Csupán egyetlen ország előz meg minket az élelmiszerdrágulásban

Az Eurostat adatai szerint már csak Litvániában drágulnak durvábban az élelmiszerek, mint Magyarországon.

Júniusban 16 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek harmonizált fogyasztóiár-indexe hazánkban, mint januárban, az ukrajnai háború kitörése előtt. A litván adat 17,1 százalékos jelenleg. (Ezt a mutatót az uniós statisztikai hivatal alkotta, hogy a tagállamok inflációs adatai összehasonlíthatók legyenek.) Májusban még 13 százalék volt ez az érték Magyarországon, amivel a harmadik helyen álltunk – írja a 444.hu.

Csupán egyetlen ország előz meg minket az élelmiszerdrágulásban

A kenyér és a hús ára továbbra is hazánkban növekedik a legnagyobb mértékben.

Előbbi 22, utóbbi 20 százalékkal kerül többe, mint az év elején. Ehhez képest Szlovákiában csupán 11 százalékkal drágult a kenyér, Romániában 10 százalékkal sem, de Nyugat-Európában jóval alacsonyabb értékeket is találtak.

A sertéshús drágulási üteme valamelyest csökkent májushoz képest (ezzel a középmezőnyben vagyunk), a csirke viszont 25 százalékkal kerül többe, ami a 7. legmagasabb érték az EU-ban. Csirkeár-emelkedésben környékbeli országok előznek minket, de Romániában például csak 11 százalékos a növekedés.


Még több a drágulásról:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!