A legélesebb kések a fiókban: így ápold vágóeszközeid, hogy örök életűek lehessenek

Egy jó konyhai kés akár évtizedekig is hű társunk tud lenni a főzésben, ahhoz viszont, hogy a pengék mindig élesek és rozsdamentesek maradjanak, mi magunknak is be kell tartanunk néhány szabályt. (x)

Talán nem is gondolunk bele, de egy konyhai késkészlet alapvető és meghatározó eleme tud lenni a főzésnek, könnyebbé és élvezetesebbé tudja tenni a konyhai feladatokat akkor, ha jó minőségű és egyben ápolt pengéjű vágóeszközöket használunk. Ha nem is egy egész életen át, a jó kések akár évtizedekig is képesek szolgálatban maradni, minden csak attól függ, mi mennyire vigyázunk rájuk. Hogyan mossuk, milyen gyakran élezzük, min és mit vágjunk velük? Mutatjuk is!

A tisztítás

Az eszközök tisztítása kardinális kérdés, nem mindegy ugyanis, hogyan mossuk le a pengéket. Még a legedzettebb rozsdamentes acél is a károsodás jeleit mutathatja akkor, ha például állandóan mosogatógépben tisztítjuk meg a pengéket. Bár a mosogatógép gyors és hasznos eleme egy modern konyhának, a késekkel nem áll túl jó viszonyban: A hosszan tartó, forró és vegyszeres tisztítózuhany – noha egy-két mosás alkalmával még nem vesszük észre – rövid idő után is képes károsítani a pengéket.

Ha lehetséges, a hosszan tartó mosogatószeres áztatást is kerüljük. Bár ezek a kemikáliák közel sem olyan erősek, mint a mosogatószeres tabletták vagy gélek, nem igazán létezik olyan fém, amelynek kifejezetten jót tenne a hosszú órákon át tartó fürdetés.

Amennyiben lehetséges, a késeket rögtön használat után mossuk el meleg vízzel. Mosogatószert a szennyeződések lemosásához használhatunk, a lényeg az azonnali, alapos tisztításon valamint szárításon van. Különösen lényeges az azonnali tisztítás akkor, ha sózott, pácolt vagy savas közegű ételeket vágtunk fel, ezek az anyagok ugyanis további károsodást tudnak okozni a fém felületeken. Mosás után mindig töröljük el száraz konyharuhával a késeket, így biztosan nem árthatunk nekik.

Fenés és élezés

Bár két nagyon hasonló eljárásról van szó, mégsem lehet azt mondani, hogy a fenés és az élezés ugyanaz. A késeket élezni akkor szükséges, ha már úgy érezzük, elkopott a kések éle, ilyenkor lehet újra beállítani az élszöget, és valóban egy kicsit új életet lehelhetünk a pengékbe.

A fenőacél ezzel szemben inkább szinten tartja a vágóeszköz élét, valamint segít javítani a kisebb csorbulásokat. A fenés mozdulatait az internetről is könnyen eltanulhatjuk, de az élezésnél sem feltétlenül kell rögtön szakemberhez fordulni, kerámiagörgős késélezővel otthon, kezdőként sem okoz majd problémát az életlen kések élezése.

Vágás

A kés hosszú életének titka a vágásban is rejlik. Szeleteléshez, aprításhoz mindig használjunk fa vagy műanyag vágódeszkát, lehetőleg sose vágjunk a konyhapulton (a munkalapon is látszani fog, a késünk is kicsorbulhat tőle), valamint mellőzzük a kemény anyagból készült, inkább díszítőelemként alkalmazható vágódeszkák használatát is.

Az sem mindegy, mit vágunk. Egy jó kés sok mindenre képes, de ne higgyük, hogy mindent elvág. Csontokat, műanyagot, evésre nem alkalmas anyagokat ne a konyhai késsel próbáljunk meg kettévágni, ez ugyanis a pengék károsodásához vezethet, és még balesetveszélyes is lehet.

Tárolás

A kés nem a konyhai fiókba való, különösképpen nem érdemes egy tárolóba tenni azt más evőeszközökkel. Az ok egyszerű, a kés más fémekkel találkozva és kavarodva könnyen kicsorbul, és mi is megvághatjuk magunkat evőeszközválogatáskor. Számos módon tárolhatjuk ma már ezeket az eszközöket, a fa késtartók, blokkok és a falra szerelhető mágneses tartók is kitűnően szolgálnak tárolási célokra.

Ápolás

Amennyiben minden lehetőséget szeretnénk kihasználni ahhoz, hogy késeink tökéletesek legyenek, érdemes őket kényeztetni egy kicsit. A japán kardmesterek egykoron kaméliaolajjal óvták a pengék élességét, emellett ma pedig már számos antibakteriális, ezüstmolekulás karbantartó szerrel óvhatjuk nagy becsben tartott eszközeinket.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...