Amennyiben gyakran tapasztalunk az arcunkon – különösen az orcákon, az orr környékén, néha az állon és a homlokon – vörös, gyulladásszerű foltokat, akkor gyanakodhatunk arra, hogy rosaceával van dolgunk. Ez egyes esetekben aknéhoz hasonló dudorokat is okozhat, amihez bőrérzékenység is társul. A tünetek a legtöbbször enyhék, de bizonyos külső, illetve belső változások ronthatnak rajta. A hideg, téli időjárás például kifejezetten rosszat tesz ennek a kondíciónak, de egyes ételek is ronthatnak a tüneteken.
Nézzük, hogy mely ételeket, ételcsoportokat érdemes elkerülni, ha szeretnénk a minimumra csökkenteni a bosszantó és olykor fájdalmas rosaceás panaszokat.
5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit
Forró italok
A hő mindenféle formája képes arra, hogy kihozza a kellemetlen tüneteket. Éppen ezért érdemes csökkenteni vagy teljesen kizárni az olyan forró italokat, mint a kávé, a tea vagy a forró csoki. Mivel itt a hőmérsékletükön van a hangsúly, nem pedig a tartalmukon, hideg formában továbbra is fogyaszthatjuk őket.
Fűszeres ételek
A túlságosan csípős, pikáns ételekkel is hasonló hatást érhetünk el. Legyen szó csípős paprikáról, különböző szószokról vagy egy erősebb ecetről, érdemes kerülni. Kísérletezzünk inkább friss, organikus fűszernövényekkel és nem csípős, szárított fűszerekkel!
Mivel minden páciens más és más, az egyes élelmiszerek másként befolyásolhatják az esetükben a rosaceát. Ahhoz, hogy megtudjuk, számunkra mely élelmiszerek kerülendők, érdemes kísérletet végezni. Hagyjuk ki először az egyik ételcsoportot, várjunk két hetet, és nézzük meg, hogy tapasztalunk-e valamilyen változást! Ezzel hamar kiszűrhetjük, hogy melyek a mi kiváltó tényezőink.
Szerző: Szabó Anna
Még több arcápolás: