Étrendek, melyek segíthetik a rákterápiát

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint vannak olyan étrendek, melyek gátolhatják a daganatok növekedését.

A Semmelweis Egyetem kutatásából kiderült, hogy egyes daganattípusoknál a rákterápia részévé válhatnak bizonyos diéták. Ilyen például az időszakos böjt vagy a ketogén étrend is. Mint kiderült, a kalóriamegvonás vagy bizonyos tápanyagok lecsökkentése gátolhatja a daganatok növekedését és terjedését.

Étrendek, melyek segíthetik a rákterápiát

Az egyes daganattípusok tápanyagszükségletei nagyon változatosak, nincs egységes megközelítés

– idézte dr. Menyhárt Otiliát, a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének adjunktusát, a tanulmány első szerzőjét az egyetem honlapja.

A tumoros sejteknek óriási az energiaigénye, daganattípustól függően, több forrásból nyerik. A vastagbél-, méhnyak- és több emlődaganat esetében a legfőbb energiaforrás a glükóz, a prosztataráknál a fruktóz, míg nem kissejtes tüdőráknál, hasnyálmirigyráknál a zsírok és aminosavak biztosítják az energiát. Az agydaganatoknál pedig a glutamin.

Amikor megvonjuk a szervezettől a szénhidrátokat, az az elraktározott zsírokat kezdi el bontani. Az éhezés során az első 36 órában a máj/izmok glikogénraktárai kiürülnek, ezt követően kezdődik meg a zsírokból a ketontestek képződése. Az egészséges sejtek a szervezetben keringő ketonokat remekül hasznosítják alternatív energiaforrásként, ám a tumorsejtek ezen képessége redukált

 – mondta dr. Menyhárt Otilia.

A böjt, melynek ideje 1-5 nap között változhat, egyes esetekben a kezeléssel járó mellékhatásokat is csökkenti

– összességében hatékonyabb a terápia, kevesebb mellékhatással, monda dr. Menyhárt Otília.

A kutatásuk során 10 éven át 2 ezer nőt vizsgáltak, és kiderült, hogy amennyiben az éjszakai böjtölés meghaladta a 13 órát, csökkent náluk az emlődaganat előfordulása.

A most közzétett kutatás fő üzenete az, hogy ha valaki az egészségét támogatná, csökkentse le a napi kalóriabevitelét 25-30 százalékkal. Ez ugyanis nemcsak ritkítja a keringési és anyagcsere-betegségek előfordulását, hanem a szervezetben lévő gyulladást, így a rák kialakulásának kockázatát is lecsökkenti, egyes állatkísérletek alapján akár 50 százalékkal.

Forrásaink voltak.


Időszakos böjt témában olvasd el korábbi írásainkat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...