Csupán egyetlen ország előz meg minket az élelmiszerdrágulásban

Az Eurostat adatai szerint már csak Litvániában drágulnak durvábban az élelmiszerek, mint Magyarországon.

Júniusban 16 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek harmonizált fogyasztóiár-indexe hazánkban, mint januárban, az ukrajnai háború kitörése előtt. A litván adat 17,1 százalékos jelenleg. (Ezt a mutatót az uniós statisztikai hivatal alkotta, hogy a tagállamok inflációs adatai összehasonlíthatók legyenek.) Májusban még 13 százalék volt ez az érték Magyarországon, amivel a harmadik helyen álltunk – írja a 444.hu.

Csupán egyetlen ország előz meg minket az élelmiszerdrágulásban

A kenyér és a hús ára továbbra is hazánkban növekedik a legnagyobb mértékben.

Előbbi 22, utóbbi 20 százalékkal kerül többe, mint az év elején. Ehhez képest Szlovákiában csupán 11 százalékkal drágult a kenyér, Romániában 10 százalékkal sem, de Nyugat-Európában jóval alacsonyabb értékeket is találtak.

A sertéshús drágulási üteme valamelyest csökkent májushoz képest (ezzel a középmezőnyben vagyunk), a csirke viszont 25 százalékkal kerül többe, ami a 7. legmagasabb érték az EU-ban. Csirkeár-emelkedésben környékbeli országok előznek minket, de Romániában például csak 11 százalékos a növekedés.


Még több a drágulásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...