5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Amennyiben gyakran tapasztalunk az arcunkon – különösen az orcákon, az orr környékén, néha az állon és a homlokon – vörös, gyulladásszerű foltokat, akkor gyanakodhatunk arra, hogy rosaceával van dolgunk. Ez egyes esetekben aknéhoz hasonló dudorokat is okozhat, amihez bőrérzékenység is társul. A tünetek a legtöbbször enyhék, de bizonyos külső, illetve belső változások ronthatnak rajta. A hideg, téli időjárás például kifejezetten rosszat tesz ennek a kondíciónak, de egyes ételek is ronthatnak a tüneteken.

Nézzük, hogy mely ételeket, ételcsoportokat érdemes elkerülni, ha szeretnénk a minimumra csökkenteni a bosszantó és olykor fájdalmas rosaceás panaszokat.

Mivel minden páciens más és más, az egyes élelmiszerek másként befolyásolhatják az esetükben a rosaceát. Ahhoz, hogy megtudjuk, számunkra mely élelmiszerek kerülendők, érdemes kísérletet végezni. Hagyjuk ki először az egyik ételcsoportot, várjunk két hetet, és nézzük meg, hogy tapasztalunk-e valamilyen változást! Ezzel hamar kiszűrhetjük, hogy melyek a mi kiváltó tényezőink.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több arcápolás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...