Dr. Adrien Brown dietetikus.

Egy kanapén eszik egy pár
A szakértő elárulta, tényleg meghízunk-e, ha este eszünk

Adataink azt mutatják, hogy azok az emberek, akik este később vacsoráznak, általában nagyobb súlyúak. De ezek csupán asszociációk. Nem bizonyítható, hogy a késő esti evés hízást okozna”

– tisztázza a helyzetet a szakértő.

A legtöbb kutatás inkább a cirkadián ritmusra, vagyis a belső óránkra fókuszál. Ez az, ami szabályozza, mikor eszünk, böjtölünk és alszunk. Ha viszont felborul ez a ritmus, az hatással lehet a testsúlyunkra is – például az éjszakai műszakban dolgozók körében gyakoribb az elhízás.

A lényeg azonban nem az, hogy pontosan mikor eszünk, hanem az, hogy mit, hogyan és miért. Ha hosszú idő telik el két étkezés között, és farkaséhesen ülünk le enni, nagyobb eséllyel nyúlunk egészségtelen ételekhez. Ha pedig megszokássá válik az esti nasolás tévézés közben, könnyen megdobhatja a napi kalóriabevitelünket. Kutatások szerint különösen érdemes elkerülni a 21 óra utáni nassolást, ha jót akarunk az egészségünknek.

Forrásunk volt.


Még több cikk életmódcikk:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!