Miért veszélyesebb tompa késeket használni, mint éleseket?

A közhiedelem – vagy akár a puszta logika – lehet, hogy az sugallja: az éles kések veszélyesebbek a konyhában, mint a tompák. Ez azonban közel sem így van!

Kétségtelen, hogy a konyhában számos veszélyforrás leselkedik ránk, amelyek között a kések is helyet kapnak – különösképpen a tompák! Nézzük, hogy miért veszélyesebb ezeket használni, mint a szakszerűen megélesített társaikat!

Miért veszélyesebb tompa késeket használni, mint éleseket?

A tompa kések veszélyei

Először is: a tompa kések nem tudnak olyan könnyen belevágni az alapanyagokba, mint az élesebbek. Ez pedig azt eredményezi, hogy nagyobb eséllyel mozdul vagy csúszik el a penge a narancs, paradicsom vagy bármi más felületén, így megsebezve minket. Emellett az életlen késeket nagyobb erőkifejtéssel tudjuk csak használni, ami miatt valószínűbb, hogy balesetet okozunk.

Ráadásul, ha az eszköz valóban elcsúszik a célpontról, sokkal nagyobb eséllyel – és erővel – vágjuk meg magunkat vele.

Ha pedig már megvan a baj, akkor is örülhetünk, hogy éles késsel történt: ezek ugyanis sokkal tisztábban, pontosabban vágnak, aminek köszönhetően gyorsabban is gyógyul a keletkezett heg. A tompa változatok ugyanakkor mélyebb vágást okoznak – már a kifejtett erő nagysága miatt is –, ami több időbe telik, míg elmúlik.

Honnan tudjuk, hogy élesíteni kell?

A lehető legjobb trükk, amit kipróbálhatunk, az a papírteszt: ha a kés elvág egy darab papírlapot, akkor elég éles a használathoz. Ha pedig csak beleszakít, itt az ideje, hogy megélezzük.

Alapvetően egyébként elég körülbelül kéthetente élezni, de természetesen attól is függ, hogy mire használjuk őket. Nem fognak ugyanis hamar eltompulni, ha csak zöldségeket és gyümölcsöket szeletelünk vele, de ha durva gyökérzöldségek, esetleg csontok is vannak a repertoárunkban, akkor gyakrabban kell foglalkoznunk a kések állapotával is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...