Életed legomlósabb malacsültje

A hétvégi rántott hús helyett van egy sokkal jobb alternatívám - zsír és hús itt is van bőven, de a nettó vele töltött idő sokkal kevesebb!

Vannak olyan időszakok az ember életében, mikor valahogy furán jönnek össze a dolgok - volt már ilyen velem is, veletek is, és ahogy anno Jack Nicholson mondta: "Lesz ez még így se". Az ilyen rázósabb időszakokban a legjobb gyógyszer pár jóbarát, aki mindig ott terem, ha kell, tanácsot ad, felvidít, bátorít, vagy habitustól függően hallgatja a sirámaidat - és még véletlenül sem próbál okos tanácsokkal elhalmozni. A húszas éveinkben ezek előtt a szeánszok előtt rendre elhangzik a "na gyere, elmegyünk egy nagyot inni, aztán minden jó lesz", és attól függően, hogy ösztöndíjon tengődő egyetemista vagy kezdő munkavállaló vagy, végre igazi fizetéssel irány egy nagyon olcsó lőrét vagy egy kicsit igényesebb italválasztékot tartó kocsma.

A zöldek receptjét itt találod!

De ha az ember túl van a harmincon - kemény két héttel - , akkor mégsem akarja ezt a jól begyakorolt szokást választani, különösen, ha gasztromán barátokkal van körbevéve, akik megfogják a kis kezét meg a kis kosarát, és kicibálják vasárnap reggel a piacra, hogy aztán az egész napot főzéssel, bocsánat, örömfőzéssel töltsék. Sok zsírral természetesen, mert az örömfőzéshez meg a hétvégéhez az is hozzátartozik.

A Szimpla-piacon szereztünk egy csomó zöldet: mustárzöldet, új fokhagymát, medvehagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, meg egy szépen terpeszkedő lapockát és egy jó kiló zsírt, aztán hazaindultunk, hogy összehozzunk belőle valamit.

Az omlós malacsült receptjét itt találod!

Mivel a vasárnapi örömfőzés egyik lényege, hogy úgy csinálsz valami észbontóan finomat, hogy közben nem állsz egész nap a konyhában, gyorsan körbepirítottuk a két darabba vágott húst, rátettük egy kiló négybe vágott, formás, kisebb vöröshagymára, nyakon öntöttük egy kiló zsírral, a kilógó részeket meg bevontuk zsírszalonnával - eredetileg ugyanis bőrös malaccombot kerestünk, de az már nem volt a Klauzál téren, így kénytelenek voltunk a ropogós részt pótolni valamivel.

Az alatt a két óra alatt, amíg a hús 150 fokon szivogatta magába a zsírt, mi kiültünk a teraszra tavaszt nézni és világmegváltani, és csak néha jártunk rá az időközben a húsról lecsúszó, így funkciójukat vesztő szalonnadarabokra, hogy friss rozskenyérrel és medvehagymával együtt azonnal eltüntessük.

Az omlós malacsült receptjéért ide kattints!

Az utolsó fél órában felkapcsoltuk a hőfokot, hogy a hús teteje is piruljon, és a sütőbe dobtunk még egy tepsi karikára vágott krumplit, amit a hús szaftjával - jó, a zsírjával - locsoltunk meg bőven. Mikor tényleg minden készen volt már, a megmosott zöldeket gyorsan megpároltuk, és megfürdettük ponzuban - nem kell aggódni, ebbe már nem került zsír.

Az omlós malacsült receptjét itt találod

Az atompuha hús a roppanós krumplival, a zsírban átfőtt hagymával és a még párolás után is harsanó zöldekkel elképesztő kombinációt alkot, tulajdonképpen minden vasárnap tudnám enni. Mosogatás közben meg arra gondoltam, hogy egy jó barát, egy örömfőzés, egy tavaszi délután meg egy kiló zsír csak akkor nem tud jó irányba billenteni, ha olyan miatt vagyunk elkenődve, ami öt év múlva is tragédiának fog számítani.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...