Öregítheti az agyat a zsíros tej? – friss kutatás

Rengeteg vita zajlik arról mostanában, hogy melyik tej egészséges – sőt, hogy jó-e egyáltalán nekünk a tej bármilyen formában. Egy friss kutatás most a zsírosabb tejet ekézi.

Sokan rendszeresen isznak tejet, gondolván, hogy az majd segít megőrizni csontjaikat. Ez biztosan így is van, de komoly vita folyik arról mostanában, hogy mennyire egészséges is tulajdonképpen a tejfogyasztás. Bár a jelenlegi tudományos tudásunk szerint a tej valóban egészséges, egy új tanulmány szerint egyik tejfajta felgyorsíthatja az agy öregedést.

Öregítheti az agyat a zsíros tej? – friss kutatás

A Molecular Nutrition & Food Research szaklapban megjelent tanulmányban 4668 résztvevőt vizsgáltak, akik mindannyian 55 és 75 év közöttiek voltak.

Az alanyok először tájékoztatták a kutatókat az étrendjükről, miközben neuropszichológiai teszteken is átestek, hogy meghatározzák, milyen állapotban van az agyuk. A résztvevők mindannyian magas kockázatúak voltak szív- és érrendszeri betegségekre.

Két évvel később a kutatók elvégezték ugyanezeket a vizsgálatokat, és lehetséges összefüggést találtak a magas zsírtartalmú tej és az erősebb kognitív hanyatlás között.

Fontos kijelenteni azonban, hogy egyelőre nem biztos az ok-okozati összefüggés. Az ilyen tanulmányok, amelyek időbeli egybeesést találnak, általában arra jók, hogy a jövőbeli kutatási irányokat meghatározzák. Azt is fontos kiemelni, hogy a kutatók egy olyan csoportot vizsgáltak, ahol nagyobb volt a szív- és érrendszeri problémák kockázata, így az egészséges emberekre nem is biztos, hogy átvetíthető az eredmény.

Szóval akkor most igyál zsíros tejet, vagy ne?

Szakértők szerint itt is a mértéken van a hangsúly: visszafogott mennyiségben még a zsíros tej is egészséges lehet, és érdemes az olyan tejtermékeket is fogyasztani, mint a joghurt vagy a kefir, mert ezek probiotikumban gazdag fehérjeforrások.

Forrásunk volt.


Még több cikk a témában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...