Elhagynád a cukrot? Mutatjuk, mit keress az összetevőlistában - avagy a cukor 50 árnyalata

Kipróbálnád a cukormentes étrendet? Akkor legyél nagyon résen, amikor a cukrot keresed az összetevőlistában!

A cukormentes étkezés első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik: nem eszünk semmit, amiben cukor van. Ez addig rendben is van, amíg azt kell eldöntenünk, hogy teszünk-e cukrot a capuccinónkba vagy veszünk-e egy kakaós csigát, Rigó Jancsi szeletet. De vajon mi a helyzet az előre csomagolt termékekkel?

Ahogy azt már korábbi cikkemben bemutattam, az, hogy egy termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot, a csomagoláson található összetevőlistából derül ki. Ha jól szeretnénk választani, akkor mindenképpen ki kell silabizálni az apró betűket, arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak a "cukor" szót keressük!

Legjellemzőbb "álnevek":

  • Szirup. Bármilyen. Kukorica-, glükóz-, fruktóz-, juhar-, agávé-, invertcukor-, rizs- és társaik, glükóz-fruktóz szörp.
  • Maltodextrin, dextróz - ezekre úgy érdemes tekinteni, mint feldarabolt szénhidrátláncokra. Tipikusan a húsipari termékekben találkozunk velük, ott rejtőznek, ahol nem is gondolnánk.
  • Egészségesebbnek gondolt cukorfajták - nádcukor, -melasz, barna cukor, pálmacukor, karamell cukor, glükóz, fruktóz, ivertcukor stb.

Ha a fent felsoroltak közül bármelyiket is látod az összetevőlistában, akkor a termék nem tekinthető hozzáadott cukormentesnek!

Gyors mintavételként körbejártam az irodában, és megnéztem, hogy a hűtőben, az asztalokon, a szekrényben szereplő élelmiszerek milyen elnevezéssel rejtik el a cukrot.

Ezeket találtam:

  • glükózszirup - csokiban,
  • füstölt dextróz - BBQ szószban,
  • fruktóz - halszószban,
  • dextróz - szalámiban,
  • glükózszirup, invertcukor, nádcukormelasz - fitness gabonapehelyben,
  • dextróz - májkrém,
  • karamellszirup, maltodextrin - leveskocka,
  • glükózszirup - gabonapehely.

Van mire figyelni, ugye?

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...