Ez a 20 élelmiszer drágult a legdurvábban 2022-ben

Nemrég megjelentek a 2022-es év utolsó hónapjának inflációs adatai, ezzel együtt pedig az éves drágulás mértéke is kiderült. Az élelmiszerdrágulás egyes esetekben sokkoló szintet ért el.

2022 decemberében a fogyasztói árak 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, leginkább pedig az élelmiszerdrágulás mértéke volt megdöbbentő: ezek ára 44,8%-ot emelkedett. Ebben persze voltak jobban és kevésbé dráguló termékek is, nézzük meg most azt a 20 alapanyagot, amit a legjobban sújtott az élelmiszerdrágulás.

Ez a 20 élelmiszer drágult a legdurvábban 2022-ben

A KSH adataiból az nlc.hu állított össze egy ranglistát, amelynek első 20 helyezettje meglepő intenzitással drágult a tavalyi évben.

  • Sertészsír, 400–500 g (kivéve mangalica) – 115%
  • Vaj, legalább 80% zsírtartalom, 100 g-os csomagolásban, db – 108%
  • Sajt, trappista, tömb, kg – 108%
  • Félbarna kenyér, kg – 105%
  • Kenyér, fehér, kg – 100%
  • Zsemle, 1 db – 91%
  • Tejföl 12% zsírtartalommal, 325–450 g-os, db – 89%
  • Tejföl, 20% zsírtartalom, 140–175 g-os, db – 89%
  • Pasztőrözött ESL tej, 1,5%, liter – 87%
  • Tojás, 10 darab – 84%
  • Spagetti, 4 tojásos, gyári készítésű, 500 g-os, db – 82%
  • Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter – 81%
  • Rétesliszt, kg – 81%
  • Hasábburgonya, gyorsfagyasztott, félkész, 750–1000 g, csomag – 79%
  • Háztartási keksz, csomagolt 800–1000 g csomag – 76%
  • Rizs, hántolt, fényezetlen, kg – 74%
  • Tejes margarin, 200–250 g, db – 73%
  • Sárgabarackdzsem, nettó tömeg 330–500 g, doboz – 70%
  • Só, étkezési, finomított, 1 kg (kivéve tengeri só), kg – 68%
  • Bontott csirke, kg – 68%

A listában több olyan élelmiszer is szerepel, amit a magyar lakosság nap mint nap fogyaszt, rengeteg alapvető termék vált az elmúlt időszakban szinte megfizethetetlenné.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...