Az elfeledett könyvjelző

Az E-book és az internet világában, amikor az offline magazinok is sorra eltűnnek a színről, egyre ritkábban veszünk a kezünkbe könyveket.

Nem tudom, ki, hogy van vele, nekem még mindig a nyomtatott sajtónak és egyéb, papír alapú olvasmányoknak van súlya. A receptkönyveket is felváltották a gasztroblogok, na meg persze mi. Ami jó dolog! Mert sok mindent hamar megtalálunk, de bevallom, én személy szerint jobban szeretem, ha főzés közben nyakig kajásan nem a laptopomon kell nézegetnem az éppen elkészítendő ételt. De van, hogy csak egész egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy a notebook is kikerüljön velünk a konyhába. Éppen ezért én a kedvenc receptjeimet általában kinyomtatom vagy leírom egy papírra, és egy mappába rendezem, vagy pedig könyvből nézem. Ezek hátránya, hogy folyton olyankor csukódnak össze, amikor nem kéne.

Pofonegyszerű, szinte már banális dolgot javasolnánk. Könyvjelzőt!

Könyvjelző variációk

Nem, nem akarjuk megváltani a világot, tudjuk, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt. Mi csak alternatívákat szeretnénk mutatni ennek az egyszerű problémának az áthidalására, és mutatni néhány szuper, olcsó, de talán nem hétköznapi megoldást, hogyan is készíthetünk egy ilyen jelölőt, ami mégiscsak esztétikusabb, mint egy – a lapok közé nyomott – sajtpapír. (Reméljük, nem a szó szoros értelmében.)

Készítsük papírból!

Hobby boltokban már számtalan nagyon szép kartonpapírt lehet kapni, többek között az úgynevezett scrapbook papírokat. Színesek, mintásak és nagyon vidámak. Ebből aztán bármilyen formát ki lehet vágni. A technika nagyon egyszerű.

Első lépésként célszerű papír sablont készíteni. Ha szimmetrikus a mintánk, akkor hajtsunk félbe egy papírt, rajzoljuk rá a motívum felét, majd vágjuk körbe.

Hajtsuk szét, és kész is a sablon. Ezt helyezzük a kiválasztott papírra, újra rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki. Most készítsünk el egy ugyanilyen, de pár cm-rel kisebb motívumot, amit majd ráragasztunk félig, így kapunk egy olyan kis csücsköt, amit a könyv lapjai közé tudunk helyezni. Valahogy így!

Textilek és gombok

Akinek jó a kézügyessége, textilből is készíthet/varrhat könyvjelzőt, amire tehet még gombot vagy függönyrojtot. De még annál is egyszerűbb megoldás, ha gemkapocsra ragasztunk valamilyen kis kütyüt, legyen az egy kicsi műanyagfigura vagy gomb.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...