Nekem az égvilágon semmi bajom nincs a lofthangulattal, sőt, nagyon is csípem, de az utóbbi pár évben annyira túltolták ezt a stílust a magyar vendéglátásban, hogy már fel sem tűnik, ha valahol egy csinos indusztriális megoldással operáló térbe csöppenek. Pont ez az egyik erénye a Szabadság tér csücskében nyílt Börzének: nincsenek kiálló rézcsövek, vintage, natúr fapadok meg palafesték - helyette egy letisztult, elegáns és csinos vendégtér fogad. Nem kell ám megijedni, pont annyira elegáns, hogy az ember jól érezze magát benne, azaz nem kelt feszengést.
Innen jön a Börze név
A szomszédos épület, az egykori gabonatőzsde köznyelvben forgó elnevezése volt a börze, innen örökölte nevét az étterem is. Emellett a kávézón és éttermiségen túl a név tükrözni kívánja a hely sokoldalúságát is, azaz hogy delikáteszként is funkcionál, ahol számtalan magyar termelői árut is megvásárolhatunk.
A másik, ami elsőre feltűnik, hogy többről van itt szó, mint puszta kávéházról vagy étteremről. Az előtérben szakácskönyvek, a polcokon lekvárok-szörpök-fűszerek és számtalan bor. És még mindig nincs vége, mert a delikáteszszekció kiegészül egy plusz csemegepulttal, illetve hétköznap délutánonként a Pipacs pékség szuper kenyereit is hazavihetjük. Szóval igazi multifunkcionális gasztrotér ez.
De térjünk is vissza az alapfunckióra, mert a Börze ebben is különleges. Talán legjobban a kortárs magyar konyha jelzővel lehetne leírni az étlapot, már ha ragaszkodunk a címkézéshez. Klasszikus hazai fogások, néha átvariálva, néha csak szimplán jól elkészítve. Az Újházy húslevest például gyöngytyúkból főzik, de az állandó menü szereplője a Cordon Bleu is, ami eszméletlen finom, pedig ebből étteremben jót találni nagy kihívás. A desszertszekció is igen erős: az én eddigi kedvencem a Rákóczi túrós volt, amit pohárdesszertként prezentáltak. Mert igen, én már többször is visszatértem! Alul a sárgabaracklekvár, rajta egy könnyű túrómousse, a tetején kekszmorzsa és habcsókkorona. Legnagyobb erénye, hogy nem túl édes, éppen csak amennyire kell egy ebéd lezárásához.
Az állandó fogások mellett fontos megemlíteni a napi menüt is, ahol a standard étlap színvonala ugyanúgy megmarad, de talán a még háziasabb fogások jellemzik. Paradicsomos káposzta, töltött dagadó, csirkepaprikás - csak hogy néhány példát hozzak a heti ajánlatból. Az meg pláne szuper, hogy a kétfogásos (leves-főétel) menü nagyon jó áron, 1290 forintért lehet a miénk.
Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki jól elkészített hazai fogást kíván, de ha külföldi ismerőseinek szeretné megmutatni az igényes, mai magyar konyhát, a Börze akkor is tökéletes választás. Az ebédmenü és az laza elegancia miatt business ebédre is különösen ajánlott. Plusz előny, hogy a reggeliválaszték is szuper, úgyhogy akár egy tökéletes munkanapkezdést vagy laza hétvégi brunchot is eltölthetünk itt.
Börze . Kávéház . Étterem
Cím:1051, Budapest Nádor utca 23.
Nyitva tartás:H-V: 07.30-00.00
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
KHAN, ahol te is osztozhatsz a távol-keleti konyha örömeiben