2022 decemberében a fogyasztói árak 24,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, leginkább pedig az élelmiszerdrágulás mértéke volt megdöbbentő: ezek ára 44,8%-ot emelkedett. Ebben persze voltak jobban és kevésbé dráguló termékek is, nézzük meg most azt a 20 alapanyagot, amit a legjobban sújtott az élelmiszerdrágulás.
A KSH adataiból az nlc.hu állított össze egy ranglistát, amelynek első 20 helyezettje meglepő intenzitással drágult a tavalyi évben.
- Sertészsír, 400–500 g (kivéve mangalica) – 115%
- Vaj, legalább 80% zsírtartalom, 100 g-os csomagolásban, db – 108%
- Sajt, trappista, tömb, kg – 108%
- Félbarna kenyér, kg – 105%
- Kenyér, fehér, kg – 100%
- Zsemle, 1 db – 91%
- Tejföl 12% zsírtartalommal, 325–450 g-os, db – 89%
- Tejföl, 20% zsírtartalom, 140–175 g-os, db – 89%
- Pasztőrözött ESL tej, 1,5%, liter – 87%
- Tojás, 10 darab – 84%
- Spagetti, 4 tojásos, gyári készítésű, 500 g-os, db – 82%
- Pasztőrözött ESL tej, 2,8%, liter – 81%
- Rétesliszt, kg – 81%
- Hasábburgonya, gyorsfagyasztott, félkész, 750–1000 g, csomag – 79%
- Háztartási keksz, csomagolt 800–1000 g csomag – 76%
- Rizs, hántolt, fényezetlen, kg – 74%
- Tejes margarin, 200–250 g, db – 73%
- Sárgabarackdzsem, nettó tömeg 330–500 g, doboz – 70%
- Só, étkezési, finomított, 1 kg (kivéve tengeri só), kg – 68%
- Bontott csirke, kg – 68%
A listában több olyan élelmiszer is szerepel, amit a magyar lakosság nap mint nap fogyaszt, rengeteg alapvető termék vált az elmúlt időszakban szinte megfizethetetlenné.
Hírek, újdonságok, érdekességek: