Életed túrós csuszája

Le vagy égve, és egy olcsó kaja kell? Akkor azt mondom: túrós csusza! De nem akármilyen, életed legfinomabb túrós csuszája! Mutatom, hogyan.

A túrós csusza egy banálisan egyszerű étel: szalonnát megpirít, félretesz. Tésztát kifőz, leszűr, túróval összekever, tányérba szed. Tejföllel meglocsol és szalonnát rászór. Ehetjük.

Így is lehet, de ha jót akarsz, akkor nem így készíted. Sokáig nem voltunk barátok, mármint a túrós tészta meg én. Valahogy mindig az az étel volt, amit akkor készítettünk, ha nem volt kedv vagy idő főzni, és ezt pikk-pakk össze lehetett dobni. És ez a vezérelv érződött is a végeredményen.

Túrós csusza recept - Kattints!

Egyszer aztán Szegeden megálltunk halászlevezni, és ha már ennyire autentikus vonalon mozogtunk, akkor utána „desszertnek” csak túrós csusza következhetett. Ami aztán az érdekes volt, hogy a csusza, akinek akkor csak a mellékszerepet szántuk, sokkal emlékezetesebb maradt, mint a halászlé. Olyan volt ez, mint amikor Michael Shannon-t Oscarra jelölték A szabadság útjai című filmben nyújtott alakításáért, pedig csak két jelenete volt. A főszereplők pedig még csak a jelöltek listájára sem fértek fel.

Pont ez volt a helyzet a csuszával is: a halászlé a maga mezőnyében nem volt kiemelkedő, de a tészta már említésre méltó. De mégis, mi a fenétől volt annyira jó? Főleg attól, hogy le volt pirítva, váltakoztak a ropogós és puha tésztadarabok, és a tejföl nem azért került rá, hogy az étel szárazságát kompenzálja, megmentve a vendéget a fuldoklástól, hanem mert íze volt. Ettől a naptól kezdve én is másképp készítettem a túrós tésztát.

Ami a legfontosabb az egyszerű ételeknél, hogy nem spórolhatunk a hozzávalók minőségén, mert nagyon megérződik. Vegyünk meg a zsíros túrót (ez már csak a piacokon szerezhető be), a zsíros tejfölt, valamint nem az agyonsózott szalonnát, és egyúttal felejtsük is el a kalóriák számolgatását. Ha nagyon kiteszünk magunkért, akkor tésztát is gyúrhatunk, nem bonyolult: általában 100 g liszthez egy tojás és egy csipet só, ha nem állna össze, akkor egy leheletnyi víz. Fóliába tekerve hagyjuk kicsit a hűtőben pihenni, aztán nyújtsuk.

Túrós csusza recept - Kattints!

A szalonna pirításánál is érdemes bevetni egy trükköt. Öntsünk a felkockázott szalonnára vizet. Nem kell sok, éppen csak annyi, hogy ellepje, aztán így kezdjük el melegíteni. Várjuk meg türelmesen, amíg az összes víz elpárolog, és zsírjára sül, megpirul a szalonna. Az eredmény: kívül ropog, belül puha marad.

A tejfölt keverjük össze a szalonnában kisült értékes zsírral, és ezzel locsoljuk a tésztát. A lepirítás úgy megy a legkönnyebben, ha a sütőben a grillfokozatot alkalmazzuk (feltéve ha van ilyenünk). Pirítás egyszer az egyik oldalon, majd átforgatjuk, és jöhet a másik is.

Több ideig tart, ezt elismerem, viszont azután, hogy megkapjuk a bókot, hogy „ez a legfinomabb túrós tészta, amit életemben ettem!”, nem fogjuk rá sajnálni az időt.

Zene főzéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...