Csupán egyetlen ország előz meg minket az élelmiszerdrágulásban

Az Eurostat adatai szerint már csak Litvániában drágulnak durvábban az élelmiszerek, mint Magyarországon.

Júniusban 16 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek harmonizált fogyasztóiár-indexe hazánkban, mint januárban, az ukrajnai háború kitörése előtt. A litván adat 17,1 százalékos jelenleg. (Ezt a mutatót az uniós statisztikai hivatal alkotta, hogy a tagállamok inflációs adatai összehasonlíthatók legyenek.) Májusban még 13 százalék volt ez az érték Magyarországon, amivel a harmadik helyen álltunk – írja a 444.hu.

Csupán egyetlen ország előz meg minket az élelmiszerdrágulásban

A kenyér és a hús ára továbbra is hazánkban növekedik a legnagyobb mértékben.

Előbbi 22, utóbbi 20 százalékkal kerül többe, mint az év elején. Ehhez képest Szlovákiában csupán 11 százalékkal drágult a kenyér, Romániában 10 százalékkal sem, de Nyugat-Európában jóval alacsonyabb értékeket is találtak.

A sertéshús drágulási üteme valamelyest csökkent májushoz képest (ezzel a középmezőnyben vagyunk), a csirke viszont 25 százalékkal kerül többe, ami a 7. legmagasabb érték az EU-ban. Csirkeár-emelkedésben környékbeli országok előznek minket, de Romániában például csak 11 százalékos a növekedés.


Még több a drágulásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...