Élelmiszerhulladékon élt egy pár 4 hétig – Te mennyi ételt dobsz ki egy héten?

A világon évente több millió tonna emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszert dobunk ki. Egy brit házaspár figyelemfelkeltő akcióba kezdett a pazarlás csökkentése érdekében.

Évente körülbelül 1,3 milliárd (!) tonna emberi fogyasztásra szánt élelmiszert dobunk ki világszerte. Magyarországon évente 33 kg olyan étel landol a szemétben, amit feleslegesen vettünk meg, vagy egyszerűen megromlott a hűtőben.

Szemét helyett tányérra kerülő élelmiszerek

Egy fiatal vegán pár 1 hónapon keresztül kizárólag olyan ételeket evett, amiket mások kidobásra szántak. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az ételpazarlásra. Sophie és Paul Collins, 4 héten keresztül élelmiszer hulladékon élt, amivel körülbelül 200 fontot, azaz nagyjából 70 ezer forintot takarítottak meg. Olyan élelmiszereket ettek, amelyek csomagolása szerint lejárt a szavatosságuk, de még fogyaszthatók voltak, gyümölcsöt olyan kertes házakból kaptak, ahol bőséges volt a termés, és megkérték családtagjaikat, barátaikat, hogy mielőtt kidobnák az ételeket, szóljanak nekik.

„Rengeteg ételt dobunk ki minden nap, miközben a világon sokan éheznek."

A Cambridge-i házaspár élelmiszer megosztó alkalmazásokat is igénybe vett, amelyek a szomszédokat és helyi üzleteket kötik össze, hogy a megmaradt étel ne a kukában landoljon. Rendszeresen használták a város közösségi hűtőszekrényét is, ami a szupermarketek lejárt szavatosságú élelmiszereit rejtette.

A pár abban bízik, hogy 4 hetes akciójuk másokat is ösztönözni fog a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésére, és helyesebben használják fel a megmaradt ételeket. Angliában a kormány kísérleti jelleggel 2019-ben létrehoz egy programot az élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében, amelyet 15 millió fonttal támogat.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Via

Címlapról ajánljuk

További cikkek