2020-ban a házhozszállítás felemelkedését láthattuk, míg 2021-ben az éttermekbe való visszatérés tarolt. De mit tartogatott 2022, az életmódbeli változtatások, otthoni főzés és a népszerű alapanyagok terén, valamint azokon túl?
Így változott az életmódunk
2022-ben egyre népszerűbbé váltak a városi farmok – amelyeket közösségi kertekben vagy akár otthon a balkonon működtetnek –, illetve azok termékei. Ez a tendencia a következő évben az élelmiszerárak alakulása miatt valószínűleg folytatódni fog. Szintén jellemző volt a klímatudatos élelmiszerek fogyasztása – ezek között említhetjük a helyileg, felelősen termelt gyümölcsöket és zöldségeket. Ehhez kapcsolódik a ’22-es évben elterjedt reducetáriánus étkezés is, melynek lényege, hogy a lehető legkevesebb állati eredetű terméket fogyasszuk. Ez nemcsak a környezet szempontjából lényeges, de az egészségre gyakorolt pozitív hatásait is bizonyították.
Trendi alapanyagok
A napraforgómag nagy visszatérésének éve volt a 2022-es: már nemcsak focimeccsek mellé rágcsáljuk, hanem egyre többen beépítik a mindennapi étrendjükbe is ezt az egészséges nassolnivalót. Remek mag-alternatívát jelent az allergiásoknak, így krémekben, kenyerekben és krékerekben is előszeretettel használjuk. De igen trendivé vált a hibiszkusz is, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, de magas tápanyagtartalmának – például C-vitamin – köszönhetően egészséges is.
Idén is egyre nagyobb teret nyert magának a növényi alapú étkezés, ami újabb helyettesítő termékeket hozott magával. Ezúttal a vegán tojás számít az abszolút befutónak, amiből ugyanúgy készíthetünk omlettet vagy éppen quiche-t, mint az állati eredetű társából. A másik top fogás a vegán csirke – nemcsak a botlok polcait lepték el ezek a termékek, de egyre több étterem és gyorsétteremlánc is kínál ebből készült ételeket.
2022. elhozta az alternatív csokoládék korát is, az édesszájúak nagy örömére. Tartolnak a meglepő ízek és színek, így például a bogyós gyümölcsök ízprofilját hordozó ruby vagy éppen a mogyorós jegyekkel bíró, karamellre emlékeztető arany csokoládé.
Ebben az évben „felfedeztük” a moringát is, amelynek leveleit salátákban és teákban egyaránt megtalálhattuk. Rámutattak, hogy a vasban, vitaminokban és kalciumban magas növény számos pozitív hatással bír, például képes javítani a hangulati rendellenességeket, de a magas vérnyomást is csökkentheti. Hasonló a kurkuma esete is: egyre többet kezdtük használt antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Számos nemzetközi – különösen indiai – ételben, de desszertekben is helyet kap, és nemcsak ízével, de csodás színével is feldobja azokat.
Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit tartogat számunkra a 2023-as év – szerencsére nem is kell sokat várnunk, hogy megtudhassuk!
Szerző: Szabó Anna
Címlapkép: Unplash
Még több érdekesség: