Öregítheti az agyat a zsíros tej? – friss kutatás

Rengeteg vita zajlik arról mostanában, hogy melyik tej egészséges – sőt, hogy jó-e egyáltalán nekünk a tej bármilyen formában. Egy friss kutatás most a zsírosabb tejet ekézi.

Sokan rendszeresen isznak tejet, gondolván, hogy az majd segít megőrizni csontjaikat. Ez biztosan így is van, de komoly vita folyik arról mostanában, hogy mennyire egészséges is tulajdonképpen a tejfogyasztás. Bár a jelenlegi tudományos tudásunk szerint a tej valóban egészséges, egy új tanulmány szerint egyik tejfajta felgyorsíthatja az agy öregedést.

Öregítheti az agyat a zsíros tej? – friss kutatás

A Molecular Nutrition & Food Research szaklapban megjelent tanulmányban 4668 résztvevőt vizsgáltak, akik mindannyian 55 és 75 év közöttiek voltak.

Az alanyok először tájékoztatták a kutatókat az étrendjükről, miközben neuropszichológiai teszteken is átestek, hogy meghatározzák, milyen állapotban van az agyuk. A résztvevők mindannyian magas kockázatúak voltak szív- és érrendszeri betegségekre.

Két évvel később a kutatók elvégezték ugyanezeket a vizsgálatokat, és lehetséges összefüggést találtak a magas zsírtartalmú tej és az erősebb kognitív hanyatlás között.

Fontos kijelenteni azonban, hogy egyelőre nem biztos az ok-okozati összefüggés. Az ilyen tanulmányok, amelyek időbeli egybeesést találnak, általában arra jók, hogy a jövőbeli kutatási irányokat meghatározzák. Azt is fontos kiemelni, hogy a kutatók egy olyan csoportot vizsgáltak, ahol nagyobb volt a szív- és érrendszeri problémák kockázata, így az egészséges emberekre nem is biztos, hogy átvetíthető az eredmény.

Szóval akkor most igyál zsíros tejet, vagy ne?

Szakértők szerint itt is a mértéken van a hangsúly: visszafogott mennyiségben még a zsíros tej is egészséges lehet, és érdemes az olyan tejtermékeket is fogyasztani, mint a joghurt vagy a kefir, mert ezek probiotikumban gazdag fehérjeforrások.

Forrásunk volt.


Még több cikk a témában:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...