Élelmiszerhulladékon élt egy pár 4 hétig – Te mennyi ételt dobsz ki egy héten?

A világon évente több millió tonna emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszert dobunk ki. Egy brit házaspár figyelemfelkeltő akcióba kezdett a pazarlás csökkentése érdekében.

Évente körülbelül 1,3 milliárd (!) tonna emberi fogyasztásra szánt élelmiszert dobunk ki világszerte. Magyarországon évente 33 kg olyan étel landol a szemétben, amit feleslegesen vettünk meg, vagy egyszerűen megromlott a hűtőben.

Szemét helyett tányérra kerülő élelmiszerek

Egy fiatal vegán pár 1 hónapon keresztül kizárólag olyan ételeket evett, amiket mások kidobásra szántak. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az ételpazarlásra. Sophie és Paul Collins, 4 héten keresztül élelmiszer hulladékon élt, amivel körülbelül 200 fontot, azaz nagyjából 70 ezer forintot takarítottak meg. Olyan élelmiszereket ettek, amelyek csomagolása szerint lejárt a szavatosságuk, de még fogyaszthatók voltak, gyümölcsöt olyan kertes házakból kaptak, ahol bőséges volt a termés, és megkérték családtagjaikat, barátaikat, hogy mielőtt kidobnák az ételeket, szóljanak nekik.

„Rengeteg ételt dobunk ki minden nap, miközben a világon sokan éheznek."

A Cambridge-i házaspár élelmiszer megosztó alkalmazásokat is igénybe vett, amelyek a szomszédokat és helyi üzleteket kötik össze, hogy a megmaradt étel ne a kukában landoljon. Rendszeresen használták a város közösségi hűtőszekrényét is, ami a szupermarketek lejárt szavatosságú élelmiszereit rejtette.

A pár abban bízik, hogy 4 hetes akciójuk másokat is ösztönözni fog a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésére, és helyesebben használják fel a megmaradt ételeket. Angliában a kormány kísérleti jelleggel 2019-ben létrehoz egy programot az élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében, amelyet 15 millió fonttal támogat.

{SZAVAZAS}

Ezeket olvastad már?

Via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...