Élelmiszerhulladékon élt egy pár 4 hétig – Te mennyi ételt dobsz ki egy héten?

A világon évente több millió tonna emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszert dobunk ki. Egy brit házaspár figyelemfelkeltő akcióba kezdett a pazarlás csökkentése érdekében.

Évente körülbelül 1,3 milliárd (!) tonna emberi fogyasztásra szánt élelmiszert dobunk ki világszerte. Magyarországon évente 33 kg olyan étel landol a szemétben, amit feleslegesen vettünk meg, vagy egyszerűen megromlott a hűtőben.

Szemét helyett tányérra kerülő élelmiszerek

Egy fiatal vegán pár 1 hónapon keresztül kizárólag olyan ételeket evett, amiket mások kidobásra szántak. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az ételpazarlásra. Sophie és Paul Collins, 4 héten keresztül élelmiszer hulladékon élt, amivel körülbelül 200 fontot, azaz nagyjából 70 ezer forintot takarítottak meg. Olyan élelmiszereket ettek, amelyek csomagolása szerint lejárt a szavatosságuk, de még fogyaszthatók voltak, gyümölcsöt olyan kertes házakból kaptak, ahol bőséges volt a termés, és megkérték családtagjaikat, barátaikat, hogy mielőtt kidobnák az ételeket, szóljanak nekik.

„Rengeteg ételt dobunk ki minden nap, miközben a világon sokan éheznek."

A Cambridge-i házaspár élelmiszer megosztó alkalmazásokat is igénybe vett, amelyek a szomszédokat és helyi üzleteket kötik össze, hogy a megmaradt étel ne a kukában landoljon. Rendszeresen használták a város közösségi hűtőszekrényét is, ami a szupermarketek lejárt szavatosságú élelmiszereit rejtette.

A pár abban bízik, hogy 4 hetes akciójuk másokat is ösztönözni fog a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésére, és helyesebben használják fel a megmaradt ételeket. Angliában a kormány kísérleti jelleggel 2019-ben létrehoz egy programot az élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében, amelyet 15 millió fonttal támogat.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Via

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!