Ezek voltak 2022 legnagyobb élelmiszertrendjei

A 2022-es év az élelmiszertrendek terén is tartogatott izgalmakat – nézzük, mi minden kapott kiemelt figyelmet ebben az esztendőben!

2020-ban a házhozszállítás felemelkedését láthattuk, míg 2021-ben az éttermekbe való visszatérés tarolt. De mit tartogatott 2022, az életmódbeli változtatások, otthoni főzés és a népszerű alapanyagok terén, valamint azokon túl?

Így változott az életmódunk

2022-ben egyre népszerűbbé váltak a városi farmok – amelyeket közösségi kertekben vagy akár otthon a balkonon működtetnek –, illetve azok termékei. Ez a tendencia a következő évben az élelmiszerárak alakulása miatt valószínűleg folytatódni fog. Szintén jellemző volt a klímatudatos élelmiszerek fogyasztása – ezek között említhetjük a helyileg, felelősen termelt gyümölcsöket és zöldségeket. Ehhez kapcsolódik a ’22-es évben elterjedt reducetáriánus étkezés is, melynek lényege, hogy a lehető legkevesebb állati eredetű terméket fogyasszuk. Ez nemcsak a környezet szempontjából lényeges, de az egészségre gyakorolt pozitív hatásait is bizonyították.  

Ezek voltak 2022 legnagyobb élelmiszertrendjei

Trendi alapanyagok

A napraforgómag nagy visszatérésének éve volt a 2022-es: már nemcsak focimeccsek mellé rágcsáljuk, hanem egyre többen beépítik a mindennapi étrendjükbe is ezt az egészséges nassolnivalót. Remek mag-alternatívát jelent az allergiásoknak, így krémekben, kenyerekben és krékerekben is előszeretettel használjuk. De igen trendivé vált a hibiszkusz is, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, de magas tápanyagtartalmának – például C-vitamin – köszönhetően egészséges is.

Napraforgómagos cukkinifasírt

Ha nem szeretnénk (és én most a kánikulában nagyon nem szerettem volna :)) olajban sütni, tepsiben is elkészíthetjük, de ez esetben adjuk a masszához 1-2 evőkanál olívaolajat. Miután ...

Napraforgómagos sült burgonya

A napokban készítettem egy olyan tepsis burgonyát - ami persze tökéletes lenne egy fűszeres sült mellé- de lévén, hogy megszórtam szezám-, illetve napraforgómaggal, meglocsoltam némi ...

Idén is egyre nagyobb teret nyert magának a növényi alapú étkezés, ami újabb helyettesítő termékeket hozott magával. Ezúttal a vegán tojás számít az abszolút befutónak, amiből ugyanúgy készíthetünk omlettet vagy éppen quiche-t, mint az állati eredetű társából. A másik top fogás a vegán csirke – nemcsak a botlok polcait lepték el ezek a termékek, de egyre több étterem és gyorsétteremlánc is kínál ebből készült ételeket.

2022. elhozta az alternatív csokoládék korát is, az édesszájúak nagy örömére. Tartolnak a meglepő ízek és színek, így például a bogyós gyümölcsök ízprofilját hordozó ruby vagy éppen a mogyorós jegyekkel bíró, karamellre emlékeztető arany csokoládé.

Ebben az évben „felfedeztük” a moringát is, amelynek leveleit salátákban és teákban egyaránt megtalálhattuk. Rámutattak, hogy a vasban, vitaminokban és kalciumban magas növény számos pozitív hatással bír, például képes javítani a hangulati rendellenességeket, de a magas vérnyomást is csökkentheti. Hasonló a kurkuma esete is: egyre többet kezdtük használt antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Számos nemzetközi – különösen indiai – ételben, de desszertekben is helyet kap, és nemcsak ízével, de csodás színével is feldobja azokat.

Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit tartogat számunkra a 2023-as év – szerencsére nem is kell sokat várnunk, hogy megtudhassuk!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna

Címlapkép: Unplash


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...