Így állítsd össze az étrendedet a böjt és húsvét után

Itt a húsvét, és ezzel együtt vége a negyven napos böjtnek is, már visszatérhet étrendünk a normál kerékvágásba. De mit is jelent a “normál” kerékvágás?

Sokan vannak, akik a húsvéti ünnepi ebédek, vacsorák után diétázni kezdenek, és a sonka-tojás-kalács triumvirátus után megpróbálják megtalálni az idei év “tuti” diétáját. A gyors eredményeket ígérő fogyókúrák azonban szerintem nem a legjobb választások, helyettük inkább az alábbiakra törekedj az étkezésedben.

Sok zöldség

Ha tartottad a böjtöt az elmúlt hetekben, akkor nagy valószínűséggel sok zöldséget fogyasztottál. Ha többet, mint egyébként, akkor érdemes ezt a szokást megtartani, és ha sikerült új, zöldséges recepteket felfedezned, akkor azokat is rendszeressé tenni a menüdben. A zöldségek fogyasztásának számtalan előnye van: alacsony energia- és szénhidráttartalmuknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy növeljék az étel volumenét (azaz jól meg lehet velük pakolni a tányért), emellett élelmirost-tartalmuk lassítja a szénhidrátok felszívódását és segíti bélflóránk egyensúlyát. Gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban - ezekre pedig nagy szüksége van a szervezetünknek az “ínséges” téli hónapok után. A javasolt napi mennyiség 35-40 dkg zöldség - fogyassz friss zöldségeket a szendvicsek mellé vagy salátáidba, meleg étkezéseid legyenek zöldségalapúak, pl. rakott, töltött, sült, pirított zöldségek.

Tavaszi krumplisaláta

Az alaprecept ez volt, mert annyira gyönyörű, hogy mindenképp el szerettem volna készíteni én is. Persze azért változtattam ám rajta, nálam került bele tejföl és medvehagyma is, ...

Húsmentes napok

Szintén a böjt egyik “mellékhatása” lehet, hogy megtapasztaltad, hús nélkül is lehet finomakat enni. Heti 1-3 húsmentes nappal sokat tehetsz az egészségedért, főleg, ha a kieső kalóriákat összetett szénhidrátokkal, sovány fehérjeforrásokkal pótolod.

Fordulj rá a fehérjékre!

Ez persze nem a reggelipótló fehérjeshake-et, az uzsonna helyett megevett fehérjeszeletet vagy az edzés után ledöntött fehérjeitalt jelenti. A fehérjebevitel kulcsfontosságú, ha fogyni szeretnél, különösen, ha sikerül a rendszeres fizikai aktivitást is bevezetned a mindennapokba. A megfelelő fehérjebevitelhez válassz sovány tejtermékeket, tojást, halat, sovány húsokat, értékes gabonaféléket, hüvelyeseket, dióféléket. 

Spanyol tengerészleves

Egy spanyolországi nyaralás alkalmával tettem szert erre a receptre, azóta egy könyvben is láttam már (A legjobb spanyol receptek). A halas ízek kedvelőinek kiváló fogás.

Tarts mértéket!

Sehova nem vezet, ha húsvét után egy trendi divatdiétába fogsz, egy hónapig erősen korlátozod az étrended, és napi 1000-1200 kalórián élsz. Hiába lesz ennek pár mínusz kiló az eredménye, ezeket nem fogod tudni tartósan távol tartani, ha visszatérsz a korábbi szokásaidhoz. Márpedig vissza fogsz, hiszen a divatdiéta nem tanít meg a kiegyensúlyozott, normális étrendre, ezért nincs merre tovább haladnod. Ahelyett, hogy egyik szélsőséges diétából a másikba ugranál, mielőtt teljesen elveszted a kapcsolatot az örömteli, normális étkezéssel, inkább találd meg az egyensúlyt az étrendedben. Válassz egészséges, friss, nem ultrafeldolgozott alapanyagokat, és tarts mértéket az adagnagyságban.

Légy aktív!

Végre itt a tavasz, most már tényleg ideje kimozdulni. Sétálj, kirándulj - jót tesz testnek is, léleknek is, különösen a jelenlegi, korlátozásokkal teli helyzetben. Az edzőtermek még egy darabig zárva lesznek, úgyhogy keress magadnak olyan kültéri aktivitást, amit szívesen végzel: futás, gyaloglás, biciklizés, görkorizás. Ha teheted, kerüld a népszerű helyeket, a népszerű napszakokat - ha korán reggel letudod az edzést, akkor utána garantáltan energikusan telik majd a napod.

Reálisan a célokkal

Bárhogy is alakul az idei nyár, biztos, hogy sokan a bikiniszezonra fogynátok le. Szerintem azonban ez nem egy jó cél, hiszen nem hosszú távra szól. Hiába mutat a mérleg nyelve öt kilóval kevesebbet május végére, ha nem zsírból, hanem izomból “fogytál” (ami szerintem inkább sorvadás, mint fogyás), ha nem lettél tónusosabb, ha enervált vagy, és a béka feneke alatt van az energiaszinted. Alakítsd inkább egészségesre az életed, és ne a fogyásra koncentrálj elsősorban!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...