5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Amennyiben gyakran tapasztalunk az arcunkon – különösen az orcákon, az orr környékén, néha az állon és a homlokon – vörös, gyulladásszerű foltokat, akkor gyanakodhatunk arra, hogy rosaceával van dolgunk. Ez egyes esetekben aknéhoz hasonló dudorokat is okozhat, amihez bőrérzékenység is társul. A tünetek a legtöbbször enyhék, de bizonyos külső, illetve belső változások ronthatnak rajta. A hideg, téli időjárás például kifejezetten rosszat tesz ennek a kondíciónak, de egyes ételek is ronthatnak a tüneteken.

Nézzük, hogy mely ételeket, ételcsoportokat érdemes elkerülni, ha szeretnénk a minimumra csökkenteni a bosszantó és olykor fájdalmas rosaceás panaszokat.

Mivel minden páciens más és más, az egyes élelmiszerek másként befolyásolhatják az esetükben a rosaceát. Ahhoz, hogy megtudjuk, számunkra mely élelmiszerek kerülendők, érdemes kísérletet végezni. Hagyjuk ki először az egyik ételcsoportot, várjunk két hetet, és nézzük meg, hogy tapasztalunk-e valamilyen változást! Ezzel hamar kiszűrhetjük, hogy melyek a mi kiváltó tényezőink.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több arcápolás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...